Eκδρομή μαθητών του ΓΕΛ Ιάσμου στην Κωνσταντινούπολη

Oμάδα έξι μαθητών του σχολείου μας με συνοδούς τη Διευθύντρια κ. Βάγια Σερέτη και την καθηγήτρια Αγγλικής κ. Σούλα Δασκαλάκη πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius στο οποίο συμμετέχει το σχολείο με τίτλο Food Technology in Europe. Το σχολείο-εταίρος που μας φιλοξενούσε στον Δήμο του ΜπουγιούκΤσεκμετζέ (τα ελληνικά Άθυρα) ήταν το Επαγγελματικό Λύκειο Ξενοδοχειακών και Τουριστικών υπηρεσιών της Ανατολίας. Συμμετείχαν επίσης σχολεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

κωνπολη 055 (3)

κωνπολη 055 (4)

κωνπολη 055 (5)
Στην Τουρκία το θέμα μας ήταν ο άρτος και οι μαθητές παρουσίασαν τα διαφορετικά είδη ψωμιού στις χώρες τους, τα θρεπτικά συστατικά του ψωμιού, έθιμα σχετικά με το ψωμί, καθώς και τις διατροφικές συνήθειες των νέων. Επειδή τα υλικά και ο τρόπος που φτιάχνεται το ψωμί είναι λίγο-πολύ ο ίδιος παντού, δηλαδή αλεύρι, νερό, μαγιά, εμείς σταθήκαμε περισσότερα σε ορισμένα χαρακτηριστικά έθιμα που σχετίζονται με το ψωμί όπως είναι το ψωμί των Χριστουγέννων, δηλαδή το Χριστόψωμο, το ψωμί στους γάμους, και τα δύο είδη ψωμιού που σχετίζονται με το ορθόδοξο Πάσχα: τη φτωχική Λαγάνα από τη μια μεριά με την οποία αρχίζει η νηστεία και πρέπει γι’ αυτόν τον λόγο να είναι άζυμη, απλή και από την άλλη το πλούσιο ψωμί με αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, μυρωδικά, το τσουρέκι δηλαδή, που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας με την Ανάσταση του Χριστού. Παραθέσαμε στους εταίρους μας τσουρέκι που ήταν προσφορά από τους «Θρακιώτικους φούρνους» του κ. Λεχούδη, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε.
Η ελληνική ομάδα στάθηκε στις διατροφικές προτιμήσεις των νέων που καταναλώνουν το ψωμί σε συνδυασμό με τυρί. Στο διάλειμμα γευσιγνωσίας που ακολούθησε ως συνοδευτικό των ιταλικών και πολωνικών τύπων άρτου, παραθέσαμε την ελληνική φέτα Θράκης «Πολύφημος» από το τυροκομείο «Ίσμαρος» που ήταν προσφορά του κ. Δουκίδη, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο παρασκευής άρτου Ιstanbul Metropolitan Municipality. Οι μαθητές συμμετέχοντας στην παρασκευή ειδών αρτοσκευασμάτων στις εγκαταστάσεις του Επαγγελματικού Λυκείου Ξενοδοχειακών και Τουριστικών υπηρεσιών της Ανατολίας, που ήταν το σχολείο που μας φιλοξενούσε έφτιαξαν και απόλαυσαν τις δικές τους πίτσες-λαχματζούν με τυρί και κρέας.
Το ταξίδι μας περιλάμβανε και πολιτιστικές επισκέψεις σε θρησκευτικά μνημεία και ιστορικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, στο Μπλε Τζαμί, στην Αγια-Σοφιά, στον Ιππόδρομο και στο παλάτι Τοπ-Καπί. Συμμετείχαμε σε κρουαζιέρα στον Βόσπορο. Επίσης περπατήσαμε στη Γέφυρα του Μπουγιούκ-τσεκμετζέ, από την οποία διερχόταν η Εγνατία οδός μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Σηλύβριας. Η μεγάλη αυτή πέτρινη γέφυρα πήρε τη σημερινή της μορφή στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, από τον αρχιτέκτονα Σινάν την περίοδο 1520-1566.
Αλλά το ταξίδι είχε αποτελέσματα σε πολλαπλά επίπεδα: οι μαθητές μας επικοινώνησαν με μαθητές από άλλες χώρες, αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες, μαγείρεψαν μαζί, διασκέδασαν όλοι μαζί, ξεπερνώντας θρησκευτικές και άλλες πολιτισμικές διαφορές. Ένιωσαν ότι τελικά αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.
Στο αποχαιρετιστήριο επίσημο γεύμα μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος του Μπουγιούκ-τσεκμετζέ, ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης και ο Διευθυντής του φιλοξενούντος Λυκείου και μας πρόσφεραν δώρα φιλοξενίας. Πραγματικά οι γείτονές μας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να μας ευχαριστήσουν και να νιώσουμε οικεία και εμείς με τη σειρά μας τους καλέσαμε να επισκεφτούν το σχολείο μας τον Νοέμβριο του 2013, ώστε να ανταποδώσουμε τη ζεστή φιλοξενία.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας