«Δεν αστειευόμαστε, μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά»: Αδιανόητες απειλές Ερντογάν – Τσελίκ

Επιμένοντας στη ρητορική έντασης με την Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στη Σμύρνη μαζί με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και πλειάδα υπουργών προκειμένου να παρακολουθήσουν την άσκηση «Εfes 2022».

Φορώντας μπλε τζόκεϊ και ένα μπουφάν του Ναυτικού, ο Ερντογάν συνομίλησε για λίγο με υπουργούς Άμυνας χωρών που παρευρέθηκαν, καθώς και με τους αρχηγούς των επιτελείων.

Ο τούρκος, σε μια καλοστημένη φιέστα, εμφανίστηκε στην περιοχή άσκησης με ελικόπτερο CH-47 Chinook, το οποίο περιέγραψε ως «ιπτάμενο φρούριο».

Στη συνέχεια, μετά την ενημέρωση που του παρείχε ο Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων για την άσκηση, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν να βάλουν κατά των στόχων στο πλαίσιο της άσκησης, ενώ ο τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο τέλος εξαπολύοντας εκτός ορίων απειλές μαζί με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.

Η αλήθεια είναι πως η τουρκική πλευρά προσπαθεί να επικοινωνήσει τη στρατιωτική άσκηση ως απάντηση στα διπλωματικά «ραπίσματα» που δέχεται από ΗΠΑ και ΕΕ, οι οποίες σταθερά τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας και ζητούν από την Αγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις.

Την ίδια ώρα, σε απαντήσεις στην ακραία τουρκική προκλητικότητα έδινε το υπουργείο  Εξωτερικών με την παρουσίαση 16 χαρτών στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού. 

Ερντογάν: «Δεν αστειευόμαστε – Σταματήσετε να εξοπλίζετε τα νησιά»

Ο Ερντογάν, επιμένοντας στους έωλους ισχυρισμούς του, κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, λέγοντας πως… δεν αστειεύεται, ενώ για ακόμη μια φορά επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας) είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, κρατούν τον λόγο τους».

Όπως είπε, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο κρέμονται από μια κλωστή. «Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, λυπούμαστε που καταπατώνται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μπουν στην ατζέντα με λόγια και πράξεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ερντογάν, είναι σαφές ότι δεν θα το καταφέρουν. «Θα δώσουν λογαριασμό γι’ αυτό ενώπιον της ιστορίας. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει εξουσιοδότηση για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικά ταξίδια στα νησιά» πρόσθεσε.

 

Απειλές Τσελίκ

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος παρακολούθησε επίσης την άσκηση «Efes 2022» σε ανάρτησή του στο twitter απειλεί με αισχρό τρόπο την Ελλάδα.

«Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» έγραψε, ανεβάζοντας φωτογραφίες από την άσκηση.

 

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ελικόπτερα του στρατού ξηράς, με τεθωρακισμένα και πυρβολικό, με αποβατικά πλοία και στρατιώτες ειδικών δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να καταστρέφουν με ρουκέτες ένα ραντάρ, καθώς και πυρά πυροβολικού από τις τουρκικές κορβέτες κλάσης ADA.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας