Κοροναϊός : Καθολική χρήση μάσκας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Συστάσεις αναφορικά με την καθολική χρήση της μάσκας /ασπίδας προσώπου σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών) στα πλαίσια της πανδημίας COVID-19.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα ακόλουθα:
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) παραμένει σε εξέλιξη. Η έως σήμερα διαθέσιμη επιστημονική τεκμηρίωση δεν δίνει την δυνατότητα απόλυτης οριοθέτησης της οδού μετάδοσης του SARS-CoV-2. Με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα η μετάδοση είναι πιθανό να είναι παρόμοια με το SARS ή και άλλους αναπνευστικούς ιούς που μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων, με άμεση ή έμμεση επαφή και αερογενώς σε μερικές περιπτώσεις, δεδομένης της παρουσίας του ιού τόσο στο κατώτερο όσο και στο ανώτερο αναπνευστικό καθώς και της παραμονής του στον αέρα έως και 3 ώρες.

Βάσει των διαθέσιμων έως σήμερα επιδημιολογικών δεδομένων οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα ελέγχου πρόληψης διασποράς του SARS-Cov-2 στην κοινότητα, περιλαμβάνουν:

φυσική απόσταση (κατά προτίμηση τουλάχιστον 2 μέτρων)
χρήση προστατευτικής μάσκας,
σωστή υγιεινή χεριών,
απολύμανση επιφανειών,
καλό αερισμό,
έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και απομόνωσή τους καθώς και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Αναφορικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, όταν αυτή χρησιμοποιείται από συνολικά οδηγεί σε μείωση του βαθμού μετάδοσης, της επιδημικής καμπύλης και του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Κρίνεται δε αναγκαίο, το ευρύ κοινό να κατανοήσει την ανάγκη χρήσης της προστατευτικής μάσκας προσώπου καθώς και τους κανόνες χρήσης της.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για το κοινό όσο και για τους εργαζόμενους ορίζεται ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 44076/11.7.2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας