Υπουργείο Πολιτισμού: Αιτήσεις για επιχορηγήσεις καλλιτεχνικών δράσεων για συλλόγους

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί φορείς μετά τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, το ΥΠΠΟΑ, σήμερα, απευθύνει δυο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή και παροχή αιγίδας. Οι δυο προσκλήσεις έχουν στόχο να συμβάλλουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και προώθηση υψηλής ποιότητας δράσεων του νεότερου λαϊκού πολιτισμού.

Η πρώτη προκήρυξη αφορά στον τομέα διαχείρισης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και απευθύνεται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και σε κοινωφελείς ή πολιτιστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οι προτεραιότητες που τίθενται με την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού σε φορείς που διαχειρίζονται την άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι οι εξής:

Αγροδιατροφική κληρονομιά: Μελέτη, ανάδειξη, διαφύλαξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων. Δημιουργία ή εμπλουτισμός προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού και αγροτουρισμού.
Παραδοσιακά επαγγέλματα και Τέχνες: ”Η Ελληνική Μαστοριά“. Ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων, με έμφαση στη βιωσιμότητά τους σ΄ ένα σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Δημιουργία ή εμπλουτισμός προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού και αγροτουρισμού.
Λαϊκές γιορτές και δρώμενα: Διαφύλαξη και ανάδειξη της σημασίας τους, στο ευρύ κοινό, για τη διατήρηση της συνοχής και της μνήμης των τοπικών κοινοτήτων. Έμφαση θα δοθεί σε γιορτές και δρώμενα συλλογικής μνήμης για την Επανάσταση 1821. Αλλά και στην σκηνική αναπαράσταση δρώμενων και επιτελέσεων, προσεγγίζοντας με τρόπο πρωτότυπο, καινοτόμο και εμπνευσμένο τη μουσική και το χορό.
Δράσεις ανάδειξης του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου. Ανάδειξη των αύλων διαστάσεων του και δημιουργία ή και εμπλουτισμός προγραμμάτων εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού, αγροτουρισμού με τη δημιουργία περιηγητικών διαδρομών, προγράμματα γνωριμίας με αγροτικά τοπία και κοινότητα κτλ.
Δράσεις μελέτης, διαφύλαξης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης με ιδιαίτερη σημασία για την ανασυγκρότηση και συνοχή των τοπικών κοινωνιών, ιδίως όσων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προσκλήσεις (ορεινός και νησιωτικός χώρος, δυσπρόσιτες και διασπορικές κοινότητες)
Η δεύτερη προκήρυξη αφορά στο τομέα συλλογών και μουσείων του Νεότερου Πολιτισμού -νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου- με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς. Η πρόσκληση δεν καλύπτει αιτήματα για λειτουργικές δαπάνες ή κτιριακές υποδομές και δεν απευθύνεται στους εποπτευόμενους και τακτικώς επιδοτούμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ.

Οι προτεραιότητες που τίθενται με την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου πολιτισμού από το ΥΠΠΟΑ είναι οι εξής:

Ανάδειξη και προβολή της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του σχεδιασμού και υλοποίησης μουσειακών δράσεων, εντός και εκτός του χώρου των Μουσείων.
Ψηφιακός μετασχηματισμός των συλλογών μέσω της δημιουργίας ερμηνευτικών εργαλείων-μέσων, ψηφιακής καταγραφής συλλογών, δημιουργίας ή/και ανανέωσης ιστοσελίδων.
Μουσειακές Δράσεις και πρόδρομες ενέργειες για την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.
Μουσειακές Δράσεις με επίκεντρο τον εθνικό ή τον αντιπροσωπευτικό κατάλογο για τη διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Αναλυτικά οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος, οι όροι και προϋποθέσεις για την οικονομική ενίσχυση ή την παροχή αιγίδας έχουν αναρτηθεί και στον κόμβο του ΥΠΠΟΑ http://drasis.culture.gr αλλά στην διεύθυνση: http://drasis.culture.gr/images/odigies aitimatos.pdf

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας