ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Λένε ότι όταν περνάνε τα χρόνια , κάθε άνθρωπος αναπολεί τα παλιά , άλλοτε με ευχάριστη ανάμνηση και άλλοτε με δυσάρεστα συναισθήματα .
Την εποχή αυτή που μας κατέχουν ο φόβος , η αβεβαιότητα και ο εφιάλτης ενός μέλλοντος που διαγράφεται ζοφερός και απειλεί την ευημερία που τόσο ανέμελα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια , το μυαλό μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω , σε μια εποχή που είναι άγνωστη στους νεότερους και που ούτε κατά διάνυα μπορούν να φανταστούν , και που εύχομαι να μη φθάσουν τα πράγμα μέχρι σ’ αυτό το σημείο .
Στη μνήμη μου ήλθαν τα πρώτα μου υπαλληλικά χρόνια , τότε που η Πατρίδα μας λαβωμένη από μια τριπλή κατοχή (Γερμανική , Ιταλική και Βουλγαρική) και ύστερα από τον αιματηρό και καταστρεπτικό εμφύλιο που αποτελείωσε ότι δεν καταστρέψανε οι κατακτητές , τότε που δειλά άρχισε να προσπαθεί να στηθεί στα πόδια της , τότε η ευημερία ήταν κάτι πολύ σχετικό και αόριστο
Θυμάμαι το γραφείο στο οποίο με τοποθετήσανε . Ήταν ένα απλό δωμάτιο σε ένα παλαιό και άβαφο κτίριο με τοίχους των οποίων οι χρωματισμοί από την πολυετεία ήταν ακαθόριστου χρώματος , ένα ξύλινο τραπέζι , με το ένα του πόδι σπασμένο και δεμένο , για να μη καταρρεύσει , μια καρέκλα επίσης ξύλινη και μια σόμπα με κάτι μπουριά τσαλακωμένα , από την μακροχρόνια χρήση των . Μια ηλεκτρική λάμπα μικρής ισχύος ( όση επιτρεπότανε ) κρεμότανε από το ταβάνι .
Μετά τις σχετικές διαδικασίες της ορκωμοσίας εγκαταστάθηκα στη θέση μου , αφού ο υπεύθυνος διαχειριστής της γραφικής ύλης , μου χρέωσε έναν κονδυλοφόρο , μια πένα ένα μελανοδοχείο και μια γομολάστιχα , με υπενθύμισε δε ότι σε περίπτωση απώλειας των , θα ήμουν υποχρεωμένος να προβώ στην αντικατάστασή των , ιδίοις εξόδεις .
Την εποχή εκείνη , η οικονομική κατάστασή μας δεν παρείχε την δυνατότητα και πολυτέλεια να έχουμε πολλά κουστούμια , και επειδή έπρεπε η εμφάνισή μας να ήταν αξιοπρεπής , φορούσαμε σακάκι και γραβάτα υποχρεωτικά . Για την αποφυγή όμως φθοράς των μανικιών μας βάζαμε πρόσθετα μαύρα μανίκια .
Κατά την διάρκεια του χειμώνα και εν πάσει περιπτώσει όσο οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές και υποφερτές το σακάκι φοριότανε με άνεση . Το καλοκαίρι όμως ήταν μαρτύριο να φοράς χειμωνιάτικο σακάκι , όμως δεν υπήρχε άλλη λύση .
Η εργασία ήταν όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός από την Κυριακή και μάλιστα εργαζόμασταν και υπερωριακά , χωρίς αμοιβή . Η υπερωριακή αυτή εργασία αποτελούσε θετικό στοιχείο για την κρίση μας προς προαγωγή . Στην έκθεση που συντάσσανε κάθε χρόνο οι προϊστάμενοι μας , έγραφαν «ούτος ειργάσθη άνευ αμοιβής».
Θα πρέπει να σημειωθεί , αν και είναι ευνόητο , τότε δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα , που διατίθενται σήμερα στις υπηρεσίες , όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές , αντιγραφικά και φωτοτυπικά μηχανήματα , μα ούτε και υποτυπώδεις αριθμομηχανές , αποτέλεσμα αυτού ήταν όλοι οι υπολογισμοί να γίνονται με το χέρι και το μυαλό . Τα διάφορα έγραφα γραφότανε στις αρχαιολογικές και σαραβαλιασμένες γραφομηχανές , και όταν ήταν αναγκαίο να παραχθούν πολλά αντίγραφα χρησιμοποιούνταν , το λεγόμενο τσιγαρόχαρτο , ένα χαρτί πολύ ψιλό και τα καρμπόν .
Όμως αυτή η καταθλιπτική εικόνα της καθημερινότητας στα γραφεία μας , διανθιζότανε με στοιχεία πολύ δυνατά , την αγάπη , την αλληλοκατανόηση , την αλληλεγγύη , τον σεβασμό , την πειθαρχία και υπακοή προς τους ανώτερους μας . Συχνά και κυρίως τις γιορτές προϊστάμενοι και υφιστάμενοι διασκεδάζαμε και με τον τρόπο αυτό καλλιεργείτο ένα κλίμα σύσφιξης των σχέσεών μας , χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε κατάχρηση της οικειότητας που επικρατούσε στις διασκεδάσεις αυτές .
Αυτές οι θύμισες μου ήλθαν τώρα που όλα έχουν αλλάξει , όλο το παρελθόν αποτελεί μια αξέχαστη ανάμνηση για μας τους παλαιούς υπηρέτες του Δημοσίου .
Ευχή είναι οι νεότεροι να μη βιώσουν την μιζέρια του παρελθόντος , και να συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης που έχουν επωμισθεί ώστε τα επιτεύγματα της προόδου που έχουν επιτευχθεί να τα χρησιμοποιούν προς το συμφέρον της Πατρίδας μας και των συμπατριωτών μας , τους οποίους είναι εντεταλμένοι να υπηρετούν .

Κομοτηνή 11 Νοεμβρίου 2013
Γιάννης Κλωνίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας