Το εγώ και το υπερεγώ

Το εγώ είναι ο εαυτός μας, αυτός που δεν μπορούμε να κρύψουμε ούτε από το ίδιο μας το είναι όσο και να το επιδιώκουμε.
Το υπερεγώ είναι κάτι διαφορετικό,είναι ο άλλος μας εαυτός, αυτός που μας βγαίνει σε στιγμές που βρισκόμαστε σε αδυναμία…σε στιγμές που το συνειδητό κατακυριεύει και υποτάσσει το ασυνείδητο.
Το μισούμε αλλά και το χρειαζόμαστε. Μας δίνει μια αίσθηση ανωτερότητας…ικανή να σκεπάσει την αίσθηση ανασφάλειας μας ,που πολλές φορές νοιώθουμε. Μας σκεπάζει τον πόνο μας οπλίζει με μια εικονική δύναμη την οποία όμως στην πραγματικότητα δεν έχουμε.
Το υπερεγώ είναι σαν ένα βαρύ μεθύσι του μυαλού μια ισχυρή δόση ναρκωτικού νοιώθεις άλλος ή δεν νοιώθεις τίποτα.
Και ύστερα;
Ύστερα όταν πάψει η επίδραση του υπερεγώ;
Είμαστε αναγκασμένοι να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα.
Μα τι κάναμε; Γιατί το κάναμε;
Γιατί αφήνουμε τον εαυτό μας να τον κυριεύσει κάτι άλλο; Κάτι που το είδαμε το ακούσαμε και το βρήκαμε υποσυνείδητα ενδιαφέρον.
Η ζωή είναι ένα παιχνίδι ,ιδίως σε νεαρή ηλικία, άμα δεν πειραματιστείς δεν μαθαίνεις. Όμως σιγά σιγά ανακαλύπτεις τα μυστικά που προσπάθησαν να σου μάθουν ο Φρουντ ή ο Νίτσε. Μυστικά που πονάνε μια που ούτε οι ίδιοι τα άντεξαν και βρέθηκαν μια ανάσα από την τρέλα.
Όπως και η ζωή είναι απλή έτσι απλό πρέπει να είναι και το εγώ σου.
Να είσαι πάντα ο εαυτός σου πάντα αυτός. Όσοι σε ξέρουν καλά γνωρίζουν και αν σε αγαπάνε κάνουν υπομονή.
Υπομονή μέχρι να «φυγει» το υπερεγώ γιατί μαζί του κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Καταλαβαίνουν πως μεγαλύτερο κακό θα σου κάνουν παρά καλό.
Ίσως αν προσπαθήσουν πετύχουν μια ευκαιριακή νίκη αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός. Το υπερεγώ πρέπει να νικηθεί από εσένα τον ίδιο. Φτάνει να δεις την αλήθεια.
Δεν θα πρόκειται για ήττα σου αλλά για νίκη…μια τεράστια νίκη του εαυτού σου.
Δεν χρειάζεται να απολογηθείς σε κανένα, ούτε καν στον ίδιο σου τον εαυτό.
Μη φοβάσαι τίποτα…μην ελπίζεις τίποτα να είσαι ελεύθερος.
Το σύμπαν πάντα θα σου δείχνει το δρόμο και μαύρες τρύπες που καταπίνουν μέχρι και το φως της αλήθειας πάντα θα καραδοκούν. Ο ανθρώπινος νους είναι ο μόνος που έχει τη δύναμη να βγαίνει μέσα από αυτές αλώβητος.
Ταξίδι στο άπειρο είναι η ζωή και όπου βγει.

1 thought on “Το εγώ και το υπερεγώ

  1. Το υπερεγώ είναι όντως ανεξέλεγκτο , κανείς θνητός δε βρέθηκε ως τώρα να το δαμάσει.. καλό είναι να το αναγνωρίζουμε , τουλάχιστον ανέντιμο όμως είναι να καλύπτουμε τις πράξεις του ΕΓΩ μας πίσω από ένα φτιαχτό και “εξιδανικευμένο υπερεγώ”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας