Τηλεφωνικές Γραμμές και Υπηρεσίες Ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής!

Κουβεντιάζοντας καθημερινά με πολλούς ανθρώπους, έχω την πεποίθηση πλέον, πως η συμβουλευτική υποστήριξη αποτελεί αναγκαιότητα σήμερα. Τα αυξανόμενα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει σημαντική μερίδα του πληθυσμού έχουν ως φυσικό επακολουθώ την ψυχική δυσλειτουργία η οποία έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα της καθημερινής ζωής.  Η έλλειψη χρημάτων καθιστά ανέφικτή την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό. Από την άλλη οι υπηρεσίες που παρέχουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική συνωστίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε η περιφέρεια στερείται δομών και υπηρεσιών τέτοιου χαρακτήρα. Στην Ροδόπη υπάρχουν ορισμένοι φορείς τους οποίους την ύπαρξη καλό θα ήταν να γνωρίζει ο πολίτης ώστε να τις χρησιμοποιήσει σε περιόδους ανάγκης.

Υπάρχει όμως και μία μερίδα πολιτών, μικρή ή μεγάλη δεν έχει καμία σημασία, που δυσκολεύεται να επισκεφτούν κάποιον ειδικό αυτοπροσώπως, φοβούμενοι τον κοινωνικό «στιγματισμό», που συνεχίζει να υφίσταται μέχρι τις μέρες μας. Κατανοώντας τα παραπάνω και σκεπτόμενη τρόπους ώστε να βοηθηθεί κάθε άνθρωπος που πραγματικά χρειάζεται στήριξη, αναφέρω παρακάτω ορισμένες τηλεφωνικές γραμμές άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής. Οι περισσότερες είναι δωρεάν και μπορεί ο καθένας να καλεί συζητώντας φόβους, ανησυχίες, θέματα που τον απασχολούν, παίρνοντας απαντήσεις από ειδικά εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Ας μην γελιόμαστε… Είναι ευκολότερο να σηκώνεις το ακουστικό και να συζητάς από την ασφάλεια του σπιτιού σου διατηρώντας την ανωνυμία σου, από το να παρουσιαστείς ο ίδιος σε κάποια υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας θα κρίνει πιο είναι το καλύτερο για αυτόν.


Τηλεφωνικές Γραμμές Ψυχολογικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής


  1. Γραμμή –  Σύνδεσμος 801 801 1177

Απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικά άτομα άνω των 18 ετών που θέλουν να συζητήσουν για θέματα που αφορούν παιδιά και εφήβους ως 18 ετών. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες, εμπιστευτικές και χρεώνονται με κόστος μία αστική μονάδα. Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30-20:30.


  1. Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116111

Απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους.  Παρέχει συμβουλευτική, υποστήριξη και βοήθεια εντελώς δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές. Δευτέρα έως Παρασκευή 14:00-20:30, Σάββατο 9:30-14:00


  1. Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 1034

Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, ενημέρωση για την κατάθλιψη και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, παραπομπή στις διαθέσιμες, δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας που βρίσκονται στην περιοχή διαμονής του εξυπηρετούμενου ή πλησίον αυτής. Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00

 

 

  1. Γραμμή Μαζί για το παιδί  11525

Παρέχει  συμβουλές  και κατευθύνσεις  σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν με χρέωση μιας αστικής μονάδας από αστικό και υπεραστικό αριθμό, ανεξαρτήτως διάρκειας τηλεφωνήματος, προκειμένου να μοιραστούν ερωτήματα και προβλήματα που αφορούν παιδιά και εφήβους. Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.


  1. Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά sos 1056, Χαμόγελο του Παιδιού.

Στον αριθμό μπορούν να καλούν παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, υπηρεσίες, φορείς και γενικότερα οποιοσδήποτε το κρίνει σκόπιμο. Το επιστημονικό προσωπικό καταγράφει ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες για παιδιά θύματα κακοποίησης, παρεμβαίνει όταν κρίνει πως κάποιο παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και επίσης καθώς και σε ενήλικες, Επίσης, δέχονται και επεξεργάζονται αιτήματα φιλοξενίας παιδιών που απομακρύνθηκαν από το οικογενειακό περιβάλλον με απόφαση εισαγγελέα, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν εθελοντικές ομάδες αιμοδοτών, δοτών αιμοπεταλίων και μυελού των οστών και τέλος παρέχεται πληροφόρηση σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού.

Δευτέρα έως Κυριακή, 24 ώρες δωρεάν κλήσεις από καρτοτηλέφωνα ή κινητά.


Φορείς και Υπηρεσίες  Ψυχολογικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής  της Ροδόπης


  1. Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας – Παιδικά Χωριά sos

Το Κέντρο άρχισε να λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο, παρέχοντας ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες με σκοπό την πρόληψη. Σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 40 οικογένειες και 20 επαγγελματίες. Στο Κέντρο Υπάρχει επιστημονικό προσωπικό αποτελούμενο από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό, λογοπεδικό καθώς και εξειδικευμένο επιτελείο το οποίο επανδρώνει τη δομή.  Τηλ: 2531082788


  1. Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο»

Στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου λειτουργούν δωρεάν οι παρακάτω τομείς:


  • Παιδοψυχιατρικός τομέας (Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή)

  • Ψυχιατρικός τομέας (Δευτέρα έως Παρασκευή)

  • Ψυχολογική Υποστήριξη (Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή)

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι σε ισχύ από 01-01-2012 έως 31-12-2012. Πριν την επίσκεψη θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού στα τηλέφωνα της γραμματείας των εξωτερικών ιατρείων. Τηλέφωνα: 25313-51332, 25313-51529.


  1. Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Κομοτηνής

Στην υπηρεσία μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε πολίτης ο οποίος χρειάζεται ψυχολογική ή συμβουλευτική υποστήριξη. Στην υπηρεσία υπάρχουν 5 ψυχολόγοι. Οι ώρες λειτουργίας της υπηρεσίας είναι από της 8:30 έως της 14:30, από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Η υπηρεσία στεγάζεται στο Πολυλειτουργικό Κέντρο. Πριν την επίσκεψη καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το φορέα στα τηλέφωνα:

25310- 82064, 25310-82063


  1. Σχολές Γονέων, Υπουργείο Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Τα τμήματα των Σχολών Γονέων ξεκινούν και τη φετινή χρονιά τη λειτουργία τους. Η λειτουργία του έργου υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Σκοπός είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται από τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.  Οι βασικές θεματικές ενότητες είναι:


  • Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
  • Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
  • Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
  • Σεξουαλική Αγωγή
  • Τρίτη ηλικία και οικογένεια
  • Επαγγελματικός Προσανατολισμός
  • Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
  • Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
  • Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
  • Συνεργασία γονέων-μεταναστών
  • Ψυχολογική Υποστήριξη
  • Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
  • Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα ξεκινούν να λειτουργούν με την εγγραφεί τουλάχιστον 18 ατόμων.  Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην έδρα του Κ.Κ.Ε. του Ν. Ροδόπης Κάθε Τετάρτη 18:00 έως 19:00 και κάθε Πέμπτη 17:30 έως 19:00 Τηλ:25310-27656.


Οι παραπάνω τηλεφωνικές γραμμές είναι ένα ενδεικτικό δείγμα από τις πολλές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Οι φορείς και οι υπηρεσίες που παραθέτονται είναι όσες μπορεί ο πολίτης να επισκεφθεί και να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και χρήζει συμβουλευτικής και υποστήριξης. Στην πόλη της Κομοτηνής υπάρχουν και άλλοι φορείς που παράγουν αξιοσέβαστο έργο, απευθύνονται όμως σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές. Σε κάθε περίπτωση χαιρετίζουμε το έργο τους, δεσμευόμενοι να αναφερθούμε σε αυτό ξεχωριστά.

 

 

Γεωργιάδου Ειρήνη

Κοινωνικός Λειτουργός

 

 

 ΕΝ.ΚΑ Ροδόπης

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας