Υπουργείο υγείας :Όχι στις παραλίες τα μικρά παιδιά από τις 12:00 έως τις 17:00

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα, το δεύτερο κύμα του οποίου ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας έδωσαν επιστήμονες του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν οι Χατζηχριστοδούλου Χρήστος – Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η Βάνα Παπαευαγγέλου – Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ).

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας  επεσήμανε ότι τα μωρά και τα νήπια πρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι το διάστημα 12 με 5 που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

«Τα μωρά και τα νήπια διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, γιατί η επιφάνεια του σώματός τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος τους», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέστησε τα μικρά παιδιά να παραμένουν μέσα στο σπίτι 12 με 5 «και όταν λέμε μέσα, εννοούμε όχι στην παραλία κάτω από την ομπρέλα, όχι στη βεράντα, αλλά μέσα στο σπίτι». Τέλος, συμβούλευσε τους γονείς να κατεβάζουν τις τέντες, να έχουν κλειστά τα παραθυρόφυλλα και να δημιουργούν ένα όσο το δυνατόν πιο δροσερό περιβάλλον.

Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί» είπε ο επικεφαλής της επιτροπής δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι «κάποιοι κινδυνεύουν περισσότεροι».

Για τα παιδιά η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Πρέπει να κάνουμε έναν σχεδιασμό δραστηριοτήτων για τις επόμενες ώρες, είπε η ίδια. Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν με γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμέτους και διάρροιες.

«Προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν» κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμέτους και κράμπες είναι αυτός που έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα», είπε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και πολύ θερμό δέρμα τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση, είπε.

Συνέστησε στα άτομα που βρίσκονται σε περιοχές με φωτιά να κλείνουν παράθυρα και να φοράνε μάσκα όπως αυτή για τον κοροναϊό.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας