Η πολιτική της ΝΔ σε περιφέρειες και δήμους και τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Χρήστος Μέτιος πήρε και πάλι το χρίσμα  από την ΝΔ για να ξεναδιεκδικήσει την εκλογή του στην περιφέρεια της ΑΜΘ με κύριους αντιπάλους τον Τοψίδη και τον άγνωστο Χ μέχρι στιγμής που θα τεθεί ως μπροστάρης (όπως δείχνουν τα πράγματα) στον κοινό συνδυασμό ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ .

Αν και η ψήφος θεωρείται χαλαρή στις αυτοδιοικητικές εκλογές …. σίγουρα η ΝΔ θα επιδιώξει (σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ιουνίου)να διατηρήσει μπλε όλο τον εκλογικό χάρτη της χώρας σε επίπεδο περιφερειών… αλλά και όλους τους δήμους που ήταν μπλε στον ίδιο χάρτη.

Σημείωση…μπλε στην Ροδόπη ήταν οι δήμοι Κομοτηνής και Μαρωνείας Σαπών.

Ιδιαίτερο εθνικό βάρος θα δοθεί στις δυο βορειανατολικές περιφέρειες της χώρας δηλαδή της ΑΜΘ και του Βορείου Αιγαίου (όπου και έγινε η μεγάλη έκπληξη αφού ανακοινώθηκε από την ΝΔ  ο Αλκιβιάδης Στεφανής τέως αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υφυπουργός εθνικής άμυνας).

Από την άλλη ναι μεν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συνεργασθούν αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμα υπό ποια βάση. Παραδείγματος χάρη, ποια θα είναι η πολιτική στην ΑΜΘ για τον φράχτη και το προξενείο ή στο βόρειο Αιγαίο ποια η πολιτική για τους στολίσκους που αποβιβάζουν λαθρομετανάστες στα εκει νησιά;

Το ίδιο ερώτημα γεννάται και στους δήμους της Ροδόπης αφού μόλις χτες ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτσάκης έθεσε το θέμα της παρέμβασης  στην μειονότητα  του Τουρκικού Προξενείου στον Τ.Ερντογαν.

Ταυτόχρονα είχαμε μια περίεργη ανακοίνωση δύο μελών(το τρίτο μέλος είναι η αρχηγός του συνδυασμού κ Λαφτση) από την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ανεξαρτητοποιούταν με την αιτιολογία ότι μ αυτό τον τρόπο επιφέρουν την ομόνοια ανάμεσα σε πλειονότητα και μειονότητα.

Εντάξει τι κάνει γαβ γαβ στα κεραμίδια …ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τους ψήφους της μειονότητας και αποτάσσει πολιτικά την Λαφτση  και τον Χαρίτου…όπως είχε αποτάξει πριν τις εκλογές όλα τα στελέχη του που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την παρεμβατικότητα του Προξενείου.

Ερώτημα! Στον δήμο Κομοτηνής ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει αυτόνομο συνδυασμό ή θα συνεργασθεί με τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ δηλαδή του Γκαράνη;  Υποθέτω πως θα κατέβει αυτόνομος με την προσυμφωνία της συμμαχίας στο β γύρο ..αν στον πρώτο κανείς συνδυασμός δεν έχει συγκεντρώσει το 43% που απαιτείται για την ανάδειξη δημάρχου.

Υποθετικά υποερωτήματα

Τι θα κάνει η Λαφτσή; Θα μείνει άπραγη μετά το άδειασμα και τον “στιγματισμό” ως πατριώτισσα  από το ίδιο της το κόμμα ; Δηλαδή με λίγα λόγια τι θα κάνει η πλειοψηφία των χριστιανών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ; (Στην εκλογική περιφέρεια του δήμου Κομοτηνής η κατευθυνόμενη προξενική ψήφος δεν ‘είχε την ίδια δυναμική στις εκλογές του Ιουνίου όπως στους 2 μειονοτικούς δήμους).

Τίθεται θέμα και το τι ακριβώς θα γίνει μέσα στον συνδυασμό του νυν δημάρχου…αν ισχύσει το παραπάνω σενάριο; Οι υποψήφιοι σύμβουλοι θα τα παραβλέψουν…μπροστά στην προοπτική της νίκης στο β γύρο;  Ή αν πάμε ακόμα πιο  βαθιά την ανάλυση  σε περίπτωση που επαναληφθούν τα σενάρια περί σύμπραξης με ΣΥΡΙΖΑ και παρεμβατικότητας του προξενείου…τι θα κάνουν υποψήφιοι που είναι μέλη πχ των ΑΧΕΠΑΝΣ ;

Τίθεται ερώτημα και στους ψηφοφόρους δεξιά της ΝΔ; Αποτελούν ένα αξιοσέβαστο ποσοστό ψήφων που ίσως είναι αυτοι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στον πρώτο ή δεύτερο γύρο. Το μόνο που γνωρίζουμε ως τώρα είναι η κάθοδος του κόμματος της ΝΙΚΗΣ στο δήμο Κομοτηνής με τον συνδυασμό του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομάζεται γιατί δεν γνωρίζω αν ο γνωστός επαναστάτης Σπάρτακος  κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν χριστιανός ορθόδοξος.

Και ενώ σας είπα τι μπορεί να γίνει με τα άλλα κόμματα …δεν σας είπα για την ΝΔ.

Η Ν.Δ. δεν θα ασχοληθεί τοπικά καν με το μειονοτικό,θα συμπεριλάβει στους συνδυασμούς της όποιους μουσουλμάνους θεωρεί άξιους και αυτό ήταν όλο. Άλλωστε δεν έχει να πράξει τίποτα παραπάνω , όλος ο εθνικός σχεδιασμός περιγράφεται αναλυτικά στο διακομματικό πόρισμα για την Θράκη.

Τώρα όσο αφορά την κομματική γραμμή για την στήριξη της ψήφου προς συνδυασμούς που υποστηρίζει. Σε επίπεδο περιφέρειας οι “αντάρτες ” θα έχουν την μοίρα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης ή θα γυρίσουν πίσω όπως έκαναν οι περισσότεροι ή θα απέχουν των εκλογών ή θα βρίσκουν συνεχώς ερμητικά κλειστές τις κομματικές πόρτες , όπως και το πολιτικό τους μέλλον.

Σε επίπεδο δήμων τώρα… Αν και στις προηγούμενες εκλογές τα πράγματα ήταν χαλαρά …αυτή τη φορά δεν θα είναι. Πάνω κάτω θα γίνουν τα ίδια όπως και στην περιφέρεια. Ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως ειδικά για το δήμο Κομοτηνής θα έρθουν στην πόλη προεκλογικά  3-4 υπουργοί για να διαβεβαιώσουν τους δημότες πως ότι έργα αναγγελθούν θα πραγματοποιηθούν και πως όλες οι πόρτες της κρατικής μηχανής θα είναι ανοιχτές για τον νέο δήμαρχο.

Μην μπερδεύεστε τον νέο όχι τον παλιό

 

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας