“Φίλοι της Ελλάδας” Η Ελλάδα δεν είναι μόνη: Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της

Δέκα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του Κύκλου Ευρωβουλευτών “Φίλοι της Ελλάδας”, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η δημιουργία του Κύκλου είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Γ. Χατζημαρκάκη (Γερμανία, ALDE), και αποσκοπεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την Ελλάδα και την ελληνική κουλτούρα.
Βασικό θέμα της ιδρυτικής εκδήλωσης ήταν η επισήμανση της σοβαρής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κρίσης, καθώς και η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο γενέτειρα της Δημοκρατίας, αλλά και ένα σύμβολο της θέλησης της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη και να αναπτύξει περαιτέρω την Ευρωπαϊκή ιδέα.

Στόχος του Κύκλου Ευρωβουλευτών «Φίλοι της Ελλάδας» είναι, να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη μίας θετικής αντίληψης, τόσο για την χώρα όσο και για τον πολιτισμό της. Επιπροσθέτως, στόχος του Κύκλου είναι η δρομολόγηση πρωτοβουλιών οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει, ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα, ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μόνη της την κρίση αλλά έχει και την Ευρώπη στο πλευρό της.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης,, δήλωσε: “Αυτός ο κύκλος αποτελεί ένα φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και συντονισμού προσπαθειών που πιστεύει στους Έλληνες και θέλει να στηρίξει την Ελλάδα με έμπρακτο τρόπο.”
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης του κύκλου οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για τους τρόπους που μπορεί να βοηθηθεί ο τουρισμός στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον κ. Γεώργιο Δρακόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας βασίζεται σημαντικά στον Τουρισμό παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πλάνο ανάπτυξης.
Οι ευρωβουλευτές ως πρώτη πράξη στήριξης υπέγραψαν μία δημόσια πρόσκληση για τους Ευρωπαίους τουρίστες να επιδιώξουν να περάσουν φέτος τις διακοπές τους στην Ελλάδα, ενώ θα λειτουργήσουν και οι ίδιοι ως πρεσβευτές για την προώθηηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.

Διακήρυξη
Ο κύκλος των ευρωβουλευτών υιοθέτησε την παρακάτω διακήρυξη:

Η Ελλάδα αποτελεί τη γενέτειρα της Δημοκρατίας – χωρίς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν ανεπαρκής. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία σοβαρή κρίση. Για το λόγο αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα: Η Ελλάδα αποτελεί ένα σύμβολο – συμβολίζει τη θέληση της Ευρώπης να επιδείξει αλληλεγγύη και να σταθεί δίπλα της.

Ο Κύκλος Ευρωβουλευτών “Φίλοι της Ελλάδας” αποσκοπεί να ενώσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Φίλους της Ελλάδας μαζί, επιθυμεί να δεσμευθεί με διάφορες πρωτοβουλίες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό στην Ευρώπη.
Αλλά θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα: Θέλουμε να δρομολογήσουμε πρωτοβουλίες οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι ήδη απασχολημένη με μία πολύ σημαντική διαδικασία μεταρρύθμισης, που απαιτεί σεβασμό από όλους, θα θέλαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις. Ο Κύκλος Ευρωβουλευτών “Φίλοι της Ελλάδας” θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη: η Ευρώπη είναι στο πλευρό της.

Στην ειδική εκδήλωση παραβρέθηκαν:
Γ. Χατζημαρκάκης (Γερμανία, ALDE)
J. Creutzmann (Γερμανία, ALDE)
M. Yannakoudakis (Ηνωμένο Βασίλειο, Συντηρητικοί)
J. Leinen (Γερμανία, Σοσιαλιστές)
A. Werthmann (Αυστρία, μη εγγεγραμμένοι)
Ε. Θεοχάρους (Κύπρος, ΕΛΚ)
F. Engel (Λουξεμβούργο, ΕΛΚ)
N. Σαλαβράκος (Ελλάδα, Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας)
N. Τζαβέλλα (Ελλάδα, Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας)
C. Wikström (Σουηδία, ALDE)
Γ. Δρακόπουλος, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Ε. Σκαρβέλη, EOT Βελγίου-Λουξεμβούργου
Ν. Κατηφόρης, Σύμβουλος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή
Δ. Κούστας, ΓΤΕ Βρυξελλών

Εγγραφείτε στο Newsletter μας