Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το ΕΒΕΡ ο Αντώνης Γραβάνης

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση βαθιάς ύφεσης με βαρύ κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει διογκωθεί και η χώρα μας βασίζεται σε δανειακές εισφορές ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες έπληξαν το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών ομάδων. Τις σημαντικότερες όμως επιπτώσεις και προκλήσεις αντιμετώπισε η ελληνική επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις,(μικρομεσαίες και ελεύθεροι επαγγελματίες) αποτελούν χρόνια τώρα την ραχοκοκαλιά της ελληνικής και τοπικής οικονομίας. Οι υψηλότατοι φορολογικοί συντελεστές, οι ασφαλιστικές εισφορές, το πολύπλοκο διοικητικό σύστημα που δημιουργεί νομικά και γραφειοκρατικά αντικίνητρα εμποδίζουν την προσπάθεια επέκτασης και ίδρυσης επιχειρήσεων, ακόμη και την επιβίωση τους. Οποιαδήποτε ανάκαμψη λοιπόν της οικονομίας, οφείλει και πρέπει να βασιστεί στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι μόνο μέσω της υγιούς επιχειρηματικότητας η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.
Οι παραπάνω προκλήσεις όμως μεγιστοποίησαν και την ανάγκη των επιχειρήσεων,
 Nα αυτοοργανωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, εθνικά και τοπικά.
 Να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη τους.
 Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την τοπική οικονομία και θα βελτιώνουν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται.
Τα επιμελητήρια διαχρονικά αποτελούν τους δημόσιους αυτούς φορείς που έχουν ως σκοπό την προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρεια τους και την παροχή γνωμοδοτικών εισηγήσεων για κάθε θέμα οικονομικού περιεχομένου προς την πολιτεία. Δεν αποτελούν συνδικαλιστικό φορέα, αλλά επίσημο σύμβουλο του κράτους και της πολιτείας.
Με σεβασμό στην ιστορία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης αλλά και στα μέλη του ανακοινώνουμε την συμμετοχή μας ως συνδυασμός στις εκλογές του Δεκεμβρίου με στόχο την ανασυγκρότηση των επιχειρηματικών δυνάμεων της περιοχής, υπογράφοντας μία άτυπη συμφωνία ώστε να πάμε την τοπική οικονομία ένα βήμα μπροστά.
Νέοι άνθρωποι, επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρηματίες, που δοκιμαζόμαστε καθημερινά από τις συνέπειες της ύφεσης, που επιχειρούμε σε συνθήκες τελείως διαφορετικές από πριν δέκα χρόνια, θέτουμε τους εαυτούς μας στην κρίση των συναδέλφων μας και τους ζητάμε να μας εμπιστευτούν ώστε να αναλάβουμε την διοίκηση του επιμελητηρίου.
Ως συνδυασμός «Συμφωνία Ανασυγκρότησης» θέτουμε τους παρακάτω στόχους για την νέα επιμελητηριακή εποχή.
1. Σύσταση επιτροπής γνωμοδοτήσεων για όλα τα κλαδικά θέματα με την αρωγή πανεπιστημιακών από Νομική και Οικονομικό τμήμα, μελών του Επιμελητηρίου, τεχνοκρατών, τον εκάστοτε πρόεδρο του ΟΕΒΕΣ και του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και τον πρόεδρο σωματείου ανάλογα με το θέμα, που θα επεξεργάζεται όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και θα γνωμοδοτεί ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της περιοχής.
2. Δημιουργία Δομής υποστήριξης Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με νομική και οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη σε βασικά θέματα, ώστε ο κάθε επαγγελματίας να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ή και να ζητήσει παρέμβαση για οποιοδήποτε πρόβλημα
3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με τη δημιουργία Συμβουλευτικής Δομής για Εξαγωγές, συνεργασία με το ΣΕΒΕ για την ενημέρωση των επαγγελματιών, άνοιγμα νέων αγορών και ενίσχυση της παρουσίας του Επιμελητηρίου σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και δημιουργία τομέα εξαγωγικών επιχειρήσεων.
4. Συμμετοχή στη διαμόρφωση των προγραμμάτων επιδότησης του ΕΣΠΑ για επαγγελματίες και ημερίδες σε πολλές περιοχές για την ενημέρωση των επαγγελματιών ώστε να ενταθούν σε αυτές.
5. Άνοιγμα προς κάθε κλάδο για να πραγματοποιήσει με τη στήριξη του Επιμελητηρίου αναπτυξιακές δράσεις, εκθέσεις, έρευνες, ημερίδες, σεμινάρια κλπ.
6. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής δικτύωσης μέσα από την ενεργό συμμετοχή (σε επίπεδο προγραμμάτων και πολιτικών) σε δίκτυα όπως αυτό των Επιμελητηρίων της Στρατηγικής Ιονίου Αδριατικής (EUSAIR) που καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνών και ΜΜΕ. Προώθηση αδελφοποιήσεων και συνεργασιών
7. Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών σε κλαδικά θέματα και σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και παροχής υπηρεσιών και ανταλλαγή επιχειρηματιών και τεχνογνωσίας με το πρόγραμμα Erasmus.
8. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη συμμετοχή εκπροσώπου/εκπροσώπων μας σε όλες τις επιχειρηματικές αποστολές που γίνονται στα πλαίσια επισκέψεων Ελλήνων αξιωματούχων σε χώρες ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαβαλκανικής συνεργασίας και συμμετοχή σε όλες τις διαβουλεύσεις στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει.
9. Αναβάθμιση της συμμετοχής μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ και ενίσχυση της παρουσίας μας στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
10. Ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και επιχειρήσεων με την ανάπτυξη συνεργατικών δικτύων (τύπου cluster) και την καθιέρωση της περιοχής μας ως προορισμό.
11. Δημιουργία δωρεάν online εφαρμογής «ψωνίζω στη Ροδόπη» με δυνατότητα εύρεσης όλων των επιχειρήσεων σε τρεις γλώσσες
12. Σύνταξη μελέτης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο για αποτύπωση της κατάστασης της αγοράς, καταγραφή πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, ανάλυση του προφίλ ως καταναλωτές των διερχομένων από κάθετο άξονα και Τουρκία.
+1 Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Μικρών Επιχειρήσεων με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και χρήση πόρων του ΕΣΠΑ για τη παροχή μικροπιστώσεων και εγγυήσεων με ευνοϊκούς όρους και ταχύτατες διαδικασίες.

Η κοινωνία και η τοπική οικονομία εξελίσσονται διαρκώς και οι επιχειρηματικές ανάγκες συνεχώς μεταβάλλονται. Πλέον, απαιτείται και από εμάς τους επιχειρηματίες να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της νέας εποχής.
Δεσμευόμαστε πως θα υλοποιήσουμε όλες μας τις προτάσεις και θα εργαστούμε στο πλευρό όλων των επαγγελματιών και επιχειρηματιών με μόνο γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Η ανεξάρτητη κίνηση μας στοχεύει στην αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, των τοπικών της προϊόντων και των επιχειρήσεων της και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ροδόπης.
Καλούμε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου, στις εκλογές της 4ης και 5ης Δεκεμβρίου να συνυπογράψουμε την «Συμφωνία Ανασυγκρότησης» του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και να πάμε την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία «ένα βήμα μπροστά».
Με εκτίμηση
Αντώνης Γραβάνης
Επικεφαλής Επιμελητηριακού Συνδυασμού

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας