Συνάντηση των φαρμακοποιών του νομού Ροδόπης με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.

00Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 συναντήθηκαν μετά το μεσημέρι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών του νομού Ροδόπης με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, παρουσία και του Κώστα Ζαχαριά, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας και μέλους της Επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου με έμφαση στο επικείμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο απειλεί καίρια τόσο τους φαρμακοποιούς, όσο και τους καταναλωτές.
Οι θέσεις των φαρμακοποιών για το νομοσχέδιο:
Τα μεγάλα «αγκάθια» για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όπως προέκυψαν κατά την πολύωρη γενική συνέλευση είναι τρία: η πολιτική στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και οι ενδεχόμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Το πρώτο θέμα: Οι φαρμακοποιοί δεν δέχονται να υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές των ΜΣΦΑ μόνο μεταξύ των φαρμακοποιών, τη στιγμή που οι φαρμακοβιομηχανίες είναι ελεύθερες να πωλούν στους φαρμακοποιούς τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε ό,τι τιμή θέλουν. Οι ίδιοι αντιπροτείνουν εξορθολογισμό της τιμής των ΜΣΦΑ μέσω της κρατικής διατίμησης, όπως γίνεται σήμερα τόσο στα ΜΣΦΑ όσο και στα υπόλοιπα φάρμακα.
Το δεύτερο «αγκάθι» έχει να κάνει με το ωράριο. Οι φαρμακοποιοί ζητούν 48ωρη μέγιστη εβδομαδιαία λειτουργία ανά φαρμακείο. Ζητούν οι ώρες και οι μέρες λειτουργίας να καθορίζονται από τον εκάστοτε φαρμακευτικό σύλλογο, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Το τρίτο ζήτημα αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Ο ΠΦΣ τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε πολυιδιοκτησία φαρμακείου, συμπεριλαμβανομένων και των μειοψηφικών πακέτων, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για μη φαρμακοποιούς. (Αυτή τη στιγμή κάθε φαρμακοποιός έχει δικαίωμα να έχει το 51% σε ένα φαρμακείο, όπου θα είναι ο κύριος ιδιοκτήτης, και μπορεί να έχει ένα μειοψηφικό πακέτο σε μόνο 1 ακόμα φαρμακείο).

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα:

Τα μνημονιακά μέτρα για τα φαρμακεία που προωθεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν το καταστροφικό της σχέδιο αφού, μεταξύ άλλων, ένας φαρμακοποιός θα μπορεί να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί, τα φαρμακεία θα μπορούν να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μια εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, ανατρέπεται πλήρως το πρόγραμμα εφημεριών κ.ά.
Είναι πλήρης, δηλαδή, η μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα, η επικράτηση των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων, η συνεχής αυξανόμενη επιβάρυνση των ασθενών για τα φάρμακα που χρειάζονται, η καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η πολιτική φαρμακείου είναι απαράδεκτη και θα ανατραπεί με την απομάκρυνση της μνημονιακής συγκυβέρνησης.
Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα. Μια πολιτική φαρμάκου που θα διασφαλίζει την πρόσβαση όλων στη φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη, χωρίς τις καταστροφικές επιβαρύνσεις που ισχύουν, καθώς και την επιβίωση του μικρού φαρμακείου της γειτονιάς, θα αποτελέσει προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας