Χτίζοντας το Ασφαλές Σχολείο , Ενδοσχολική Βία και Θυματοποίηση

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Χτίζοντας το Ασφαλές Σχολείο ,Ενδοσχολική Βία και Θυματοποίηση», η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης και η συμμετοχή του κοινού ήταν αξιοσημείωτη καθώς πολύς κόσμος δήλωσε ενδιαφέρον με τη συμμετοχή του.0

1

2

3

4

5

6

7
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός θεατρικού και μουσικού δρώμενου από τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής .Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής :«Το Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, ο ρόλος και η αποστολή του» το οποίο εισηγήθηκε η κ Αλ.Γκουλιάμα,( Συντονίστρια Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας στην Περ/κή Δ/νση Εκπ/σης Α.Μ.Θ), «Εντάσεις στο σχολείο: Μύθοι και Πραγματικότητα» ένα θέμα που εισηγήθηκε ο Γ. Πανούσης, (Καθηγητής εγκληματολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο), «ΕφηΒεΙΑ στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της Ροδόπης» εισηγήτρια του οποίου ήταν η κ Ζ. Γκιούλη,( Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ροδόπης), «Γεννάμε ή διαμορφώνουμε το βίαιο άνθρωπο;» με εισηγητή τον κ.Γ. Καφαλή, (Ψυχίατρος, Δ/ντής ΕΣΥ Ψυχιατρικής κλινικής ΠΓΝΑ )
Στην τοποθέτησή του ο κ.Γ.Πανούσης μίλησε για τις ενδοσχολικές εντάσεις και όχι για τη βία καθώς όπως τόνισε η δεύτερη φέρει έναν περισσότερο εγκληματικό χαρακτήρα, κάτι που δεν ισχύει στον βαθμό που παρουσιάζεται και αναφέρθηκε στην υπερβολή από την οποία διαχέεται το όλο ζήτημα. Όσον αφορά στις εντάσεις σύμφωνα με τον εγκληματολόγο σημαντικό είναι να εντοπιστούν τα αίτια αυτών και όχι απλά να περιοριστούν τα ήδη υπάρχοντα κρούσματα, πράγμα το οποί δε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα από τη ρίζα του.Μια συγγενή άποψη με αυτήν του κ. Πανούση έχει και ο κ.Καφάλής καθώς σύμφωνα με τον ψυχίατρο στο συγκεκριμένο θέμα έχουν δοθεί μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές. Ακόμα ο κ.Καφαλής επισήμανε ότι η βία δεν είναι μόνο αυτή που εμφανίζεται με τις πολλαπλές τις εκδηλώσεις, γεννιέται ,έχει δηλαδή μια πηγή, είναι αδύνατον να εξαλειφθεί εάν δεν εντοπιστεί πρώτα η πηγή της ,επίσης έχει επίκτητο χαρακτήρα και οι παράγοντες που ευνοούν την δημιουργία της είναι το οικογενειακό αλλά και το ευρύτερο- κοινωνικό περιβάλλον. Η κ.Αλ.Γκουλιάμα με τη σειρά της αναφέρθηκε στα μέρη του προγράμματος και είναι τα εξής : η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης η οποία επιτυγχάνεται με μία εκδήλωση σε κάθε έδρα περιφερειακής ενότητας, η δικτύωση, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας η σχολικού εκφοβισμού και να προσφέρουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη ,οι δράσεις που θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας