Το πανελλήνιο ανακαλύπτει πως υπάρχει μειονοτικό πρόβλημα στη Θράκη

Μια μόλις βδομάδα μετά το Πάσχα το πανελλήνιο ανακαλύπτει πως υπάρχει μειονοτικό πρόβλημα στη Θράκη.
Βέβαια το ανακάλυψε και κατά το παρελθόν αρκετές φορές όμως μετά μερικές μέρες το ξέχασε γιατί δεν πουλούσε πια.
Να σας πω τώρα ένα μυστικό; Μειονοτικό πρόβλημα στην Θράκη δεν υπάρχει .
Οι ντόπιοι κάτοικοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, υπάρχει στέρεα και αμοιβαία φιλία ανάμεσα τους και η μόνη διαφορά είναι ο θεός που πιστεύουν.
Το πρόβλημα που υπάρχει στην Θράκη χωρίζεται σε δύο μέρη 1) πλήρη άγνοια των περισσοτέρων των Ελλήνων (δεν το κρύβω ότι ανάμεσα τους είναι και πολλοί Θρακιώτες) για την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής και 2) η πολιτική εκμετάλλευση της μειονότητας και από τα δύο κράτη (Τουρκία και Ελλάδα).
Αναλυτικότερα.
1)Στην περιοχή της Θράκης- όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας- ζούνε Ρομά. Δεν έχουν κοινή θρησκεία (υπάρχουν και χριστιανοί και μουσουλμάνοι) ούτε κατ ουσία κοινή γλώσσα αφού εκτός από την μητρική γλώσσα Ρομανί άλλοι μιλάνε Ελληνικά και άλλοι Τούρκικα αναλόγως της προέλευσης τους και του τόπου που κατοικούν. Δεν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε μειονότητα και δεν αναφέρονται πουθενά στην συνθήκη της Λωζάννης. Ο πληθυσμός τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος και ζουν κυρίως στις παρυφές των αστικών κέντρων της Θράκης.
2) Τον κύριο όγκο της μειονότητας τον αποτελούν οι Πομάκοι. Ορεσίβιος γηγενής πληθυσμός της Θράκης που μιλά τα Πομακικά { προφορική μόνο γλώσσα που τα τελευταία χρόνια (μετά από κοπιώδεις προσπάθειες ) υπάρχει υποτυπωδώς και σε γραπτή μορφή} που εξισλαμίστηκε μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Οι Πομάκοι κατοικούν κατά μήκος όλης της οροσειράς της Ροδόπης και φημίζονται για την κτηνοτροφία τους και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας καπνού αλλά και κερασιών.
Ο Όμηρος μάλιστα τους αναφέρει στην Ιλιάδα ως συμπολεμιστών των Τρώων.
3) Στη Θράκη ζουν και οι Τουρκογενείς μουσουλμάνοι που εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών. Ήρθαν στην Θράκη τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και έκτοτε ρίζωσαν εδώ. Κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ροδόπης και της Ξάνθης όπου ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο , είναι συνήθως εύποροι , όπως επίσης και σε πεδινά χωριά καλλιεργώντας κυρίως καπνό.
Αυτά εν ολίγοις με τον μη χριστιανικό πληθυσμό της Θράκης.
Δυστυχώς η άγνοια οδηγεί τον κύριο όγκο των ατόμων των μη γνωριζόντων τα της περιοχής στο συμπέρασμα πως όποιος είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα είναι συγχρόνως και Τουρκογενής. Σα να λέμε κατ αντιστοιχία, πως κάθε χριστιανός ορθόδοξος στον πλανήτη είναι και Έλληνας.
Δυστυχώς αυτή η αντίληψη είχε γίνει θέση και του Ελληνικού κράτους έως τα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα.
Άλλο που δεν ήθελε το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ,το οποίο δεν έχασε την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη. Ανέλαβε την εκπαίδευση όλων των μουσουλμάνων με αποτέλεσμα στις μέρες μας να υπάρχουν μόνο ελάχιστοι Πομάκοι που να μην μιλούν ως κύρια γλώσσα την Τουρκική. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τηλεόραση αφού δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μουσουλμανικό σπίτι που να μην έχει δορυφορικό δέκτη (με την σχετική επιδότηση βέβαια )που να μην κοιτάει προς ανατολάς. Φυσικό επακόλουθο μια που το κράτος μας δεν φρόντισε να καλύψει με αναμεταδότες των Ελληνικών καναλιών την ορεινή Ροδόπη. Ένας δυο που υπάρχουν συνήθως δεν λειτουργούν και δεν ενδιαφέρεται κανείς να τους επισκευάσει. Για τέτοια εθνική πολιτική μιλάμε.
Φυσικά θα αναρωτηθείτε αν το ίδιο μας το κράτος είναι τόσο χαζό ώστε να θέτει σε εθνικό κίνδυνο την πιο ευαίσθητη περιοχή του.
Όχι, το κράτος δεν είναι χαζό , απλά το κυβερνούν συχνά πυκνά πολιτικοί που έχουν ως πρώτο και μοναδικό τους μέλημα την πολιτική τους επιβίωση.
50-60.000 ψήφοι μπορούν να κρίνουν την πλειοψηφία μιας κυβέρνησης , να εκλέξουν περιφερειάρχη ή δημάρχους. Όχι όμως όποιον κι όποιον αλλά αυτόν που θα τους υποδειχτεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκλογή μουσουλμάνου βουλευτή πριν καμιά δεκαριά χρόνια από τον Συνασπισμό όταν το κόμμα κινούταν στα όρια του 3%.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα «αλλοίωσης» εκλογικού αποτελέσματος, η επικράτηση Γιαννακίδη στον β γύρο των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών, λαμβάνοντας σχεδόν το 90% των μουσουλμανικών ψήφων ενώ στον α γύρο η μειονότητα είχε σχεδόν μοιρασθεί σε όλα τις παρατάξεις. Τι μεσολάβησε μέσα στην μια βδομάδα της πρώτης από την δεύτερη ψηφοφορία ; Μα η συνάντηση του τότε ισχυρού άντρα του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδη με τους ψευτομουφτήδες. Ποτέ δεν θα μάθει κανείς τι ειπώθηκε τότε μεταξύ τους… πάντως το ΠΑΣΟΚ έφυγε από την εξουσία χωρίς να προλάβει να υλοποιήσει τυχόν συμφωνία τους. Εξ ου και η περίφημη δήλωση Ερντογάν – ο Παπανδρέου με κορόιδεψε-.
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος μέσα στην μειονότητα που πολλοί αμελούν. Αυτή δεν είναι καμία άλλη από την έχθρα μεταξύ κεμαλικών και Ερντογανικών , χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε και την δράση των εθνικιστών γκρίζων λύκων. (θυμηθείτε τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στην Τουρκία)
Όποιοι βλέπουν λοιπόν στη Θράκη ένα τέρας με 100 κεφάλια κάνουν μεγάλο λάθος. Το τέρας είναι η άγνοια μας και η ανοχή μας σε καταστάσεις που πρόσκαιρα μας βολεύουν.
Αυτή την κατάσταση έχει να διαχειρισθεί η κυβέρνηση στη Θράκη και είμαι πεπεισμένος πως όλα θα βρουν σιγά σιγά τον δρόμο τους. Αυτά που χρειάζονται είναι :
1. Να απομονωθούν οι ακραίοι και από τις δυο πλευρές
2. Το Τουρκικό Προξενείο να περιορισθεί στα καθήκοντα του και μόνο.
3. Να σταματήσει η ροή σαουδαραβικών πετροδολαρίων προς την Θράκη
4. Να μην βλέπουμε την μειονότητα σαν ψήφους, αλλά σαν συνανθρώπους μας που απλά πιστεύουν σε έναν άλλο θεό , στο σπίτι τους μιλάνε μια άλλη γλώσσα αλλά έχουν την ίδια αγωνία για την ευημερία της Θράκης.

Στον φίλο μου τον Χασάν
για τις άδικες επιθέσεις που δέχθηκε τις τελευταίες μέρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας