Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η επίδραση της στον άνθρωπο και την κοινωνία

Με θεματική “4η Βιομηχανική Επανάσταση: Πολιτικές του μέλλοντος και νομικές προεκτάσεις” πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018.

Εισηγήτριες της εκδήλωσης ήταν η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός, Πρόεδρος “ΔΙΚΤΥΟΥ” (Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη) και Πρώην Επίτροπος ΕΕ, η κα. Εύη Αυλογιάρη, Επίτιμη Πρόξενος της Εσθονίας στη Βόρειο Ελλάδα, Πρόεδρος ADR Hellenic Center, Νομικός, και η κα. Βιργινία Τζώρτζη, Επιστημονική Συνεργάτης ΔΠΘ και Δικηγόρος, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κα. Ιωάννα Χατζηαντωνίου.

Η κα. Χατζηαντωνίου στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε σύντομα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την οποία βιώνουμε σήμερα και η οποία εξελίσσεται τάχιστα και αφορά την πλήρη αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των πάντων σε συνεχή επίδραση με τον άνθρωπο.

Η κα. Άννα Διαμαντοπούλου στην εισήγηση της επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η 4η Βιομηχανική Επανάσταση επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει το χώρο της Παιδείας. Αρχικά, η πρώην Υπουργός αναφέρθηκε στη φύση της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, την αυτοματοποίηση και “ρομποτοποίηση” πολλών θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς της σύγχρονης κοινωνίας. Όπως τόνισε, το 2030 το 75% των θέσεων εργασίας θα έχουν καταληφθεί από την αυτοματοποίηση.  Αλλάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα δεδομένα της αγοράς, της οικονομίας και της πολιτικής.

Στη συνέχεια της πραγμάτευσης της, η κα. Διαμαντοπούλου τόνισε πως οι εξελίξεις γίνονται με τρομακτική ταχύτητα και οι χώρες οι οποίες δεν θα προετοιμαστούν για να δεχθούν τις νέες αλλαγές, θα τεθούν σε μία κατάσταση “αφέντη-υπηρέτη”. Η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί, διαφορετικά θα καταταγεί στη δεύτερη περίπτωση. Απαραίτητη φαίνεται πως είναι και η δημιουργία ψηφιακών υποδομών, καθώς και η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων επάνω στον νέο ψηφιακό κόσμο. Αυτό που επίσης παρατήρησε η πρώην Υπουργός είναι μια παθητική στάση και μια πολιτική κατευνασμού στο ζήτημα αυτό από τη σημερινή ελληνική διακυβέρνηση.  Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην ετοιμότητα αυτή, καθώς κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Άννα Διαμαντοπούλου: “Οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο πρέπει να είναι άλλες”. 

Τέλος, η κα. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για μία νέα πλατφόρμα, στην οποία θα προτείνεται πως πρέπει να εξελιχθούμε και σε ποιους τομείς. Αυτό αφορά την Κυβέρνηση, τα Πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις.

Δεύτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Επίτιμη πρόξενος της Εσθονίας στη Βόρεια Ελλάδα, κα. Εύη Αυλογιάρη, η οποία έκανε λόγο για το παράδειγμα της Εσθονίας σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Όπως τόνισε, η Εσθονία, αν και είναι ένα κράτος με μόλις 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, αυτή τη στιγμή θεωρείται η πρώτη στον κόσμο όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ουσιαστικά, οι πολίτες της Εσθονίας μπορεί να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά ο,τι αφορά τις σχέσεις τους με το κράτος, όπως ψηφοφορία στις εκλογές, δημιουργία επιχειρήσεων, e- κτηματολόγιο, e- υπουργικό συμβούλιο, κ.α. Βέβαια, όπως παρατήρησε η κα. Αυλογιάρη, όταν όλα τα δεδομένα βρίσκονται ηλεκτρονικά, πρέπει να υπάρχει αλληλοεμπιστοσύνη των πολιτών με το κράτος. Τέλος, υπογραμμίστηκε πως στην Εσθονία από το 2002 μπήκε η τεχνολογία στα σχολεία, ώστε από μικρή ακόμη ηλικία, τα παιδιά να είναι σε θέση να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κα. Βιργινία Τζώρτζη, η οποία αναφέρθηκε στο νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR. Ο κανονισμός αυτός, ο οποίος εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2016, αφορά τα προσωπικά δεδομένα και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Μάιο του 2018. Ο κανονισμός περιγράφει τα δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων, δηλαδή του ατόμου του οποίου τα προσωπικά δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία. Αυτά τα ενισχυμένα δικαιώματα παρέχουν στα άτομα μεγαλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων αλλά οι συνέπειές του είναι περίπλοκες και οι ενδεχόμενες κυρώσεις για μη συμμόρφωση πολύ αυστηρές.

Ο Μάιος θα είναι ο χρόνος που όλα αρχίζουν για την προστασία των δεδομένων.

Αποτελεί, λοιπόν, ένα σύγχρονο νομοθέτημα, προσαρμοσμένο στο κλίμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο κανονισμός ενισχύει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνεται πως θα πρέπει να προσαρμοστούν τάχιστα, αν πράγματι ο κανονισμός τεθεί σε ισχύ το επόμενο τρίμηνο.

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας