«Διάλογος» & «Έτσι βλέπω τον κόσμο» δύο νέες σειρές στην ΕΤ3

Με δύο νέες σειρές εκπομπών εμπλουτίζει το πρόγραμμα της νυχτερινής ζώνης της Δευτέρας η ΕΤ3 από τις 2 Ιουλίου 2012.
Συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα στις 23.10 αρχίζει ο «Διάλογος», μία σειρά δώδεκα ημίωρων εβδομαδιαίων εκπομπών αφιερωμένη κάθε φορά σε δύο φορείς – γεγονότα της πολιτιστικής επικαιρότητας στην εποχή της κρίσης. Με έμφαση στην κοινωνική διάσταση των καλλιτεχνιών προτάσεων που παρουσιάζει και το ανθρωπολογικό και αστικό τοπίο μέσα στο οποίο αυτές εξελίσσονται, ο «Διάλογος» φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μη συμβατική πολιτιστική ατζέντα, αισθητικά και νοηματικά συμπυκνωμένη. Στόχος του η προβολή του νέου δημιουργικού μετώπου ανθρώπων και πρωτοβουλιών που έχει αρχίσει να αναδεικνύεται σε όλη την Ελλάδα, αλληλεπιδρώντας με το κοινωνικό γίγνεσθαι και προτείνοντας μια ζωντανή, συμμετοχική κουλτούρα.
Αμέσως μετά, στις 23:45, αρχίζει η σειρά ημίωρων εκπομπών «Έτσι βλέπω τον κόσμο» με θέματα αιχμής της σύγχρονης φυσικής, αστροφυσικής, ιστορίας και φιλοσοφίας. Η νέα σειρά του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί, τρόπον τινά, συνέχεια της επιτυχημένης σειράς των επιστημονικών εκπομπών της ΕΤ3 με τον τίτλο «Το Σύμπαν που αγάπησα» και τους ίδιους επιστημονικούς συντελεστές Μάνο Δανέζη και Στράτο Θεοδοσίου, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις εκπομπές εκείνες φάνηκε ότι οι ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν αλλάξει το τοπίο στην επιστημονική κοινότητα.
Η νέα σειρά διερευνά το πώς ακριβώς διαμορφώνεται ο πολιτισμός μας από τις ανακαλύψεις αυτές, αλλάζοντας τελικά και τον κόσμο μας. Περιεχόμενο και στόχος της είναι η κατανόηση του γεγονότος ότι η ουσιαστική βάση της ανάπτυξης ενός Πολιτισμού αποτελείται από τρεις βασικές έννοιες: της ύλης, του χρόνου και του χρόνου. Οι έννοιες αυτές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας των Θετικών επιστημών και το περιεχόμενο που τους προσδίδουμε κάθε φορά έχει βαθύ αντίκτυπο σε μια σειρά απαντήσεων σε φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως από που ερχόμαστε, που πηγαίνουμε και ποια είναι η σκοπιμότητα μας στον κόσμο αυτόν.

Πολιτισμός εν μέσω κρίσης στο «Διάλογο» της ΕΤ3

Στο πρώτο επεισόδιο της νέας εκπομπής της ΕΤ3 «Διάλογος» τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012, στις 23.10, παρουσιάζονται οι δράσεις δύο πολιτιστικών φορέων της χώρας, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί εν καιρώ κρίσης, αναπροσαρμόζοντας το πρόγραμμά τους σε συνάρτηση με τα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα.
Η εκπομπή φιλοξενείται στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Συκεών συντροφιά με τη Στέλλα Ράπτη, συντονίστρια του «Θεάτρου κατ’οίκων», ενός προγράμματος του Κ.Θ.Β.Ε στο πλαίσιο του οποίου οι ηθοποιοί του θεάτρου επισκέπτονται ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική πράξη.
Στη συνέχεια ξεναγείται στο Μουσείο Μπενάκη, παρέα με τους μαθητές του 28ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά που επισκέπτονται το Μουσείο στο πλαίσιο των δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων του.

Μεταδίδεται: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012, στις 23.10
Σκηνοθεσία: Νικόλας Ποττάκης
Αρχισυνταξία: Νατάσσα Πανδή
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Στέφανος Νόλλας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Ευστρατιάδης, Νικόλας Ποττάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Φιλιππόπουλος

Πρεμιέρα με «Επιστήμη και Νέο Πολιτισμό»
στη σειρά «Έτσι βλέπω τον κόσμο» στην ΕΤ3

Η σημερινή εποχή μας βρίσκεται στο λυκαυγές μεγάλων ανατροπών και σημαντικών ανακατατάξεων. Είναι γεγονός ότι νέες ιδέες θα επικρατήσουν και εμείς θα γίνουμε μάρτυρες σημαντικών ανατροπών στις κοινωνίες, όπως τις γνωρίζουμε έως σήμερα.
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς «Έτσι βλέπω τον κόσμο», τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012, στις 23:45, θα παρακολουθήσουμε πώς και με ποιόν τρόπο η επαναστατική ανατροπή των επιστημονικών ιδεών, που ισχύουν έως σήμερα, θα επηρεάσει τη δομή και την εξέλιξη των θεολογικών, αλλά και των πολιτικών συστημάτων που σήμερα επικρατούν παντού.
Καλούμαστε πρακτικά και άμεσα να κάνουμε τα πρώτα βήματα αυτής της δυναμικής πολιτισμικής ανασυγκρότησης και η εκπομπή παρουσιάζει αυτό το «κάλεσμα».

Μεταδίδεται: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012, στις 23:45
Επιστημονική επιμέλεια- παρουσίαση: Μάνος Δανέζης Στράτος Θεοδοσίου
Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας