77 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

Μνημόσυνο στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν κατά τη μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941 πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Κρητών Νομού Ροδόπης “Ο Ψηλορείτης”, τιμώντας την 77η επέτειο.

Το πρωί της ημέρας τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής μνημόσυνο και στη στη συνέχεια εκφωνήθηκε ομιλία για το ιστορικό γεγονός στο χώρο του ναού.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της πόλης από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιδήμαρχο Κομοτηνής, κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Ροδόπης, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών Κρητών Ροδόπης και τον Πρόεδρο των Απόστρατων Αξιωματικών Ροδόπης.

Ο Σύλλογος Κρητών Ροδόπης για άλλη μία χρονιά τίμησε όσους ηρωικά έπεσαν στη μάχη της Κρήτης, Έλληνες από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που αντιστάθηκαν σθεναρά στους Γερμανούς κατακτητές και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Με την ονομασία “Μάχη της Κρήτης” έμεινε στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1 Ιουνίου  με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας