Corona .. στο κεφάλι μας !

Την ίδια στιγμή που ο νέος κοροναιός, λυγίζει ολόκληρο τον πλανήτη η εκάστοτε χώρα λαμβάνει μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας. Ο στόχος ένας και κοινός : η , όσο το δυνατόν , βραδεία εξάπλωση του ιού προκειμένου τα συστήματα υγείας να αντέξουν το φόρτο, και να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία χωρίς να χρειαστεί να αφήσουν κανέναν αβοήθητο.

Πρώτη η γενέτειρα του ιού , η Κίνα , η οποία φαίνεται πως έχει περάσει στην επόμενη φάση όπου τα κρούσματα μειώνονται , οι θάνατοι επίσης και μια μικρή ελπίδα αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Τα μέτρα ωστόσο δε λύνουν τα δεσμά τους , ακόμη, ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό, δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κοροναιού. Στη συνέχεια η Ιταλία, άργησε ..άργησε πολύ να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να αναχαιτίσει την εξάπλωση και τα αποτελέσματα είναι προφανή. Μία τραγωδία δίχως τέλος με χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους καθημερινά. Παρ’όλα αυτά τις τελευταίες μέρες , παρατηρείται μείωση των ημερησίων κρουσμάτων και θανάτων , δίνοντας και εδώ μία νότα αισιοδοξίας. Στα χνάρια της γειτονικής μας χώρας, βάδισαν και η Ισπανία με την Ολλανδία , καθώς η κατάσταση δείχνει επίσης εκτός ελέγχου και στη Γαλλία αλλά και στις ΗΠΑ .

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην Ελλαδίτσα μας. Αρχικά ολίγον στον κόσμο μας, έχοντας απέναντι μας έναν ,νέο και αόρατο, εχθρό να αντιμετωπίσουμε για τον οποίο η επιστημονική και ιατρική κοινότητα συλλέγει νέα στοιχεία σε καθημερινή βάση. Όταν λοιπόν η πανδημία ξέσπασε , αρχικά χρονολογείται κοντά στο Δεκέμβριο , ο κλασσικός Ελληνάρας ήταν τόσο εφησυχασμένος που πίστευε ότι ο κοροναιός δε θα χτυπήσει ποτέ τη δική του πόρτα. Αλλά και οι αρμόδιοι εκπρόσωποί μας , παρ’όλο που έβλεπαν κατάματα, τα γεγονότα στην Κίνα και τους πρώτους θανάτους να καταγράφονται , έλεγαν ακόμη ότι ο ιός δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο…

Φτάνουμε στο σήμερα, τα κρούσματα πλέον 821 και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ανέρχονται στους 23, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι (άνδρες) και με κάποιο υποκείμενο νόσημα. Η κυβέρνησή μας αντέδρασε μέσα στους χρόνους και : αρχικά έκλεισε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες , έπειτα όλες τις επιχειρήσεις και επειδή όπως είπαμε και πριν, ο ελληνάρας δύσκολα συμμορφώνεται , προχώρησε και στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, υπό όρους.

Πολλοί δυσκολεύτηκαν στο άκουσμα αυτού του τελευταίου μέτρου και έκαναν λόγο ακόμη και για παραβίαση της ελευθερίας.. Ο κ. Μητσοτάκης φυσικά μας υπενθύμισε ότι η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί όπου απειλείται και πλήττεται η ασφάλεια του συνόλου. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε και η καμπάνια #μένουμεσπίτι , οι πολίτες στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, συμμορφώθηκαν με τα νέα μέτρα και συνήθισαν την νέα αυτή πραγματικότητα. Την τηλεκπαίδευση , την τηλεργασία, την ειδική δήλωση που χρειάζεται να φέρουν μαζί τους για κάθε περιορισμένη τους έξοδο ( γιατί τα πρόστιμα πέφτουν βροχή). Και όλα καλά μέχρι εδώ..μιας και όπως είπαμε η πλειονότητα των πολιτών έδειξε υπευθυνότητα και ακολούθησε την κοινή γραμμή. Επίσης, και τα καθημερινά λόγια που ακούμε είναι ενθαρρυντικά , καθώς δεν υπάρχει διπλασιασμός των κρουσμάτων από τη μία μέρα στην άλλη , ούτε των θανάτων αντίστοιχα, αντιθέτως τα πράγματα βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, κάτι που δείχνει πως τα μέτρα αποδίδουν, παρέχοντας τον αναγκαίο χρόνο , ώστε το σύστημα υγείας να εξοπλιστεί καλύτερα.

Παρά ταύτα , καθημερινός είναι και ο βομβαρδισμός του ελληνικού λαού από τα social media , τα οποία σιγά σιγά φαίνεται πως επιτελούν και αυτά τους δικούς τους σκοπούς. Οι αισιόδοξες και ενθαρρυντικές ειδήσεις..με το σταγονόμετρο, ενώ τα κατασκευασμένα δακρύβρεχτα βίντεο και εικόνες ( από Ιταλία με στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρουν τα πτώματα με δεκάδες φέρετρα παραταγμένα στη σειρά , από Ισπανία συγκινητικές ιστορίες και μαρτυρίες γιατρών και ασθενών που βιώνουν την τραγωδία και το θάνατο στην πρώτη γραμμή ) να πέφτουν βροχή χωρίς σταματημό , χωρίς κυρώσεις. Αντίθετα μεγάλες είναι οι κυρώσεις σε όποιον βγει και μιλήσει , λέγοντας κάτι ”διαφορετικό ” για τον κοροναιό , ή αλμπάνη θα τον βγάλουν ή τρελό.Για το θέμα της εκκλησίας ας μην αναφερθώ , καθώς αποτελεί ένα πολύ προσωπικό θέμα για τον καθένα. Κάπου εκεί λοιπόν , αρχίζει και το ταξίδι της παραπληροφόρησης και της προσωπικής σκέψης για όλους.

Η παγκόσμια οικονομία καταρρέει.. οι μετανάστες (πρόσφυγες) στη χώρα μας, περνούν τα σύνορα με τη σέσουλα , έχοντας τα δικά τους όρια και τους δικούς τους κανόνες απέναντι στον κοροναιό. Τα νησιά ασφυκτιούν τα ΚΥΤ επίσης.. Και ποιος έχει λόγο τώρα σε αυτές τις αποφάσεις, που λαμβάνονται τόσο γρήγορα σαν να είναι αυθόρμητες..αποφάσεις της στιγμής..είναι; Η άλλη μας γειτόνισσα η Τουρκία, αντιμετωπίζει τον ίδιο μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε όλοι μας , αριθμεί αρκετούς νεκρούς και όμως αντί να κοιτάει τη μπουγάδα της, μας προκαλεί ,ακόμη και την ημέρα της εθνικής μας επετείου..Τόση άνεση πια;

Και σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά , μας δίνουν και άλλη τροφή να μασήσουμε σιγά σιγά, για να την καταπιούμε πιο εύκολα όταν έρθει η ώρα. Η κυβέρνηση , λέει, θα περάσει και σε αυστηρότερα μέτρα σε σχέση με την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, εάν χρειαστεί..θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα των άλλων ευρωπαικών χωρών λέει..εάν χρειαστεί. Και γιατί να χρειαστεί; Αφού από ότι ενημερωνόμαστε όλα βαίνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι στιγμής.. Και άντε ας πούμε ότι χρειαστεί, γιατί μας το ανακοινώνετε από τώρα; Μήπως για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο κωλοτούμπας, όπως έγινε και με τις ανάλογες δηλώσεις πριν τεθεί σε εφαρμογή, το σχέδιο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που μας πληροφορούσαν ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε εώς εκεί; Ή μήπως γιατί έτσι ξαφνικά ο ιός αποφάσισε να αφήσει κατά μέρος τις διακρίσεις και να αρχίσει να ‘χτυπά’ και μικρότερες ηλικιακές ομάδες; Τις τελευταίες μέρες θα πρέπει να έχετε προσέξει την προβολή τέτοιων περιστατικών. Περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα , νεαροί σε ηλικία και έτσι ξαφνικά όχι μόνο κόλλησαν τον κοροναιό, αλλά πέθαναν κιόλας. Τώρα θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι ίσως όλο αυτό γίνεται, για να πάψουν ορισμένοι να νιώθουν άτρωτοι και να συμπεριφερθούν επιτέλους αναλόγως. Όπως και να ‘χει γενικόλογες φράσεις του τύπου, κατέληξε ασθενής που μάλλον δεν είχε κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα, ή ο θάνατος του φαίνεται πως ίσως προήλθε από τον κοροναιό, απλά δεν επιτρέπονται.

Μ’αυτές τις σκέψεις τις στερνές θα σας αφήσω να ξαναπατήσετε το play και να τα σκεφτείτε όλα ,με περισσότερη προσοχή αυτή τη φορά. Γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά, και η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά δε μας παίρνει
για άλλα ετεροχρονισμένα , λάθη.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας