Κοροναιός – προϋπολογισμός σημειώσατε 2;

Τα δίνει όλα η Ε.Ε. … αδειάζει τα πουγκιά της…το αφεντικό τρελάθηκε…βρέχει χρήμα.. ήταν μερικοί τίτλοι των τελευταίων ημερών για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή ένωση λόγω κοροναιου.
Να το πιστέψουμε άραγε;
Για να σας πω την αλήθεια εγώ κρατάω πολύ μικρό καλάθι …και όταν λέω μικρό το εννοώ.. πχ μεγέθους κεφαλιού καρφίτσας.
Τι άραγε αποφάσισαν στο ecofin οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. ; Μας είπαν ότι καταργούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες και ελευθερώνονται όλα τα αναγκαία κεφάλαια για την υγεία.
Στην κατάσταση που είμαστε η είδηση μας φάνηκε ευχάριστη…κάτι ως δώρο θεού.
Ποιο είναι όμως το αντάλλαγμα γιαυτο το κουβαρνταλίκι;
Πόσο σίγουρα μόλις τελειώσει η πανδημία δεν θα απαιτήσουν μέτρα για να βγάλουν τα σπασμένα;
Άκουσα την συνέντευξη του Χ.Σταικούρα για την κατάσταση στην Ελληνική οικονομία και τη στήριξη που πρέπει να δοθεί σ αυτήν.
Θα μπούμε σε ύφεση είπε.
Ε και; Λέω εγώ
Εδώ δίνεται ένας τιτάνιος αγώνας για τις ζωές μας…και θα κοιτάμε αν έχουμε ύφεση ή ανάπτυξη; Φυσικά θα έχουμε ύφεση…από τη στιγμή που το μόνο που δουλεύει στη χώρα είναι ο μισός δημόσιος τομέας …τα μάρκετ και τα φαρμακεία.
Όλοι οι υπόλοιποι περιμένουν το μάννα εξ ουρανού για να τα βγάλουν οικονομικά πέρα….που είναι η σύνταξη ή το 800αρι της οικονομικής βοήθειας σε όσους το πάρουν…γιατι όμως τόνισε ο κ Σταικούρας προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να βοηθήσουμε τους περισσότερους…
Και αυτοί που δεν θα βοηθηθούν;
Και αυτοί που μέχρι να βοηθηθούν δεν έχουν δεκάρα στην τσέπη;
Ψιλά γράμματα…πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θυσιάζονται για το καλό του συνόλου. Ναι…είναι οι λεγόμενοι καμικάζι της κοινωνίας…και συνήθως πρόκειται για τους μικροεπαγγελματίες…την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Δεν φτάνουν τα χρήματα για όλους.
Α..μπα! Τι λέτε; Τελικά η ευρωπαϊκή ένωση δεν αποφάσισε να βρέχει χρήματα για όλους όσους έχουν ανάγκη…αλλά υπάρχουν και αυτοί που τους έλαχε να κρατούν ομπρέλα;
Είναι και αυτή η ύφεση βλέπετε.
Η οποία απαιτεί μέτρα.
Και αυτά είναι 2 ειδών….
Το ένα είδος το ζήσαμε μέσω μνημονίων….και είναι περικοπές στα πάντα.
Το άλλο είδος εφαρμόσθηκε μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο…μέσω χρηματοδότησης των κρατών χωρίς κανένα όρο με στόχο την εκρηκτική ανάπτυξη.
Άνιση η σύγκριση των 2 μοντέλων….αφού παμψηφεί όλα τα δεδομένα οδηγούν στο δεύτερο.
Τα δεδομένα μπορεί να δείχνουν το δρόμο…οι ισχυροί της Ευρώπης τι λένε όμως;
Θα σκεφθούν το πανευρωπαϊκό καλό ή θα εκμεταλλευτούν και πάλι την κατάσταση προς όφελος τους; Θα μπουν στον πειρασμό να πάρουν τον πλήρη οικονομικό έλεγχο όλων των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών ή θα αποφασίσουν να μείνουν στην ιστορία ως πραγματικά μεγάλοι ηγέτες;
Σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Χρήστου Σταικούρα…δεν είμαστε στην δεκαετία του 80 με το Τσοβόλα δώστα όλα …αλλά στο 2020 με το ισοσκελίστε τα όλα. Της κας Μέρκελ μπορεί να της περισσεύουν τα 700 δις που έριξε στην Γερμανική αγορά για στήριξη της οικονομίας της…αλλά εμάς τα 4 ή 5 δις που θα ρίξουμε στην οικονομία είναι βγαλμένα με τις θυσίες και το αίμα 10 χρόνων μνημονίων….δεν μας περισσεύουν. Άλλωστε ποια τρύπα να πρωτοβουλώσεις; Τις επιπτώσεις του κοροναιού …το μεταναστευτικό ,την Τουρκική προκλητικότητα; Δεν είναι ούτε ένα , ούτε δύο…αλλά τρία…χώρια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όλες τις πληγές του μνημονίου.
Τον ξέρω καλά τον Χ.Σταικούρα ως άνθρωπο και τον εκτιμώ…όπως εκτιμώ και τις γνώσεις του…αλλά θα πρέπει να βγάλει λαγούς από το καπέλο του για να τα καταφέρει και μακάρι η Ε.Ε. να του δώσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσει να ορθοποδήσει γρήγορα την Ελληνική οικονομία. Ένα να μην ξεχάσει όμως….το ανθρώπινο του πρόσωπο…είναι το μεγαλύτερο οπλο.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας