Το 4ο Γυμνάσιο Koμοτηνής σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Μάλτα

Η προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη, στο “Newark School” της Μάλτας για τις 18 με 23 Απριλίου 2016, μιας ομάδας δώδεκα μαθητών και τριών εκπαιδευτικών του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ και με θέμα “Don’t Throw Make It Glow” ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Παραθέτουμε συνοπτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα
Περίληψη: Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ένα πρόβλημα που ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει, με την παραγωγή των αποβλήτων που είναι ένα από τα μεγαλύτερα. παράγουν απόβλητα στο σπίτι, στο σχολείο και στο γύρω περιβάλλον. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε από τις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, νέες μεθόδους για την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, ή για την επαναχρησιμοποίηση μέσω της διοργάνωσης ευχάριστων δραστηριοτήτων τόσο για τους μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος είναι:
-Παροχή καλύτερων γνώσεων των περιβαλλοντικών ζητημάτων, και εφαρμογή της πρακτικής της ανακύκλωσης με περισσότερη ευθύνη (λιγότερη χρήση των πόρων, τον περιορισμό των αποβλήτων, κλπ)
-Αύξηση της επίγνωση των εμπλεκομένων για το τι μπορούν να κάνουν για την προστασία του περιβάλλοντος.
-ανάπτυξη των επαγγελματικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων-
-Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων στα αγγλικά
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν πρακτικές ανακύκλωσης που ακολουθούν στο συγκεκριμένο σχολείο καθώς και να συμμετέχουν σε εργαστήρια κατασκευής χάρτινων μασκών, μωσαϊκού, decoupage και μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά.

Πολύ ενδιαφέρουσα υπήρξε η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών από τον κύριο Berry Calvert, η οποία αφορούσε την επιχειρηματικότητα και τα πράσινα επαγγέλματα. Μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο λύθηκαν απορίες και απαντήθηκαν ερωτήματα.
Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις σε εργοστάσια ανακύκλωσης.

Στο“Green Skips ServicewLtd”, που επρόκειτο για ιδιωτική επιχείρηση, τους δόθηκε η δυνατότητα να παρατηρήσουν τον τρόπο διαλογής όλων των ανακυκλώσιμων υλικών. Διαπίστωσαν πως η διαλογή των αντικειμένων γίνεται όχι μόνο με κριτήριο το υλικό αλλά ακόμη το σχήμα και το χρώμα των ανακυκλώσιμων υλικών πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αγοραστή. Στα γραφεία της επιχείρησης ενημερώθηκαν για τα “Green Jobs” από στελέχη της επιχείρησης.
Στο δεύτερο εργοστάσιο το “Waste Ser Malta”που είναι κρατική επιχείρηση συγκέντρωσης και διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών οι μαθητές συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι όχι απλά να συλλέγουμε απορρίμματα για ανακύκλωση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται σωστά.
Μέσα από μία ενδιαφέρουσα προβολή οι μαθητές γνώρισαν τι ακριβώς σημαίνει ανακύκλωση ενώ δόθηκε έμφαση σε τρεις σημαντικές έννοιες: reduce, reuse, recycle και αντιλήφθηκαν ότι οι έννοιες αυτές θα πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητά τους έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα πιο υγιές περιβάλλον.
Τα παιδιά την τελευταία μέρα της επίσκεψής τους παρακολούθησαν ένα διαφορετικό κονσέρτο στο Waterfront Hotel με έναν μουσικό που έπαιξε μαζί τους παράγοντας, με τη χρήση διαφόρων ανακυκλώσιμων υλικών, διαφορετικούς ήχους.

Εκείνο που πρέπει όμως να επισημάνουμε είναι ότι με την επίσκεψη αυτή τα παιδιά δεν αποκόμισαν κέρδος μόνο σε ότι αφορά στις περιβαλλοντικές τους γνώσεις αλλά είχαν τη δυνατότητα παράλληλα να γνωρίσουν ένα σχολείο που το μαθητικό του δυναμικό αριθμούσε μαθητές από τριάντα τρεις διαφορετικές εθνικότητες καθώς και τον τρόπο συνύπαρξης και συνεργασίας όλων αυτών στη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας .

Πολυτιμότατη φυσικά υπήρξε και η προσέγγιση του πολιτισμού ενός νησιού που γνώρισε πλήθος κατακτητών και ο τρόπος αποτύπωσης όλων αυτών στα μνημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επισκέφτηκαν οι μαθητές μας, στη διάρκεια της παραμονής τους στη Μάλτα. Η επίσκεψη έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη φιλοξενία αλλά και την προσδοκία για την επόμενη συνάντηση που θα ακολουθήσει στην Ιταλία.
1

2

3

5

6

Εγγραφείτε στο Newsletter μας