Η προμήθεια “ΔΩΧΕΙΩΝ ΑΠΟΡΡΗΨΗΣ”!! από το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Βρε κακό που κόντεψα να πάθω Κυριακάτικα! Για μια στιγμή ήμουν πεπεισμένος πως ξέχασα τα Ελληνικά μου. Μέχρι που σκέφτηκα να ξαναπάω στην 6η δημοτικού για να φρεσκάρω την ορθογραφία μου … αλλά αμέσως διαπίστωσα πως τα σχολεία είναι ακόμα κλειστά.
Ευτυχώς που υπάρχει και ο ορθογραφικός έλεγχος του word … για να με διαβεβαιώσει πως όχι…δεν ξέχασα τα Ελληνικά μου! Δοχείο είναι το σωστό και όχι
«Δωχείο» και «Απόρριψη» το σωστό και όχι «Απόρρηψη» .
Πάντως για να είμαι 1000% βέβαιος πως πρόκειται για τις σωστές ορθογραφημένες λέξεις …googlara στο ίντερνετ και τις «ΔΩΧΕΙΟ-ΑΠΟΡΡΗΨΗ) αλλά δεν τις βρήκα πουθενά.
Και κοιτάτε να δείτε πως ξεκίνησε όλο αυτό το ορθογραφικό μου αλαλούμ! Πραγματικά από το τίποτα! Απλά χτες άκουσα μια φήμη πως η διοικήτρια του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής …είχε αιτηθεί και λάβει άδεια ειδικού σκοπού λόγω του κορωνοϊού και μπήκα στη Διαύγεια μήπως υπάρχει κανένα έγγραφο που να επαληθεύει τη φήμη.
Έγγραφο περί αδείας δεν βρήκα στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου μας…αλλά το μάτι κόντεψε να βγει όταν είδα την απόφαση της διοικήτριας για «1)ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΩΧΕΙΩΝ 2,7 LT ΑΠΟΡΡΗΨΗΣ ΑΙΧΜΗΡΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΈΝΩΝ 2) ΔΟΧΕΙΩΝ 5,4 LT ΑΠΟΡΡΗΨΗΣ ΑΙΧΜΗΡΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΈΝΩΝ»
Προσέξτε την λεπτομέρεια όμως . Υπάρχουν τα ΔΩΧΕΙΑ των 2,7 λίτρων και τα ΔΟΧΕΙΑ των 5,4 λίτρων…τα οποία εκτός από την διαφορά στην χωρητικότητα έχουν διαφορά και στο Ωμέγα. Είδατε τι μαθαίνει κανείς; Αυτό το ορθογραφικό ιδίωμα πάω στοίχημα πως ούτε ο Μπαμπινιώτης το ξέρει.
Ας διαμορφώσουμε λοιπόν τον κανόνα προκειμένου ο καλός καθηγητής να τον συμπεριλάβει στο επόμενο λεξικό του.
Δωχείο : Μικρό κάνιστρο με χωρητικότητα έως 3 με 4 λίτρα
Δοχείο: Κάνιστρο με χωρητικότητα άνω των 4 λίτρων.
Όσο για την «απόρρηψη»; εδώ θα σας απογοητεύσω! Ο Μπαμπινιώτης θα την απορρίψει και δεν θα την συμπεριλάβει στο λεξικό του…έως ότου αποφανθεί επί της λέξεως η Ακαδημία Αθηνών.

Φυσικά και το κείμενο δεν θα το έγραψε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου η οποία είναι μια εξαίρετη φιλόλογος …αλλά δακτυλογραφήθηκε από κάποια-ον τρίτο που εκτελούσε χρέη γραμματέα.
Αυτό όμως αυτομάτως μας οδηγεί σε ένα άλλο πολύ πιο οδυνηρό συμπέρασμα.
Πως πιθανώς η διοικήτρια του νοσοκομείου μας …υπογράφει τα έγγραφα χωρίς να τα διαβάζει…ούτε καν προς το θέμα τους. Αφού σε κάθε περίπτωση τα ΔΩΧΕΙΑ της ΑΠΟΡΡΗΨΗΣ θα της κτυπούσαν τον ορθογραφικό της συναγερμό. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός πως οι λέξεις ΔΩΧΕΙΑ της ΑΠΟΡΡΗΨΗΣ επαναλαμβάνονται 2 μόλις σειρές πριν την υπογραφή του κειμένου από την διοικήτρια. Ούτε εκεί το είδε;
Κάποιοι κακεντρεχείς μπορεί να πουν πως δεν τα υπογράφει καν η ίδια αλλά κάποιος τρίτος-η που δεν έχει καλή σχέση με την ορθογραφία…ή κάποιος άλλος μπορεί να πει πως οι υπογραφές μπαίνουν ως πράξεις ρουτίνας…όπως θα έκανε κάθε ευσυνείδητος γραφειοκράτης υπάλληλος …που η μόνη του δουλειά είναι να υπογράφει στο σημείο του εγγράφου που βρίσκεται η σφραγίδα
Υπάρχει βέβαια και το τρίτο ενδεχόμενο. Ότι πρέπει να επισκεφτεί επειγόντως τον Οφθαλμίατρο του Νοσοκομείου που διοικεί…για συνταγογράφηση γυαλιών.

ΒΕΒΑΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΟΧΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣ
Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ 20/01/2019
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗΣ ΠΩΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΤΩΡΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ…ΑΛΛΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΩΡΑ

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας