Φινάλε του 13ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Η δέκατη τρίτη διοργάνωση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (9/9) με ένα χοροθεατρικό δρώμενο που μάγεψε και συγκίνησε. Η Ομάδα Χορού BALLETTAN από τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον χορογράφο Γιάννη Μαργαρώνη, ετοίμασε και παρουσίασε ειδικά για τη βραδιά λήξης του Φεστιβάλ μία μοναδική παράσταση που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία της οκταήμερης γιορτής θεάτρου. Οι χορευτές του BALLETTAN, με τη συμμετοχή και ερασιτεχνών ηθοποιών του οικοδεσπότη και οργανωτή του Φεστιβάλ “Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ”, παρουσίασαν ένα άρτιο αποτέλεσμα με αγαπημένες μουσικές και τραγούδια από το Θέατρο.

Για μία ακόμη χρονιά, στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο της ακριτικής πόλης χτυπούσε δυνατά η καρδιά του Ερασιτεχνικού Θεάτρου, όπου οι διαγωνιζόμενες ομάδες από όλη την Ελλάδα έκαναν με τη δυναμική τους παρουσία τη δική τους θεατρική επανάσταση, σε πείσμα των καιρών. Αναμφίβολα τις εντυπώσεις κέρδισε η συμμετοχή του θεατρόφιλου κοινού που κάθε βράδυ κατέκλυζε το θέατρο, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου με ένα τιμητικό αφιέρωμα στο Θέατρο ΣΤΟΑ, και τιμώμενα πρόσωπα τους πρωτεργάτες του Θανάση Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη, ενώ εκτός συναγωνισμού παρουσιάστηκε η “Λόξα και Δόξα” του Γ. Ξανθούλη από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Από τη Δευτέρα 3/9 μέχρι και το Σάββατο 8/9, πραγματοποιήθηκε το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ όπου έξι επιλεγμένες θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τη δουλειά τους διεκδικώντας μέσα από το πνεύμα του “ευ αγωνίζεσθαι” τα βραβεία του Φεστιβάλ.

Η Κριτική Επιτροπή που παρακολούθησε όλες τις συμμετέχουσες παραστάσεις ήταν οι ηθοποιοί: Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Νεφέλη Ορφανού, Χρήστος Στέργιογλου, Αιμιλία Υψηλάντη και ο Σπύρος Φωκάς.

Το Φεστιβάλ παρουσίασε, όπως κάθε χρόνο, ο Αλέξης Κωστάλας.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

1ο βραβείο καλύτερης παράστασης
Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης Θ.Ε.Σ.ΜΑ., για την παράσταση του έργου “Ο Επίλογος” του Αλέκου Γαλανού

2ο βραβείο καλύτερης παράστασης
Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα ΕΞ ΑΜΑΞΗΣ, για την παράσταση του έργου “Το Ταξίδι” του Γιώργου Θέμελη

3ο βραβείο καλύτερης παράστασης
Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κασσάνδρα», για την παράσταση του έργου “Μοιρολατρία”, διασκευή από το μυθιστόρημα της Π. Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα»

βραβείο σκηνοθεσίας
Κωνσταντίνος Μέρρας, για τη σκηνοθεσία του έργου “Ο Επίλογος” του Αλέκου Γαλανού
από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης Θ.Ε.Σ.ΜΑ.

βραβείο σκηνογραφίας
Λουκάς Δαγδηλέλης, για τα σκηνικά του έργου “Κλέψε Λιγότερο” του Ντάριο Φο, από τη Θεατρική Ομάδα «Ληνός» του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»

βραβείο ενδυματολογίας
Τριανταφυλλένια Οικονόμου, για τα κοστούμια του έργου “Μοιρολατρία”, από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κασσάνδρα»

βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου
ΕΞ ΗΜΙΣΕΙΑΣ:
– Βιβή Ζαφείρη, για την ερμηνεία της στο ρόλο της “Γιαννούλας” στο έργο “Ο Επίλογος” του Αλέκου Γαλανού, από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης Θ.Ε.Σ.ΜΑ.
ΚΑΙ
– Ελένη Ιατρίδου, για την ερμηνεία της στο ρόλο της “Ιοκάστης” στο έργο “Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης” του Άκη Δήμου, από τη Θεατρική Ομάδα «Έκφραση» Αλμωπίας

βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου.
Παύλος Κομνηνός, για την ερμηνεία του στο ρόλο του “Καραγκιόζη” στο έργο “Το Ταξίδι” του Γιώργου Θέμελη, από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα ΕΞ ΑΜΑΞΗΣ

βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου
Κούλα Μπούσιου, για την ερμηνεία της στο ρόλο της “Γριάς Δημόσιου Γηροκομείου” στο έργο “Ο Επίλογος” του Αλέκου Γαλανού, από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης Θ.Ε.Σ.ΜΑ.

βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου
Μπάμπης Χαμπίπης, για την ερμηνεία του στο ρόλο του “Καπετάνιου Τζανή” στο έργο “Ο Επίλογος” του Αλέκου Γαλανού, από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης Θ.Ε.Σ.ΜΑ.

βραβείο μουσικής σύνθεσης
Χρήστος Συκιώτης, για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση στο έργο «Κλέψε Λιγότερο» του Ντάριο Φο από τη Θεατρική Ομάδα «Ληνός» του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»

βραβείο μουσικής επιμέλειας
Γρηγόρης Παπαδόπουλος, για τη μουσική επιμέλεια στο έργο «Μοιρολατρία», από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κασσάνδρα»

βραβείο χορογραφίας
Έφη Μεράβογλου, για τις χορογραφίες στο έργο “Το Έκτο Πάτωμα” του Αλφρέντ Ζερί, από το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια»

βραβείο φωτισμού
Τάσος Σταθάς, για τους φωτισμούς στο έργο “Το Έκτο Πάτωμα” του Αλφρέντ Ζερί, από το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια»

Έπαινος Ερμηνείας:
– Θωμάς Αμαξόπουλος, για την ερμηνεία του στο ρόλο του “Βεζύρη” στο έργο “Το Ταξίδι” του Γιώργου Θέμελη, από την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα ΕΞ ΑΜΑΞΗΣ
ΚΑΙ
– Σταύρος Καραγεωργιάδης, για την ερμηνεία του στο ρόλο του “Γιουρί, ο υπηρέτης” στο έργο “Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης” του Άκη Δήμου, από τη Θεατρική Ομάδα «Έκφραση» Αλμωπίας

Βραβεία Επιτροπής Κοινού

1ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης
Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης Θ.Ε.Σ.ΜΑ., για την παράσταση του έργου “Ο Επίλογος” του Αλέκου Γαλανού

2ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης.
Ισοψηφία δύο παραστάσεων, οι οποίες μοιράζονται εξ ημισείας το βραβείο
– Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κασσάνδρα», για την παράσταση του έργου “Μοιρολατρία”, διασκευή από το μυθιστόρημα της Π. Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα»
– Θεατρική Ομάδα «Έκφραση» Αλμωπίας, για την παράσταση του έργου “Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης” του Άκη Δήμου

3ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης
Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα ΕΞ ΑΜΑΞΗΣ για την παράσταση του έργου “Το Ταξίδι” του Γιώργου Θέμελη

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας