Συνάντηση εργασίας για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών έλαβε χώρα σήμερα η πρώτη σύσκεψη δημάρχων για το θέμα της επίσπευσης απορρόφησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι οικονομικών και Διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών των 41 Δήμων της Αττικής που είχαν αιτηθεί και λάβει χρηματοδότηση προκειμένου να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους.
Η συνολική οφειλή των Δήμων προς τις τοπικές αγορές είναι πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Ήδη, το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τα αιτήματα χρηματοδότησης 167 Δήμων προς το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έχουν εγκριθεί και έχει αρχίσει να προχωρά η υλοποίησή τους. Παράλληλα, επεξεργάζεται τα στοιχεία άλλων 10 Δήμων που έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών κατέγραψαν τα αιτήματα, τις δυσκολίες και τις προτάσεις των εκπροσώπων των 41 Δήμων ώστε να διευκολύνουν όπου μπορούν τις διαδικασίες για επίσπευση της απορροφητικότητας.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των δύο υπουργείων και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με τους ΟΤΑ, ενώ επεσήμανε πως το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το πρώτο υπουργείο σε ποσοστό απορροφητικότητας για το πρώτο 10μερο του Απριλίου και είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε:
«Όπως ανέφερε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας η συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Οικονομικών ήταν εξαιρετική. Ανάλογη συνεργασία υπάρχει και με τους Δήμους και αυτό φαίνεται και από το ποσοστό απορρόφησης για το μήνα Απρίλιο αφού ήδη έχουμε ενταλματοποιήσει τα μισά από τα περίπου 140 εκατ. ευρώ που αναλογούν.
Οι βασικές αρχές που ακολουθούμε κατά την εκταμίευση είναι αφενός της διαφάνειας και αφετέρου της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους ΟΤΑ να τρέξουν γρηγορότερα τις σχετικές διαδικασίες, χωρίς εκπτώσεις όσον αφορά στη διαφάνεια.
Στόχος μας είναι το κάθε ευρώ να πάει και στον τελευταίο δικαιούχο προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στις τοπικές κοινωνίες και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.
Η εξόφληση παλαιών χρεών των Δήμων και των Περιφερειών προς τις τοπικές αγορές είναι ένα πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα της επιτυχημένης εθνικής προσπάθειας που έκανε το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση».

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας