: 3ο Κοινό Ελληνο-Τουρκικό Συνέδριο στην Τραπεζούντα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Κοινό Ελληνο-Τουρκικό Συνέδριο στην Τραπεζούντα (Πόντος) της Μαύρης Θάλασσας που διοργάνωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία Τουρκίας. Στο συνέδριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός Ελλήνων και Τούρκων Καρδιολόγων.
Με γνώμονα τη πίστη ότι από κοινού οι δύο επιστημονικές κοινότητες μπορούν να διερευνήσουν κοινά χαρακτηριστικά που απορρέουν από τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το κλίμα σχεδίασαν ένα πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, έβαλαν τις βάσεις για μελλοντικές κοινές επιστημονικές καταγραφές – μελέτες (registries, surveys), προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών.
Οι Ομιλητές του Συνεδρίου κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα νέων τεχνολογιών στην διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων με ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις. Κατά κοινή ομολογία και από τις δύο πλευρές οι δύο επιστημονικές κοινότητες έκλεισαν έναν κύκλο -τριών επιστημονικών συναντήσεων- καταθέτοντας τις εμπειρίες στην αντιμετώπιση της καθ’ ημέρα πράξης των καρδιολογικών περιστατικών, παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά των ασθενών τους και τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών τους.
Οι Σύνεδροι πέραν του επιστημονικού πεδίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη βασίλισσα της Μαύρης Θάλασσας, τόπους στους οποίους οι πρόγονοι αρκετών είχαν γεννηθεί, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Είχαν επίσης την ευκαιρία να γευτούν τις γεύσεις της περιοχής και να γνωρίσουν τη ποντιακή μουσική και τους δυναμικούς χορούς του Πόντου.
Το οδοιπορικό στον Πόντο κάλυψε η κάμερα της ΕΡΤ3. Διδάκτορες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ανέλαβαν την ξενάγηση των συνέδρων, προσφέροντας τη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού των αξέχαστων πατρίδων. Αξιοσημείωτο είναι το συναίσθημα και η συγκίνηση όλων, ανεξάρτητα από τον τόπο της καταγωγής τους, γνωρίζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε τόσα χιλιόμετρα μακριά από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Μια ιστορία συνυφασμένη και παράλληλη με την βυζαντινή ιστορία και τον πολιτισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας