O Πρωθυπουργός με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων

O Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Μετά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε:
Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπουργός Εσωτερικών:
«Η κυβέρνηση δίνει μια δύσκολη μάχη, για να μπορέσει να κρατήσει την Ελλάδα όρθια και μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αυτή τη μάχη την επιμεριζόμαστε όλοι και μαζί με όλους πρώτη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας τις προσπάθειες αναγνωρίζουμε.
Στη σημερινή συνάντηση ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει επί μακρόν τα θέματα των ΟΤΑ και κυρίως το θέμα της χρηματοδότησης.
Βγαίνουν, καταρχήν, τρία συμπεράσματα.
Πρώτον, ότι έχουν προϋπολογιστεί για φέτος να αποδοθούν άμεσα παρακρατηθέντες φόροι, τα 214 εκατομμύρια, τα οποία οφείλονται προς αυτούς.
Δεύτερον, η ΣΑΤΑ των 340 εκατομμυρίων- 299 εκατομμύρια αφορούν τους Δήμους.
Και τρίτον, θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη των χρεωμένων Δήμων, να δοθεί παράταση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να σταθούν όρθιοι.
Πρώτη προτεραιότητα σε κάθε επιλογή δαπάνης για όλους μας είναι τα προνοιακά επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές, γιατί ο στόχος όλων και πρώτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να μείνουν όρθια τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία στέκονται δίπλα στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας το οποίο δοκιμάζεται.
Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θα συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να βρούμε ξανά το βηματισμό μας προς την ανάπτυξη και την πρόοδο».

Τζανακούλης Κωνσταντίνος, δήμαρχος Λαρισαίων:
«Είναι αλήθεια ότι είχαμε μια συζήτηση για πολύ ώρα, στην οποία ήταν παρών και ο κ. Πρωθυπουργός και του βάλαμε όλα τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι σοβαρά και μεγάλα. Είναι αλήθεια ότι σε πάρα πολλά ο κ. Πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει λύση επί τόπου και σε μερικά θα έλεγα ότι έδωσε και είναι θέματα που χρονίζανε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το θέμα βέβαια είναι ακριβώς για το δωδεκατημόριο για τους ΚΑΠ που παίρνουμε κάθε μήνα και σε λίγες μέρες θα πάρουμε το δωδεκατημόριο του Αυγούστου. Εκεί είναι η διαφορά μας και προτείναμε στον κ. Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς να ενισχύσουνε το δωδεκατημόριο για να μη φτάσουμε στη στάση πληρωμών. Η τελευταία μας πρόταση ήταν από τα παρακρατηθέντα ένα μέρος να δοθεί μαζί με το δωδεκατημόριο, ώστε να μη φτάσουμε εκεί. Νομίζω ότι το κατάλαβαν πάρα πολύ καλά και εξετάζουν αυτή την περίπτωση και, όπως είπε και ο κ. Ασκούνης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αύριο ο κ. Στυλιανίδης που θα χαιρετίσει στο συνέδριο θα μας πει ακριβώς κι αυτή την απόφαση για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα».

Κώστας Ασκούνης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ:
«Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε πως πήγε η συζήτηση;
Κ. Ασκούνης: Ναι. Είχαμε μία μακρά συζήτηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, για τα φλέγοντα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα τα οικονομικά. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουμε το αδιέξοδο το οικονομικό στο οποίο βρισκόμαστε και έγινε κατανοητό και από μεριάς του Πρωθυπουργού. Δεν έχουμε μία οριστική απάντηση στο πρόβλημα της αύξησης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ήταν και συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Εμείς εμμένουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, διαφορετικά οι δήμοι θα κλείσουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι αύριο το πρωί που θα αρχίσει το συνέδριό μας και θα παρευρεθεί ο κ. Στυλιανίδης, θα δοθεί η λύση, ώστε να μην βρεθούν σε αδιέξοδο, σε αδυναμία, δηλαδή, πληρωμής μισθών οι δήμοι από το Σεπτέμβριο μήνα.
Δημοσιογράφος: Σήμερα, όμως, είδατε τι έγινε στο κέντρο της Αθήνας. Δηλαδή, αν συνεχίσετε και εσείς αυτήν τη στάση.
Κ. Ασκούνης: Εμείς είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση ακραίας μορφής, η οποία δεν μας εκφράζει. Δεν είναι αυτή η αντίληψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν μπορούμε να την επικροτήσουμε.
Θέλω, όμως, να πω ότι πραγματικά η κατάσταση σε πάρα πολλούς δήμους, είναι κρίσιμη. Και αυτό έγινε αντιληπτό και από τον κ. Πρωθυπουργό ότι βρισκόμαστε σε αδυναμία πληρωμής των μισθών και θέλω, επαναλαμβάνω, και θα κλείσω με τούτο, αύριο το πρωί, όταν ο κ. υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Στυλιανίδης, θα χαιρετίσει το συνέδριό μας, να δώσει μία λύση.
Δημοσιογράφος: Βλέπετε στάση πληρωμών εδώ κοντά;
Κ. Ασκούνης: Είναι δεδομένο ότι πάνω από 40 Δήμοι το Σεπτέμβριο, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς. Αυτό, λοιπόν, οδηγεί σε στάση πληρωμών, όχι μόνο για τους μισθούς, αλλά και για τις ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή αδυναμία να μαζέψουμε τα σκουπίδια».

Εγγραφείτε στο Newsletter μας