O έρωτας είναι αληθινός μόνο πίσω από τη μάσκα.

Αφορμή για το άρθρο είναι η επαναφορά στην σκέψη μου της ταινίας «Με τα μάτια ερμητικά κλειστά» του πιο λαμπρού ίσως σκηνοθέτη στην ιστορία του κινηματογράφου, του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Ο Κιούμπρικ είχε ένα σπάνιο ταλέντο, μέσα από τις ταινίες του κατόρθωνε με τον πιο απλό τρόπο , να αναδεικνύει το ανθρώπινο υποσυνείδητο, να το εναλλάσσει από την σφαίρα του ονείρου στην πραγματικότητα , να το μεταμορφώνει , να παίζει με το μυαλό του θεατή μεταφέροντας τον από έναν κόσμο εικονικό , σε βιώματα που μένουν χαραγμένα παντοτινά στη μνήμη του.
Δυστυχώς έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε λάθος την λέξη έρωτας. Οι έλληνες της αρχαιότητας δικαίως τον παρομοίαζαν με θεότητα μια που ο έρωτας είναι υπεράνω της ανθρώπινης φύσης. Δεν μπορεί να εξηγηθεί, δεν μπορεί να προβλεφθεί, δεν μπορεί να έχει ένα καθορισμένο αποτέλεσμα.
Τα σταυροδρόμια του είναι πολλά, τα περισσότερα οδηγούν σε ένα σημείο, στην απομυθοποίηση του , και δυστυχώς αυτά τα σταυροδρόμια ακολουθεί η πλειονότητα της ανθρωπότητας , παρασυρόμενη από τον μεγαλύτερο εχθρό της, τους κανόνες.
Μα η φύση δεν υπακούει σε κανόνες γιατί θα ήταν προβλεπόμενη ,με αρχή, μέση ,και τέλος. Η φύση αντιθέτως είναι κάτι που ανανεώνεται συνεχώς, είναι αυτό το κάτι που δίνει την ελπίδα στον κόσμο, είναι αυτό που δεν μπορεί να προβλέψει , είναι το απρόοπτο και το μυστήριο.
Και το μυστήριο έχει την απόλυτη γοητεία, είναι αυτό που μας κόβει την ανάσα, η αγωνία για το τι θα βιώσουμε την επόμενη στιγμή, το άγνωστο που όμως ίσως κρύβει μέσα του την απόλυτη ηδονή.
Η φύση μας προίκισε με ένα απίστευτο δώρο, τα όνειρα, τα οποία ναι μεν τις περισσότερες φορές αποτυπώνουν τα καθημερινά μας βιώματα , σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ξεμπροστιάζουν το υποσυνείδητο μας. Απογυμνώνουν μπροστά μας όλα αυτά που κρύβουμε βαθιά μέσα στο μυαλό μας , αυτά που οι αρχαίοι έλληνες ονόμαζαν ερώτα και εμείς για να τα υποβιβάζουμε (φοβούμενοι από ποιον άραγε) τα αποκαλούμε ως απωθημένα.
Δυστυχώς ο δυτικός πολιτισμός , ακόμα κουβαλά μέσα του το στίγμα του μεσαίωνα , όπου ο άνθρωπος με εξαναγκασμό και φοβέρα , έκρυψε βαθιά μέσα του την ανθρώπινη του φύση , θέτοντας τον εαυτό του ως υπηρέτη κανόνων που είχαν δημιουργήσει σκοτεινά ανέραστα μυαλά.
Λίγοι τόλμησαν να κάνουν την επανάσταση , λίγοι οι οποίοι ανήκουν στην ανώτερη πνευματική ελίτ και κατόρθωσαν μέσα από την γνώση να απελευθερώσουν τον θεό ερώτα που είχε θαφθεί βαθιά μέσα στο υποσυνείδητο τους.
Δυστυχώς η υπόλοιπη μάζα( και δεν ζητάω συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό) εξακολουθεί να ζει σε πρότυπα κάθε άλλο παρά συμβατά με τη φύση του ανθρωπίνου γένους.
Κατακλυσμός άρθρων για τις σχέσεις των δυο φύλων , με την συντριπτική τους πλειοψηφία να μην τολμά να θίξει καν την αρχέγονη ερωτική ανθρώπινη υπόσταση , παρά να δίνει απαντήσεις του στυλ, χώρισε τον/την , κάνε υπομονή , κτλπ.
Έχουμε άπειρες ιστορίες που η α αγαπά τον β αλλά αυτός δεν ανταποκρίνεται με συνέπεια να στρέφεται στον γ και δόστου κλάμα και δόστου μοιρολόι και συμβουλές από τον δ τον ε και τον ζ…και αχ βαχ είμαι δυστυχισμένη και αχ που και σε ποιον θα βρω την ευτυχία και λοιπά σύγχρονα τετριμμένα
Αναρωτιέμαι, είδατε καμιά παρόμοια ιστορία στην αρχαιότητα; Μόνο για την Πηνελόπη ξέρουμε , αλλά και εκεί δεν διευκρινίζεται με ακρίβεια αν το όχι της βασίλισσας της Ιθάκης αφορούσε αποκλειστικά τον γάμο ή αν περιελάμβανε και την στενή αυλή της.
Και ξαφνικά τι αντιλαμβανόμαστε βλέποντας την ταινία του Κιούμπρικ; Πως ένα απλό κόλπο μπορεί να απελευθερώσει το υποσυνείδητο σου , να εξαφανίσει την μεσαιωνική καταπίεση , να αφήσει τον θεό έρωτα να ξαναπάρει τη θέση του στο πάνθεον του Ολύμπου.
Μια μάσκα και μόνο να κρύβει το πρόσωπο σου. Δεν είσαι εσύ πια…. Είσαι κάτι άγνωστο χωρίς όνομα και επίθετο, το υποσυνείδητο μπορεί να απελευθερωθεί , δεν νοιώθει ενοχές, είσαι αερικό , πηγή δύναμης , ένα μυαλό και ένα σώμα που διψάει να γευτεί ότι είχε στερηθεί τόσο καιρό.
Και η μάσκα στην ουσία τι είναι; Η απόκρυψη της ντροπής που νοιώθουμε , όπως απόκρυψη ντροπής είναι μερικές φορές και το ποτό το οποίο μας δίνει θάρρος να ξεπεράσουμε τις αναστολές μας.
Φορέστε αυτή την μάσκα και απελευθερωθείτε ,κάντε πράξη τις πιο απόκρυφες σας επιθυμίες, τολμήστε να νοιώσετε την πραγματική ανθρώπινη σας φύση , ξαναγίνετε ένα με τις πατρογονικές σας πηγές, τότε που οι θεοί γινόταν ένα με τους ανθρώπους, όπου δεν υπήρχε ντροπή, όπου κάθε πράξη θεωρούταν φυσιολογική .
Άλλωστε μην ξεχνάτε πως μάσκα φοράτε και τώρα, γιατί το πρόσωπο σας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μάσκα που κρύβει τον πραγματικό σας εαυτό, το υποσυνείδητο σας , τις πραγματικές σας επιθυμίες.
Δεν θα υπάρχει ούτε ο α ούτε ο β ούτε ο γ , αλλά κάτι άλλο ανώτερο απελευθερωμένο μια και εκείνο θα φορά μάσκα
Γιατί μια μάσκα είναι ο έρωτας, και το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να διαλέξει την σωστή .

Αφιερωμένο στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Και όχι μόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας