Το θέμα της απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ικανότητες θέτει η Ρόδη Κράτσα στα ευρωπαϊκά όργανα στη δύσκολη ελληνική συγκυρία

Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία ή ειδικές ικανότητες έκανε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ρόδη Κράτσα, με αφορμή την αύξηση της ανεργίας στο 22,5 % στην Ελλάδα και τα ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας που αντιμετωπίζει η εν λόγω κατηγορία.

Το 84% των ατόμων με ειδικές ικανότητες είναι οικονομικά μη ενεργά

Η κα Κράτσα στην ερώτηση της, επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2010 -2020 και τους βασικούς τομείς δράσης που περιλαμβάνουν και την απασχόληση, επισημαίνει ότι τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν στο έτος 2002 βάσει των οποίων το 18,2 % του πληθυσμού της χώρας μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια αναπηρία και το 84% των ατόμων αυτών είναι οικονομικά μη ενεργά, έναντι 58% του γενικού πληθυσμού. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής, παράλληλα, υπενθυμίζει το νόμο 2643/98 σχετικά με τη μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και την υποχρέωση επιχειρήσεων που τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις να απασχολούν άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 2% στον ιδιωτικό τομέα και 3% στο δημόσιο τομέα.

Στους ουραγούς της Ευρώπης η Ελλάδα για την απασχόληση ατόμων με ειδικές ικανότητες

Η Ευρωβουλευτής επικαλείται επίσης μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εντοπίζει διαφορά σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ της απασχόλησης ατόμων με αναπηρία και αυτών δίχως αναπηρία. Η ίδια μελέτη καταττάσει τη χώρα μας στην 5η χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την απασχόληση ανθρώπων με τις εν λόγω δυσκολίες.

Για αυτόν τον λόγο ζητά να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή διαθέτει νεότερα στοιχεία για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα αλλά και το βαθμό αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών στο πλαίσιο της υποστηριζόμενης απασχόλησης τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, όμως, η Ρόδη Κράτσα ερωτά την Επιτροπή για τις σχετικές κατευθύνσεις και πρωτοβουλίες της προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση στις συγκεκριμένες ομάδες, εν όψει της δημοσιονομικής προσαρμογής και παράλληλα της ανάγκης τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας