Το “δούλεμα” έχει και τα όρια του

Είναι στιγμές έχω την εντύπωση πως κάποιοι νομίζουν πως στη Θράκη δεν κατοικούν νοήμονα όντα αλλά είναι τόπος που διαμένουν μόνιμα…διανοητικά καθυστερημένοι.
Πως μου ήρθε να το γράψω αυτό;
Ε! μα βγαίνω από τα ρούχα μου όταν διαβάζω και ακούω-και θα αναφερθώ ειδικά στη Ροδόπη- πως χριστιανοί και μουσουλμάνοι είναι ένα βήμα πριν σκοτωθούν μεταξύ τους,τζιχαντιστές απειλούν να σπείρουν τον πανικό και πως τίποτα ουσιαστικό πάνω σε θέματα υποδομών και ανάπτυξης δεν έχει γίνει στο νομό εδώ και χρόνια.
Που είναι το παράλογο που μ αναγκάζει να κυκλοφορώ ως άλλος Αδάμ;
Πως οι σχέσεις χριστιανών μουσουλμάνων βαίνουν προς τα άκρα μόνο προεκλογικά ή οταν θέλει να (ξανα) αναλάβει ηγετικό ρόλο.
Σ όλο το μεσοδιάστημα, περιέργως οι σχέσεις πλειονότητας και μειονότητας είναι μια χαρά, ξεχνιούνται όλα ενώ παράλληλα δεν γίνεται …από τους εκλεγμένους- τους ηγέτες- πείτε τους όπως θέλετε…η παραμικρή προσπάθεια “πλησιάσματος” χριστιανών και μουσουλμάνων για την ευημερία της περιοχής. Ο λόγος είναι απλός. Το έργο πρέπει να παιχθεί και να ξαναπαιχτεί αφού πουλάει ή ίσως πουλούσε έως πριν λίγο καιρό.
Πάμε τώρα στα έργα ανάπτυξης και υποδομών.
Αυτά έχουν την ιδιότητα να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται κατά το δοκούν.
Παράδειγμα ο Χ ή ο Ψ πολιτικός όταν είναι στα πράγματα γίνεται κοσμογονία…τα έργα γίνονται το ένα μετά το άλλο.
Ο ίδιος όμως Χ ή Ψ πολιτικός όταν δεν είναι στα πράγματα λέει πως δεν υπάρχουν έργα υποδομής ούτε ανάπτυξης.
Τελικά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Ιδού η απορία;
Και προσοχή…αλλο οι μελέτες(ασχολίαστο) άλλο τα έργα.
Το θα κάνουμε …το εξαγγείλαμε…το προγραμματίσαμε…το μελετήσαμε…το εντάξαμε …είναι λόγια του αέρα.
Εδω και 2 δεκαετίες εχω βαρεθεί να ακούω για την περιοχή της αρχαίας Μαρωνειας , την παράλια ζώνη, τον ορεινό ογκο…την βιομηχανική περιοχή…το τάδε και το δείνα.
Μόνο κοσμοδρόμιο δεν μας έχουν εξαγγείλει… αλλά καθόλου παράξενο να το ακούσουμε κι αυτό.
Το μόνο σοβαρό πράγμα που υπάρχει και σώζει την Ροδόπη είναι το πανεπιστήμιο….όλα τα άλλα έγιναν για να γίνουν… και να συμπληρώνουν βιογραφικά και προεκλογικά φυλλάδια.
Οταν το 2004 αποφασιζόταν μέσω μελέτης η Ροδόπη να γίνει η γη της οικολογίας…δεν πήγε κανενός το μυαλό πως βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση; Ούτε κιχ; Μα τόσα λαμπρά μυαλά και δεν συνειδητοποίησαν σε εύλογο χρόνο πως αν μπουν στην μέση αρχαιολογική υπηρεσία, δασική υπηρεσία, natura …και ότι άλλο…ο επενδυτής θα είναι νιος και θα γεράσει μέχρι το δημόσιο να αποφασίσει αν θα γίνει η επένδυση;
Ποσοι επενδυτές ήρθαν και έφυγαν τρεχάτοι ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους; Μέχρι και ο όμιλος Χίλτον ήρθε από τις ΗΠΑ για να κάνει ξενοδοχείο…και έφυγε νύχτα.
Λαμπρά !!! Λαμπρότρατα!!! και ύστερα μας φταίει η Αθήνα της οποίας δεν πέφτει κανείς λόγος σε τέτοια θέματα.
Και για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου….Αντε πες πως ήταν δύσκολο να ξαναγίνει μελέτη για την ανάπτυξη της Ροδόπης..και έπρεπε σώνει και καλά να συμβαδίσουμε προσωρινά μ αυτή.
Πεστε μου τι έγινε επί τόσα χρόνια.
Που είναι ο δρόμος για να παει ένας τουρίστας στην αρχαία Μαρώνεια; Που είναι το σπήλαιο του κύκλωπα; που ειναι οι υποδομες σε Φαναρι Αρωγη και Μέση; Που είναι ο δρόμος που ενώνει όλη την παράλια περιοχή; Που είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου; Ποια τα εργα σε Μαξιμιανουπολη Αναστασιούπολη κτλ;
Αντ αυτού κάναμε τον οδικό άξονα με την Βουλγαρία …για να έρχονται οι τουρίστες…και να φέυγουν για αλλες περιοχές επειδή στην Ροδόπη δεν έχουμε αξιοποιήσει απολύτως τίποτα.
Η Αθήνα μας φταίει και πάλι;
Μη δουλευόμαστε άλλο μεταξύ μας…και ευτυχώς που δεν έγινε και το αεροδρόμιο…γιατί θα γινόμασταν διπλά ρεζίλι

Δ.Κ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας