Η Φυματίωση επανακάμπτει πιο ανθεκτική στα αντιβιοτικά!

Στο ιατρείο φυματίωσης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ. από τον Ιούλιο του 2011 παρακολουθούνται τακτικά 45 ασθενείς (33 άνδρες και 12 γυναίκες, μέσος όρος ηλικίας 48 ± 18 έτη). Από αυτούς, 22 είναι οικονομικοί μετανάστες, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη. Από αυτά τα άτομα 40 πάσχουν από φυματίωση, ενώ 5 εμφανίζουν πνευμονική λοίμωξη από άτυπα μυκοβακτηρίδια. Μεγάλο ποσοστό (77%) των ασθενών εμφανίζει ανθεκτικότητα σε τουλάχιστον ένα αντιφυματικό φάρμακο!
Η ενοποιημένη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης είναι η δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων φυματίωσης.
Τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος αποτελούν πλέον ένα διαρκώς διογκούμενο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Το κάπνισμα τσιγάρου, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι διάφορες επαγγελματικές βλαπτικές ουσίες αποτελούν βασικά αίτια αυτών των παθήσεων. Τέσσερα πνευμονικά νοσήματα συγκαταλέγονται στις δέκα συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Με την παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων της Διεθνούς Ιατρικής Κοινότητας και με ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις, συμπεράσματα και παρουσιάσεις όλων των τελευταίων ερευνητικών εργασιών που αφορούν στην Φυματίωση, στον Καρκίνο του Πνεύμονα, στην Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση και σε άλλες ερευνητικές ενότητες, η Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος και της Μακεδονικής Συνεργαζόμενης Ομάδας Έρευνας του Καρκίνου του Πνεύμονα, διοργανώνει το
¨21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακα¨.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί 1 με 4 Νοεμβρίου 2012 στo ξενοδοχείο The Met Hotel (26ης Οκτωβρίου 48) στην Θεσσαλονίκη.
(Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 1/11/2012 στις 20:30).

Σημαντική είναι η συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου του Κινέζου Προέδρου της Πνευμονολογικής – Βρογχολογικής Εταιρείας της Σαγκάης καθηγητή Qiang Li ( Κιάνγκ Λι) και της εξαμελούς ιατρικής – ερευνητικής του ομάδας, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για περαιτέρω συνεργασία με τους Έλληνες επιστήμονες, προσφέροντας ταυτόχρονα στήριξη στην Ελληνική ερευνητική ομάδα.
Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του καθηγητή Επεμβατικής Πνευμονολογίας Lutz Freitag (Λούτζ Φράιταγκ) διευθυντή του Τμήματος Επεμβατικής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Έσσεν της Γερμανίας ο οποίος θα αναφερθεί στην ειδικές μεθόδους Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης στην θεραπεία του καρκίνου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από την ιατρική επιστημονική κοινότητα οι ανακοινώσεις του Έλληνα ερευνητή Κωνσταντίνου Κοσματόπουλου ο όποιος εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας ως διευθυντής Έρευνας και θα αφορούν στα αποτελέσματα των ερευνών του σχετικά με το εμβόλιο κατά του καρκίνου το οποίο βρίσκεται σε φάση 2, δηλαδή χορηγείται δοκιμαστικά σε ανθρώπους οι οποίοι όμως πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Τέλος στις εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν παρουσιάσεις εργασιών που αφορούν στην Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ) και στις επιδράσεις στον οργανισμό μας από την αύξηση του Όζοντος στην ατμόσφαιρα μετά από σειρά μετρήσεων που έγιναν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας