F35: Η φονική μηχανή που αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος της κυβερνητικής περιόδου 2000-2002 παραλίγο θα αποδεικνυόταν ολέθριο για την χώρα μας 20 χρόνια μετά. Ποιό ήταν το λάθος; Η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον  να συμμετέχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του νέου αεροσκάφους 5ης γενιάς F35. Αντ αυτού  είχε παραγγείλει 60 μαχητικά αεροσκάφη 4ης γενιάς F-16 Block 52+, τα οποία και παραδόθηκαν την περίοδο 2003-4, καθώς και 15 αεροσκάφη Mirage 2000-5, ενώ εξέταζε μία πιθανή συμμετοχή της στο πρόγραμμα Eurofighter η οποία συνεχίσθηκε και από την μετέπειτα κυβέρνηση. Η Τουρκία αντιθέτως δεν έχασε την ευκαιρία μια που το F35 θα της έδινε συντριπτική υπεροπλία έναντι όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών της περιοχής της  ανατολικής μεσογείου…εξαιρουμένου του Ισραήλ φυσικά.

Οι στρατιωτικοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου…αλλά οι πολιτικοί δεν άκουγαν…εξάλλου εκείνες τις εποχές ήμασταν “ερωτευμένοι” με άλλες μεγάλες δυνάμεις. Τι κάνει το F35; Πρώτον και κυριότερο, δεν εμπλέκεται σε αερομαχία, αφού καταρρίπτει κάθε στόχο, πριν γίνει αντιληπτό απ αυτόν.Εμείς μάλλον θεωρούμε τους πιλότους μας αναλώσιμους. Χώρες όπως η Δανία και η Νορβηγία το επέλεξαν…όχι όμως και η Ελλάδα.

Ευτυχώς η θεά τύχη ή ο Θεός της Ελλάδας πάει να αποκαταστήσει αυτό το στρατηγικό μας λάθος μια που τα F35 θα τα έχει η Ελλάδα και όχι η Τουρκία. Θα ματώσουμε οικονομικά βέβαια, αλλά τουλάχιστον τα χρήματα θα πάνε σε ένα όπλο απόλυτα αναγκαίο και όχι σε μίζες ως συνήθως.

Ας δούμε όμως μερικές από τις επί μέρους δυνατότητες των F35

Το F-35 Lightning (αστραπή) είναι ένα μονοθέσιο, υπερηχητικό και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Πρόκειται για ένα μαχητικό πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορεί να μετέχει σε αερομαχίες και αναχαιτίσεις, να χτυπήσει «αθόρυβα» στόχους εδάφους, να κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις μπλοκάροντας εχθρικά συστήματα ραντάρ ή και να πραγματοποιήσει αποστολές παρακολούθησης. Αναλυτές χαρακτηρίζουν το F-35 ως «φονική μηχανή» καθώς μπορεί να πλησιάζει στόχους -π.χ. αεροσκάφη- τελείως «αθόρυβα», δίχως να γίνει αντιληπτό.

Τα συστήματα του F-35 δίνουν στον πιλότο του αναλυτικούς χάρτες και στοιχεία για το πεδίο της μάχης και πιθανές απειλές, από πολύ μεγάλη απόσταση, προσφέροντας κρίσιμα πλεονεκτήματα.

Στα μοναδικά χαρακτηριστικά του F-35 συγκαταλέγεται το κράνος που φορά ο πιλότος του, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στόχευσης, μόνο με την κίνηση του κεφαλιού. Με κόστος περί τα 400.000 δολάρια, το κράνος δίνει μια τελείως νέα οπτική στον χειριστή του αεροσκάφους, καθώς έχει νυχτερινή όραση και δικές του «οθόνες» με τις οποίες μπορεί να ζουμάρει πάνω σε στόχους και περιοχές.

Το «έξυπνο» F-35 δέχεται και φωνητικές εντολές από τον πιλότο μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται DVI (Direct Voice Input).

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία, τα F-35 είναι αεροσκάφη που πετούν μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες

Ανάλογα με τον τύπο του (τα F-35 βγαίνουν σε τρεις εκδόσεις), το F-35 μπορεί να απογειώνεται σε «κοντό» αεροδιάδρομο ή και να προσγειώνεται κάθετα, όπως τα πασίγνωστα Harrier του παρελθόντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας