O δήμος Κομοτηνής για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Ημέρα μνήμης η 8η του Μάρτη 1857, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης απεργούσαν με σκοπό τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και ανταμοιβής. Και το πέτυχαν, καθώς μετά από πολυετείς αγώνες για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, το 1977, ορίζεται από τον ΟΗΕ η μέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Σήμερα, φαίνεται ότι η επετειακή αυτή θεσμοθέτηση ως διαρκής υπενθύμιση των δικαιωμάτων δεν ήταν αρκετή, καθώς και στις μέρες μας και στη χώρα μας συνεχίζονται οι βίαιες καταπατήσεις και καταστρατηγήσεις των γυναικείων δικαιωμάτων. Όμως, τα θύματα, πλέον, μιλούν! Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε μετά τις πρώτες καταγγελίες της χρυσής Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για τον βιασμό που υπέστη από παράγοντα του αθλητισμού. Έκτοτε, κι άλλοι άνθρωποι από διάφορους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Το γεγονός αυτό, πρέπει να αφυπνίσει ολόκληρη την κοινωνία, να προτρέψει κι άλλα θύματα βίας να μιλήσουν κι εφεξής, να αποτραπεί οποιαδήποτε πράξη άσκησης βίας απέναντι σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, κοινωνικής και εργασιακής θέσης και εξουσίας.

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έχει ένα ολόκληρο δίκτυο δομών, που απαρτίζεται από Ξενώνες, Συμβουλευτικά Κέντρα. Επιπλέον, λειτουργεί την Πανελλήνια Γραμμή SOS 15900 στην οποία απαντά εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο Δήμος Κομοτηνής λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια μία από τις δομές αυτού του δικτύου, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και Πολλαπλών Διακρίσεων, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας. Ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, στηρίζει και ενδυναμώνει κάθε γυναίκα, καθώς και τα παιδιά της, παρέχοντας τους ψυχολογική, κοινωνική και εργασιακή συμβουλευτική.        Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου 2021 και ώρα 10:00 το πρωί ραδιοφωνική εκπομπή από τον ψυχολόγο της δομής στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας-Παγκόσμιες Στάσεις απέναντι στην Ισότητα των δύο φύλων».

 

 

Μήνυμα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Κομοτηνής για την 8η Μαρτίου

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε ως ημέρα αγώνα και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της αιματηρής διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857, από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη για να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ως μια ημέρα ενθύμησης, λοιπόν, των αγώνων για τα γυναικεία δικαιώματα την τιμούμε, ενώνοντας τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του πλανήτη.

Παρά το γεγονός ότι το νομικό καθεστώς της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των γυναικών στην πατρίδα μας έχει αναμφισβήτητα βελτιωθεί  τις τελευταίες δεκαετίες,  η ισότητα των φύλων ακόμη δεν αποτελεί πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με τον  Δείκτη Ισότητας των Φύλων  η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης.

Στην πράξη άνδρες και γυναίκες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Πολλές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες παραμένουν, όπως οι μισθολογικές διαφορές και πολιτική υποεκπροσώπηση. Στον Δήμο Κομοτηνής από τα 41 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο έξι είναι γυναίκες και από τα 51 μέλη του περιφερειακού συμβουλίου μόνο δύο είναι γυναίκες.

 

Οι γυναίκες, σήμερα, έχουν πληγεί  δυσανάλογα από τη νόσο COVID-19, είτε λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, είτε λόγω του ότι  έχουν επωμισθεί αποκλειστικά τις ευθύνες για τη φροντίδα άλλων εξαρτημένων ατόμων,  πέραν των παιδιών, λαμβανομένης υπόψη της  μη αμειβόμενης και άνισης ευθύνης για τη φροντίδα των οικιακών εργασιών.

Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων  στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, στους τομείς της κοινωνικής εργασίας, της εκπαίδευσης, του λιανικού εμπορίου.

Επί πλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Αυτές οι ανισότητες είναι αποτέλεσμα κοινωνικών δομών, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί πάνω σε στερεότυπα που απαντώνται ακόμη στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον χώρο της εργασίας, στην κοινωνική οργάνωση.

Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η εξάλειψη των στερεοτύπων έχει κεντρική σημασία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μία δημοκρατική κοινωνία, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής χαιρετίζοντας την 8η του Μάρτη, στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του Δήμου μας, με ένα βιντεάκι και μ’ ένα μήνυμα :

«Γιορτάζουμε τη θέληση μας ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας».

Και θέτει τους ακόλουθους στόχους:

-Την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και του σεξισμού.

-Την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

-Την  εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης των γυναικών στη δικαιοσύνη και την εργασία.

-Την  επίτευξη της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στην πολιτική και στις δομές της δημόσιας λήψης αποφάσεων.

-Την επίτευξη της ενσωμάτωσης της οπτικής του φύλου σε όλες τις πολιτικές και τα μέτρα.

 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας-Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η 8η Μάρτη μας δίνει την αφορμή να αναλογιστούμε τη θέση της σύγχρονης γυναίκας, τους πολυετείς αγώνες που απαιτήθηκαν για να κατοχυρωθούν θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, αλλά και όσα ακόμη πρέπει να γίνουν για μια πραγματικά δίκαιη και ίση συμμετοχή των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η ίση συμμετοχή́ ανδρών και γυναικών στην πολιτική́ αποτελεί σημαντική́ προϋπόθεση για μια ουσιαστική δημοκρατία και χρηστή διακυβέρνηση, καθώς εκτός από την ενίσχυση και βελτίωση του δημοκρατικού συστήματος, η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής γυναικών και ανδρών.

Η σημερινή πραγματικότητα, όμως, ακόμη και στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, όπου οι γυναίκες αριθμούμε μόλις 6 μέλη εν συνόλω 41 και δεν έχουμε μεταξύ μας καμία γυναίκα από τη μουσουλμανική μειονότητα, καταδεικνύει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, αλλά απαιτείται διαρκής αγώνας για την επίτευξη της ίσης εκπροσώπησης των δύο φύλων.

Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 και ώρα 13:00 στον προαύλιο χώρο της Τσανακλείου, οι αιρετές γυναίκες του Δήμου Κομοτηνής, σε μία συμβολική κίνηση, χαιρετίζοντας την 8η του Μάρτη, θα στείλουμε το δικό μας μήνυμα για την θέση και το ρόλο της σύγχρονης γυναίκας στην πολιτική και στην κοινωνία.

Η Πρόεδρος του

Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας