Το Σεπτέμβριο του 2020 το Euralex στην Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνο για την επισφράγιση συμφωνίας υπογράφηκε το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου 2019 στο κτίριο της Πρυτανείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Λεξικογραφίας Euralex.

Η συνεργασία αυτή αφορά το διεθνές επιστημονικό συνέδριο Λεξικογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020 στην Αλεξανδρούπολη. Από την πλευρά της Εταιρείας παρέστη ο Πρόεδρος της, κ. Gilles-Maurice de Schryver, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης καθώς και του Πανεπιστημίου της Πραιτώριας.

Από την πλευρά του Δ.Π.Θ., που φέρει και την ευθύνη της διοργάνωσης, ορίστηκε Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου η Καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, κα. Γαβριηλίδου Ζωή.

Η Euralex είναι η ευρωπαϊκή, επιστημονική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία λεξικογραφίας και ο μοναδικός θεσπισμένος φορέας που αφορά στη λεξικογραφία, δηλαδή στην επιστήμη η οποία ασχολείται θεωρητικά και εμπειρικά με τη δημιουργία λεξικών. Τα συνέδρια της Euralex, αποτελούν αφορμή συγκέντρωσης ερευνητών, ακαδημαϊκών, αλλά στελεχών εταιρειών και εκδοτικών οίκων λεξικών, ανά δύο χρόνια, με στόχο την παρουσίαση όλων των νέων ερευνητικών δεδομένων στον χώρο της λεξικογραφίας.

Στο Euralex θα συμμετέχουν κατά προσέγγιση τριακόσιοι Καθηγητές και Ερευνητές του κλάδου της Λεξικογραφίας, ενώ οι ανακοινώσεις τους θα αγγίξουν τις εκατόν πενήντα με διακόσιες.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε, προκειμένου να επισφραγιστεί η παρούσα συμφωνία, ώστε να προωθηθούν και τα ζητήματα της διοργάνωσης του Συνεδρίου, η Αντιπρύτανης και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κα. Ζωή Γαβριηλίδου, στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία των λεξικών από τη δημιουργία τους μέχρι τις μέρες μας, τα οποία αντικατοπτρίζουν το παρελθόν της γλώσσας, καθρεφτίζουν το παρόν της γλώσσας και, βέβαια, μπορούν να προδιαγράψουν το μέλλον. Η μελέτη των λεξικών θα αποτελεί βασικό αντικείμενο του συνεδρίου, σύμφωνα με την κα. Γαβριηλίδου. Η Αντιπρύτανης σημείωσε πως το συνέδριο θα περιλαμβάνει και ένα μεγάλο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της Euralex επισήμανε πως η εταιρεία ασχολείται με τη λεξικογραφία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αφρική, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, και άλλες. Όσο για την επιλογή της Euralex να φιλοξενηθεί το συνέδριο του 2020 στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, υπό τη διοργάνωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο ίδιος ο Πρόεδρος τόνισε τη μεγάλη σπουδαιότητα της απόφασης αυτής, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα συνέδριο της Euralex θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Υπογράμμισε, ακόμη, πως η απόφαση να επιλέξουν το Δ.Π.Θ. αφορά την αρχή να επιλέγονται μόνο οι καλύτεροι για τις διοργανώσεις ανάμεσα σε όλους του υποψηφίους διοργανωτές. Ακόμη, ο Πρόεδρος σημείωσε πως ένα ακόμη λόγος που επιλέχθηκε η Ελλάδα είναι η πλούσια παράδοση της χώρας μας στην Λεξικογραφία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας