Όλες οι μέχρι τώρα ενέργειες του δήμου Κομοτηνής για τον Κορωνοιό

Ο Δήμος Κομοτηνής από την πρώτη στιγμή της κρίσιμης υγειονομικά περιόδου ανέπτυξε μια σειρά από δράσεις, που στόχο είχαν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, αλλά και να στηρίξουν τους ασθενέστερους οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας, αλλά και όσους πλήττονται από την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε. Αναλυτικά, προέβη στις παρακάτω ενέργειες:
-Αρχικά, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποίησε μεγάλη συντονιστική σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό COVID-19. Στη σύσκεψη, η οποία συγκλήθηκε από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων του Δήμου Κομοτηνής.
-Τοιχοκολλήθηκαν σε όλα τα κτήρια ευθύνης του Δήμου ενημερωτικές αφίσες, με αναλυτικές οδηγίες, σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό.
-Ακυρώθηκαν όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου και εξεδόθη σύστασης-οδηγίας προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Κομοτηνής, που θα επρόκειτο να διοργανώσουν εκδηλώσεις κατά το εορταστικό τριήμερο, για συμμόρφωσή τους με την απόφαση του Υπουργού Υγείας, που διέτασσε τη ματαίωση όλων των μαζικών αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια της χώρας.
-Προμήθευσε και εξακολουθεί να προμηθεύει όλες τις σχολικές του μονάδες με επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών και απολυμαντικών ειδών.
-Συνέχισε με πιο εντατικούς ρυθμούς τις απολυμάνσεις όλων των κτηρίων των σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των κτηρίων ευθύνης του. Πέραν των καθιερωμένων απολυμάνσεων, οι οποίες γίνονται με σταθερότητα και συνέπεια κάθε χρόνο και που για τη χρονιά που διανύουμε υλοποιήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο του Νοεμβρίου του 2019 – λόγω των εκτάκτων αναγκών πρόληψης για τον κορωνoϊό, πραγματοποίησε και νέο κύκλο απολυμάνσεων.
Συγκεκριμένα, από τις 4 Μαρτίου 2020 ξεκίνησε πάλι και συνεχίζει μέχρι σήμερα αδιάλειπτα απολυμάνσεις στους βρεφονηπιακούς του σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά, στα γυμνάσια, στα λύκεια, στα γυμναστήρια και στα δημόσια κτήρια που ανήκουν στη δικαιοδοσία του.
Παράλληλα, οι σχολικές καθαρίστριες επιμελούνται επισταμένα και σχολαστικά την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων και καθ’ όλην τη διάρκεια που αυτά έμειναν κλειστά, και συνεχίζουν με πιο εντατικούς ρυθμούς, εν όψει του ανοίγματός τους.
-Η υπηρεσία καθαριότητας εκπόνησε και συνεχίζει να υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα συνεχών απολυμάνσεων σε δρόμους, κάδους απορριμμάτων και δημόσιους χώρους σε όλη την έκταση του Δήμου Κομοτηνής.
Ειδικότερα, για τον οικισμό Ρομά στην οδό τέρμα Αδριανουπόλεως, πέρα από τις δράσεις που αναπτύσσονται από το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Κομοτηνής αξιοποιείται το ποσό των 40.000 ευρώ, που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να γίνουν επιπλέον απολυμάνσεις, να αγοραστούν και να διανεμηθούν σε όλα τα νοικοκυριά είδη καθαρισμού, όπως χλωρίνες και σαπούνια, καθώς και να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια.
-Ανέστειλε τη λειτουργία των ΚΑΠΗ.
-Ακύρωσε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, που διοργανώνονται από τις Δημοτικές του Επιχειρήσεις και τις μετέθεσε σε μελλοντικό χρόνο.
-Ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων της Α΄βάθμιας και της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, των Δημοτικών, των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, καθώς και των Βρεφονηπιακών Σταθμών της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης και των ΙΕΚ, που βρίσκονται στην αρμοδιότητά του.
-Ανέστειλε τη λειτουργία των γυμναστηρίων ευθύνης του, που έχουν παραχωρηθεί σε αθλητικούς συλλόγους.
-Ανέστειλε τη λειτουργία των χώρων ευθύνης του, που έχουν παραχωρηθεί σε πολιτιστικούς συλλόγους για χορευτικές δραστηριότητες.
-Ανέστειλε τη λειτουργία των χώρων ευθύνης του, όπου πραγματοποιούνται οι κάτωθι δραστηριότητες:
Α) Θεατρικά εργαστήρια.
Β) Μαζικός Αθλητισμός.
Γ) Μαθήματα και πρόβες Φιλαρμονικής.
Δ) Μαθήματα και πρόβες Χορωδίας.
Ε) Μαθήματα Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
-Αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών στον Δήμο Κομοτηνής.
Για να στηριχτούν, όμως, οικονομικά οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών που είναι δημότες Κομοτηνής, με εισήγηση του Δημάρχου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με βάση τη δυνατότητα που δίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(ΦΕΚ Α68/20-3-2020), αποφάσισε να αγοραστούν φρούτα και λαχανικά από αυτούς τους επαγγελματίες. Τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν στις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής και διά αυτής διανέμονται στους ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας.
Οι λαϊκές αγορές άρχισαν να επαναλειτουργούν το Σάββατο 2 Μαΐου στην Κομοτηνή, τη Δευτέρα 4 Μαΐου στο Νέο Σιδηροχώρι, την Τρίτη 5 Μαΐου στην Αίγειρο, μόνο με παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές προϊόντων γης και θάλασσας που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Κομοτηνής και αδειοδοτούνται από τον Δήμο Κομοτηνής.
-Κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν στο ελάχιστο την προσέλευσή τους στο Δημαρχείο και τις υπηρεσίες του. Μετά και τις ανακοινώσεις και τα νέα μέτρα για κλείσιμο πλήθους καταστημάτων, ο Δήμος Κομοτηνής προέτρεψε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση.
Επιπλέον, για όσα ζητήματα δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά ή με άλλο εξ αποστάσεως τρόπο, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, οι υπηρεσίες εξυπηρετούνται με προσωπικό ασφαλείας και μόνο κατόπιν τηλεφωνήματος και ραντεβού.
-Σφράγισε όλες τις παιδικές χαρές, που βρίσκονται στην επικράτειά του.
-Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, πέραν από τη συνήθη μέριμνα για την παροχή των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, που συνεχίζει αδιάλειπτα να προσφέρει στους ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά δημότες, συνέστησε μια νέα δομή για όλους εκείνους τους μοναχικούς δημότες, που ενδέχεται να νοσήσουν από τον κορωνoϊό και δε θα μπορούν να ενταχθούν σε κάποια από τις κατηγορίες των ωφελούμενων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής.
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω δομή παρέχει στήριξη υλική, ιατροφαρμακευτική, ψυχολογική και σε όλους εκείνους τους δημότες Κομοτηνής που θα νοσήσουν και δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από οικείους τους.
Το τηλέφωνο της υπηρεσίας αυτής είναι: 2531072173 και το email: vssnsidir@gmail.com.
Στο τηλέφωνο και στο email αυτό απαντάνε κατάλληλα εκπαιδευμένοι υπάλληλοι του Δήμου Κομοτηνής, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση όλων των αιτημάτων, που τους υποβάλλονται από τους δημότες.
-Επεκτάθηκε το πρόγραμμα σίτισης και σε πολλούς επιπλέον πληττόμενους από την κρίση συμπολίτες μας, καθώς και σε όσους σίτιζε μέχρι πρότινος η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, καθώς δεν μπορούσε να συνεχιστεί η σίτιση αυτών των ανθρώπων από την Εκκλησία και ο Δήμος επ΄ ουδενί δεν ήθελε να τους αφήσει χωρίς μέριμνα αυτές τις δύσκολες ώρες. Έτσι, υπολογίζεται ότι από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα μοιράστηκαν περίπου 12.000 μερίδες φαγητού. Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες που προήλθαν από την εθελοντική προσφορά συμπολιτών μας επαγγελματιών. Η διανομή επιπλέον μερίδων σε δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη συνεχίζεται για όσο διάστημα αυτό είναι αναγκαίο.
-Ο Δήμαρχος Κομοτηνής στις 24 Μαρτίου απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και προς τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, προκειμένου οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και στα προγράμματα Βοήθεια στο σπίτι των Δήμων, να λάβουν δώρο Πάσχα, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων έχει πέσει το μεγαλύτερο βάρος της μάχης με τον κορωνoϊό.
-Απαλλάχθηκαν από τα τέλη πεζοδρομίου και από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού οι επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, βάσει των θεσμικών δυνατοτήτων που παρείχε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α68/20-3-2020).
-Απαλλάχθηκαν από την καταβολή ενοικίων τα σχολικά κυλικεία, καθώς και τα κυλικεία των ΚΑΠΗ.
-Απαλλάχθηκαν από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών.
-Απαλλάχθηκαν οι γονείς από την υποχρέωση καταβολής τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, βάσει των θεσμικών δυνατοτήτων που παρείχε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 84 Α΄/13-4-2020).
-Αποφασίστηκε η αγορά και στη συνέχεια η δωρεά στο Νοσοκομείο μας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών συνολικού ύψους 42.300 ευρώ για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
-Λήφθηκε ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας. Σε συνεργασία με τις φιλοζωικές ενώσεις της περιοχής μας, ο Δήμαρχος έδωσε βεβαιώσεις μετακίνησης, προκειμένου τα μέλη των ενώσεων, αλλά και μεμονωμένοι φιλόζωοι συμπολίτες μας να μπορούν να μετακινούνται, να φροντίζουν και να ταΐζουν τα αδέσποτα ζώα, με τροφές που τους παρασχέθηκαν από τον Δήμο Κομοτηνής.
-Ενημερώνει συνεχώς τους δημότες με δελτία τύπου, αλλά και με αυτοκίνητο της υπηρεσίας καθαριότητας, το οποίο έχοντας στα μεγάφωνά του ηχογραφημένα ενημερωτικά μηνύματα, περνούσε από γειτονιές και οικισμούς του Δήμου.
-Τέλος, συνεχίζει μέσω των Πολιτιστικών του Επιχειρήσεων να στηρίζει οικονομικά το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτιστικές δράσεις, απόλυτα εναρμονισμένες με τις υγειονομικές οδηγίες των ειδικών.
Ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει μέσω των υπηρεσιών του να παραμένει σε ετοιμότητα, προκειμένου να συνεχίσει να συμβάλλει καθοριστικά και αποτελεσματικά στη μάχη για την αντιμετώπιση του ύπουλου εχθρού, του κορωνoϊού. Και καλεί τις δημότισσες και τους δημότες του να ακολουθούν πιστά τις υγειονομικές οδηγίες. Να τηρούν πιστά τους κανόνες ατομικής προστασίας και υγιεινής. Να κρατούν αποστάσεις από τους γύρω τους, να φορούν μάσκες, όπου είναι απαραίτητο ή όπου συνίσταται από τους ειδικούς, να πλένουν τα χέρια τους. Να μην μετακινούνται άσκοπα, να μην ταξιδεύουν εκτός του Νομού Ροδόπης και να μη συγχρωτίζονται με παρέες άνω των 10 ατόμων.
Επίσης, τους καλεί για οποιαδήποτε πληροφορία ή αναζήτηση βοήθειας να απευθύνονται στις δομές και στις υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής.
Το σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς» ας γίνει το επόμενο διάστημα καθολική στάση και τρόπος ζωής όλων μας, προκειμένου με την υπεύθυνη στάση μας να συνεχίσουμε να περιφρουρούμε και να διαφυλάττουμε στο ακέραιο τη δημόσια υγεία, όπως το πράξαμε μέχρι σήμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας