45 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο. Ας μάθουμε επιτέλους ποιοι φταίνε

Ο Αττίλας 1 και Αττίλας 2 είναι σύμφωνα με τα γεγονότα, η ταφόπλακα επίλυσης του Κυπριακού , με πιο πιθανή κατάληξη (τότε) την ένωση με την Ελλάδα.

Τι κρύβεται όμως από πίσω;  Θα τολμήσουμε ποτέ ως χώρα να δούμε τα αίτια της Κυπριακής τραγωδίας;

Μεγάλη κουβέντα είπα τώρα γράφοντας τη λέξη «χώρα».

Ήμασταν άραγε ποτέ ανεξάρτητη χώρα  ή ήμασταν μια απλή αποικία;

Πόσοι Έλληνες άραγε ξέρουν ιστορία;

Αρκούμαστε στην αρχαιότητα , στο βυζάντιο και στο 1821 ;

Το μετά όμως; Τι έγινε μετά; Πόσοι το γνωρίζουν;

Πόσα εθνικά στραπάτσα φάγαμε από την ελληνική επανάσταση μέχρι  το έπος του 40; Γιατί έγινε η μικρασιατική καταστροφή; Γιατί η γενοκτονία των ποντίων, γιατί δεν πήραμε την Κωνσταντινούπολη ενώ ο στρατός μας ήταν στα προάστια της; Γιατί δεν ενσωματώθηκε η βόρεια ήπειρος, γιατί δεν έγινε η  ένωση με την Κύπρο;

Η απάντηση απλή! Γιατί δεν ήμασταν ποτέ χώρα, αλλά ένας χώρος στον οποίο οι τότε μεγάλες δυνάμεις εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα τους. Τραγελαφικές καταστάσεις…με την Αγγλία οι περισσότερες  κυβερνήσεις , με την Γερμανία οι βασιλιάδες, με την Ρωσία η εκκλησία!

Και ένας λαός να μην ξέρει τι του γίνεται. Ένας λαός που κουβαλούσε πάντα πάνω του τον ραγιαδισμό που του άφησαν τα 400 χρόνια σκλαβιάς. Ένας λαός που ακόμα πίστευε σε προύχοντες και κοτζαμπάσηδες. Ένας λαός που μαγευόταν από τη λάμψη της εξουσίας , ένας λαός που ποτέ δεν απελευθερώθηκε τόσο πνευματικά όσο και πολιτιστικά. Ένας λαός που κοιτούσε πάντα το συμφέρον του, ένας λαός που ζούσε πάνω στις δάφνες της αρχαίας ιστορίας του, χωρίς όμως να αντιγράφει τίποτα από το μεγαλείο της. Ένας λαός που νόμιζε πως του χρωστούσε η ιστορία…ενώ στην ουσία αυτός χρωστούσε την ύπαρξη του στην τεράστια ιστορία του.

Ποιοι λοιπόν φταίνε για την Κύπρο; Όχι πάντως μόνο οι Τούρκοι ..οι οποίοι μας χρησιμεύουν πάντα ως το χαλί για να κρύβουμε από κάτω και τις δικές μας ευθύνες.

Για την ιστορία και μόνο θα αναφέρω την κατάσταση που επικρατούσε στην  μεγαλόνησο πολλά πολλά χρόνια πριν τον Αττίλα.

Ως μέρος της Βρετανικής κοινοπολιτείας …βρισκόταν πάντα υπό τον απόλυτο έλεγχο των Άγγλων, ακόμα και μετά την ανεξαρτησία της…ενώ λόγω της ορθοδοξίας είχε πάρα πολύ καλές σχέσεις και με την Ρωσία…ακόμα και όταν εκείνη ως ΕΣΣΔ είχε αποκηρύξει τις θρησκείες σαν πιστή ακόλουθος του Μαρξισμού.

Ο Μακάριος στην εξουσία… και αντί για την αυτονόητη για το συμφέρον της χώρας ένταξης της στο ΝΑΤΟ…αυτή εντάσσεται στο κίνημα αδεσμεύτων υπό τον Τίτο , τον Κάστρο κτλπ

Η Αγγλία κερδίζει το προνόμιο  να είναι η μοναδική χώρα που έχει στρατιωτική βάση στο νησί (του Ακρωτηρίου)…και η Ρωσία κερδίζει την απομάκρυνση της Κύπρου από τις ΗΠΑ. (Σημειωτέον πως εκείνες τις εποχές υπήρχε κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Αγγλίας για το ποια θα έχει την πρωτοκαθεδρία στη δύση).

Η Αγγλία κάνει ακόμα ένα τραγικό λάθος για τη μοίρα της Κύπρου …ορίζοντας και την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Ελλάδα.

1965….η λεγόμενη αποστασία.

Τα μηνύματα από το Κυπριακό δεν είναι καλά…αποχωρεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από την φιλοαγγλική κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου η οποία και πέφτει.

1973-1974

Τον Νοέμβριο του 73 ο  Ιωννίδης ανατρέπει τον Γ.Παπαδόπουλο και στις αρχές του Ιουλίου του 74 οργανώνει πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακάριου…με στόχο όπως λέει την ένωση Κύπρου Ελλάδας.

20 Ιουλίου 1974

Η Τουρκία βομβαρδίζει με τα αεροσκάφη της την Κύπρο…ρίχνει αλεξιπτωτιστές…ενώ συγχρόνως κάνει απόβαση στο νησί…με την δικαιολογία της εγγυήτριας δύναμης. Οι ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί…δεν κτυπάνε τον χώρο της απόβασης…αλλά αποσπασματικά αμύνονται όταν οι Τούρκοι στρατιώτες όταν εξορμούν για το βάθος του νησιού.

Η αρχή του τέλους έχει ξεκινήσει.

Κύπρος …η μαρτυρική μεγαλόνησος…όπου οι μεγάλες δυνάμεις έπαιξαν σκάκι μεταξύ τους…με πιόνια τους Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς.

 

 

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας