Μην κάνετε μονομερή ανακήρυξη AOZ λέει ο Νταβούτογλου

Λόγο για ανάγκη διαβουλεύσεων και πραγματοποίηση κοινών βημάτων, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και πληροφορίες περί πρόθεσης της Ελλάδας να προβεί σε βήματα σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα είπε ο Αχ. Νταβούτογλου, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έκανε λόγο για «αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα: «Έχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις». Πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».

Πηγή
WWW.ANTINEWS.GR

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας