ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη του χειμώνα, που αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της Περιφέρειας. Η αδυναμία πολλών νοικοκυριών να προμηθευτούν το αυξημένο σε τιμή πετρέλαιο θέρμανσης, που δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το 1,5 € το λίτρο, κινδυνεύει να μετατρέψει τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας σε πραγματικό εφιάλτη.
Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που προωθείται με πρόσχημα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, στην πραγματικότητα στοχεύει ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ στην αύξηση των εσόδων από εισοδήματα που έχουν ήδη δεχθεί μεγάλες απώλειες. Γιαυτό άλλωστε έχουμε ως χώρα την υψηλότερη στην Ε.Ε. φορολογία στα καύσιμα. Ενώ δευτερευόντως στοχεύει στην πάταξη του λαθρεμπορίου, το οποίο θα είχε αντιμετωπισθεί αν υπήρχε η πολιτική βούληση για την εφαρμογή ειλημμένων αποφάσεων (όπως: τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα, ιχνηθετών στα καύσιμα κ.α.) για παρακολούθηση και έλεγχο της ροής καυσίμων, καθώς επίσης αν σταματούσε το προκλητικό καθεστώς του αφορολόγητου ναυτιλιακού πετρελαίου που είναι και η βασική πηγή της λαθρεμπορίας.
Το γεγονός ότι το Δημόσιο χάνει ετησίως 400-500 εκατ. € από το λαθρεμπόριο των καυσίμων, γίνεται το άλλοθι για μια ακόμη άδικη φοροεπιδρομή με όχημα το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης. Τα κριτήρια που καθορίστηκαν, η κατάταξη ορισμένων Περιφερειακών Ενοτήτων της Αν. Μακ. και Θράκης στη Β΄ Ζώνη, οι περιορισμοί και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που ανακοινώθηκαν, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι συνέπειες για τα χαμηλά εισοδήματα, είναι μια πρόχειρη και επικοινωνιακού χαρακτήρα ρύθμιση που αφορά ελάχιστους πολίτες αποκλείοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Θεωρούμε ότι η εξίσωση των τιμών ούτε στην πάταξη της λαθρεμπορίας θα οδηγήσει, αλλά ούτε στην αύξηση των εσόδων, όπως αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια που η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα μείωσε τα έσοδα. Αυτό που θα επιφέρει είναι η φτωχοποίηση και εξαθλίωση της κοινωνίας.
Αυτό που ως παράταξη θεωρούμε αναγκαίο και οφείλουμε να διεκδικήσουμε σήμερα είναι:
─ Να αποσυρθεί η ρύθμιση για εξίσωση προς τα πάνω του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης
─ Να μειωθούν οι ειδικοί φόροι του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης
─ Να παταχθεί το λαθρεμπόριο με αυστηρούς ελέγχους ροής των καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησής τους
─ Να επανεξετασθεί το καθεστώς του αφορολόγητου ναυτιλιακού πετρελαίου.

18/10/12
ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΥ

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας