«ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες»: Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν γίνεται

Ασήκωτα είναι τα βάρη των φόρων που καλούνται να σηκώσουν εδώ και περίπου ένα μήνα καταναλωτές και επιχειρήσεις, με την εφαρμογή του νέου φορολογικού «πακέτου» μέτρων. Ήδη άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες… λυπητερές με τον αυξημένο ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και όχι μόνο, ενώ η αγορά κινείται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται πως ανάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν γίνεται, παρότι το σχετικό «καμπανάκι» χτύπησε πρόσφατα με την Έκθεσή της η Τράπεζας της Ελλάδος, που είθισται να αποτελεί τον σύμβουλο της κυβέρνησης σε θέματα άσκησης οικονομικής και εισοδηματικής πολιτικής. Η παρέμβαση-σύσταση της ΤτΕ ήρθε να επιβεβαιώσει την άποψη που έχει πολλές φορές διατυπώσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας μέσω του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ)- Νέοι Ορίζοντες ότι, δηλαδή, η «συνταγή» της αύξησης των φόρων είναι αδιέξοδη.
Επιπρόσθετα η εμπειρία αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση δείχνει ότι όσο αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές τόσο αυξάνεται και η φοροδιαφυγή η οποία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 6-9% του ΑΕΠ φτάνοντας, δηλαδή, ως και το 32% των δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με πρόσφατη νέα έρευνα του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις εξαιτίας της φοροδιαφυγής, το κράτος χάνει ως και 16 δισ. το χρόνο, ποσό ιλιγγιώδες αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια στιγμή το κράτος δαπανά ετησίως 28 δισ. για συντάξεις, 15 δισ. για μισθούς στο Δημόσιο και 12 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους! Για τη μείωση της φοροδιαφυγής μάλιστα ο συγκεκριμένος οργανισμός προτείνει, μεταξύ άλλων, ως βραχυπρόθεσμο μέτρο, και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει επιτέλους τη φωνή του επιχειρηματικού κόσμου και να λάβει σοβαρά υπόψη της τόσο τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών όσο και την επισήμανση της ΤτΕ ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένει και συνδέεται με την υπερβολική έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-2018». Και αυτό διότι, όπως έχει επισημάνει και ο ΣΕΘ- «Νέοι Ορίζοντες» η επίπτωση των νέων αυξημένων φόρων μπορεί να έχει μεγαλύτερη του αναμενόμενου επίπτωση στην ύφεση όπως πολλές φορές συνέβη και με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Ο ΣΕΘ –Νέοι Ορίζοντες καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει πλεύση στην φορολογική της πολιτική και να πείσει τους δανειστές πως το ζητούμενο για τη χώρα -που κινείται τα τελευταία χρόνια μέσα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης χωρίς δυνατότητα εξόδου– δεν είναι τα υψηλά πλεονάσματα, αλλά η επιστροφή στην ανάπτυξη η οποία δεν θα έρθει χωρίς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και χωρίς εισροές ξένων κεφαλαίων που –με τη σειρά τους προϋποθέτουν- χαμηλούς φόρους και σταθερό πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον. Παράλληλα απαιτείται επιτάχυνση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η οικονομία και η αγορά, καθώς και αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας