Όλη η αλήθεια για την επιχορήγηση του 12% των επιχειρήσεων.

Ένας οικονομικός βραχνάς των επιχειρήσεων έκλεισε με τον πιο καλό τρόπο μετά από 10 χρόνια περιπετειών.
10 χρόνια από τα πιο δύσκολα…τα χρόνια του μνημονίου.
Και το παραμικρό ευρώ το είχαν ανάγκη οι επιχειρήσεις.
Περίμεναν να εκταμιεύσουν την επιδότηση του 12% για το εργατικό τους κόστος αλλά μάταια.
Από την μια μεριά στα ταμεία του κράτους δεν υπήρχε ούτε ευρώ και από την άλλη οι επιτροπές της Ε.Ε. έκαναν φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία για το που πήγαιναν τα χρήματα τα οποία μας έδιναν στο παρελθόν.
Στοπ στο 12% είπε ο Παπανδρέου το 2010….και το 2013 ρώτησα πρωτοκλασάτο υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά για το τι έχουν εκείνοι σκοπό να κάνουν με την επιδότηση. Θα τα δώσουν τα χρήματα ή όχι.
Μου είπε κατά λέξη.
Δημήτρη μην το ψάχνεις… ξέχνα το για μερικά χρόνια… δεν είναι η στιγμή τώρα που η τρόικα ψάχνει τα πάντα. Είναι σίγουρο πως αν ανακινήσουμε το θέμα…πολλοί επιχειρηματίες θα βγουν να χρωστάνε χρήματα…αντί να τους χρωστάνε.
Ανέφερε κάτι για κανόνες de minimis …και ότι το 12% είχε ξεχειλώσει και ότι το έπαιρναν και περιοχές όχι ακριτικές….αλλά που είχαν μπάρμπα στην Κορώνη.
Κακώς έχουμε την εντύπωση πως αυτή η επιδότηση αφορούσε μόνο την Θράκη…αλλά αυτό δεν έχει σημασία.
Την επόμενη ενημέρωση για την τύχη του 12% την είχα μετά την εκλογή του Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ…και στην πρώτη επίσκεψη του κ Σταικούρα στην Κομοτηνή ως υπεύθυνου του τομέα της εθνικής οικονομίας του κόμματος.
Είχε πει τότε ο σημερινός υπουργός εθνικής οικονομίας…όχι σε ερώτηση δικιά μου…αλλά επιχειρηματία της Κομοτηνής.
Όταν βγούμε κυβέρνηση το 12% που χρωστάνε οι κυβερνήσεις από το 2010…δεν μπορούμε να σας το δώσουμε σε ρευστό…αλλά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να συμψηφιστεί με οφειλές των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.
Δεν έχω την παραμικρή άποψη για ποιο λόγο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει την επιδότηση του 12%…οπότε υποθέτω πως ήταν μια από τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου.
Ποια θα είναι η τύχη του 12% από εδώ και πέρα…μετά την παραγραφή εκ μέρους της Ε.Ε.;
Σίγουρα δεν μπορεί να επανέλθει με την μορφή που είχε.
Δεν είναι στο χέρι μας …αλλά συναποφασίζει και η Ε.Ε.
Οφείλουμε όμως να πούμε ένα μπράβο και στους επιχειρηματίες για την επιμονή τους και σε όσους τους συμπαραστάθηκαν με κάθε τρόπο.

Δ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας