Το διακομματικό πόρισμα του 1992 για τη Θράκη- Τότε ΜΕΓΑΛΗ ΓΗ…τώρα τι;

Τέλη της δεκαετίας του 80 και αρχές της δεκαετίας του 1990… η Θράκη βρισκόταν σε αναστάτωση. Ήταν η εποχή που έμεινε στην ιστορία ως εποχή Σαδίκ.

Μεγάλη η ένταση μεταξύ μειονότητας και πλειονότητας.

Ο νομός Ροδόπης βρισκόταν μια ανάσα πριν την ανάφλεξη.

Λίγοι γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα εκείνης της εποχής… οι περισσότεροι

ήξεραν μόνο την επιφάνεια.

Ατελείωτο κυνηγητό πρακτόρων…συχνοί οι συναγερμοί στα στρατόπεδα της Κομοτηνής…το δάχτυλο στην σκανδάλη.

Επεισόδια μεταξύ των κατοίκων… φόβος παντού…αλλά και εθνική έξαρση.

Η ιστορία λέει πως ένα βράδυ…ένα αξημέρωτο βράδυ που η ένταση είχε ανεβεί στα ύψη…το κόκκινο τηλέφωνο που συνέδεε τον Έλληνα , τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τους αμερικανούς έδωσε τη λύση. Η κατάσταση θα εκτονωνόταν.

Και εκτονώθηκε…η Ροδόπη και η Θράκη τα άφησε όλα πίσω της…βαδίζοντας στο δρόμο της συμφιλίωσης και της ευημερίας.

Προσοχή όμως…τα άφησε όλα πίσω της αλλά δεν τα έθαψε…κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να γιατρέψει τις πηγές.

Δεκαετία 2020…νέες εστίες έντασης στη Θράκη καθοδηγούμενες από έναν υπερφιλόδοξο πρόεδρο της Τουρκίας. Τον Ερντογάν. Στην επικαιρότητα πάλι η ταυτότητα της μειονότητας…αλλά και η θρησκευτικής της καθοδήγησης μέσω των ψευτομουφτήδων.

Το Ελληνικό κράτος αυτή τη φορά αδύναμο να αντιδράσει. Σαν να πιάστηκε στον ύπνο …σαν να μην γνώριζε καν τις προεργασίες που έκανε το Τουρκικό προξενείο.

Ένα Ελληνικό κράτος που τα 20 τελευταία χρόνια το μόνο που το ένοιαζε ήταν σε ποιο κόμμα ή πρόσωπο θα κατευθυνθούν οι μειονοτικές ψήφοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.  Μέχρι και η λέξη Πομακοχώρια καταργήθηκε από το λεξιλόγιο μας…γιατί ενοχλούσε την απέναντι πλευρά…και δεν θα έδινε τους ψήφους.

Δεκαετία 2020…η Ροδόπη στενάζει από τη φτώχεια.  Ο μοναδικός της πόρος (εκτός από την γεωργία) που είναι το Πανεπιστήμιο της ,δεν λειτουργεί λόγω covid-19.

Υποδομές δεν υπάρχουν για να γίνει άμεση στροφή σε άλλα αναπτυξιακά μοντέλα.

Κι όμως επενδύσεις γίνονται…με πρωταγωνιστή( κοιτάξτε σύμπτωση) τον υιό Σαδίκ.

Η Ροδόπη αναπτύσσεται πλέον μονόπατα…αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να εθελοτυφλεί …νίπτοντας απλώς τα χέρια της κάνοντας μια διακομματική επιτροπή η οποία το πάει από παράταση σε παράταση για να βγάλει ένα ρημαδιασμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα.  Καθυστερούμε λόγω covid λέει.

Τι στο καλό …ο κορωναιός προκαλεί εκτός των άλλων και τυφλότητα; Αναισθησία;

Τι προκαλεί  αυτός ο ιός  τέλος πάντων και η διακομματική δεν βλέπει πως κάθε λεπτό που χάνεται είναι άλλη μια ήττα για τον αγώνα που δίνει η Θράκη;

Φυσικά η διακομματική είναι και μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για να μην γίνεται απολύτως τίποτα στη Θράκη…αφήνοντας τους άλλους να αλωνίζουν ανενόχλητοι.

Και μήπως είδατε κανέναν να διαμαρτυρηθεί; Να βαρέσει όχι καμπανάκι αλλά καμπανάρα και να τους τα πει κατάμουτρα;

Σιγά… μούγκα στη στρούγκα. Άλλος θέλει να γίνει ευρωβουλευτής, άλλος βουλευτής άλλος περιφερειάρχης, άλλος δήμαρχος, άλλος να πάρει καμιά καλή δουλειά ή καμιά καλή θεσούλα.

Ποιος άλλωστε θέλει να δυσαρεστήσει την Γερμανία ; Ποιος να πάει κόντρα στους εποπτεύοντες της Θράκης;  Μόνος τυχερός ο Έβρος , στον οποίο πλέον έχουν την εποπτεία οι ΗΠΑ …και σε 2-3 χρόνια θα δείτε την ανάπτυξη που θα έχει.

Πολύ μεγάλος πρόλογος για το θέμα μας…που είναι το πόρισμα της διακομματικής του 1992 η οποία εκτός από τη Θράκη αφορούσε και το Αιγαίο.

Ας δούμε  τι πρότεινε αυτή …και τι πραγματοποιήθηκε.

Θράκη λοιπόν…η γη του Ορφέα… Θράκη η μεγάλη γη…όπως έλεγαν η τότε διαφημιστικές καμπάνιες.

 

Ενδιαφέροντα και ολόσωστα τα προτεινόμενα …. Τι από αυτά έγινε;

Το ναυάγιο της Βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής…όπου τα δις έγιναν κουφάρια.

 

Κάλα τα λέει…. Σύνδεση Θράκης, Ανατολικού Αιγαίου, Κύπρου με σκοπό την ενδυνάμωση των ανατολικών συνόρων της χώρας… Το κάναμε;

Γαργαλίστε με να γελάσω.  Ούτε κατά διάνοια.

Α λέει και για υποδομές….και για κίνητρα για μεταγκατάσταση λογω δημογραφικού προβλήματος

Από υποδομές…κάναμε την Εγνατία…από μετεγκατάσταση φέραμε τους παλιννοστούντες… και από εκεί και ύστερα το μόνο που έχουμε είναι να φευγουν οι κάτοικοι από την Θράκη και το δημογραφικό να έχει επιστρέψει στη χείριστη μορφή του.

Κερασάκι στην τούρτα …πρόταση για πολιτική ένταξης της εθνικής άμυνας στη ζωή των κατοίκων που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Αυτό το τελευταίο αν κάποτε ίσχυε …τώρα έχει καταργηθεί. Όχι εθνική άμυνα …αλλά ανοιχτα πόδια είναι η πολιτική… και δεν αναφέρομαι φυσικά στους κατοίκους της Θράκης αλλά στις κεφαλές τους.

 

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει….αλλά ένταξη των στελεχών του στρατού σε κοινωνικό  και πολιτιστικό πεδίο στην ζωή του τόπου δεν είδαμε

Όλα τα λεφτά είναι η τελευταία παράγραφος.  Είναι πρώτης προτεραιότητας στόχος.

Δυστυχώς αποδείχτηκε πως ήταν ο τελευταίος.

 

Αυτή είναι μόνο μια παράγραφος από το αναπτυξιακό σχέδιο που προτείνει το πόρισμα….το έβαλα γιατί είναι το μόνο που ισχύει ακόμα, τα υπόλοιπα  έχουν γίνει , όπως η Εγνατία οδός και το κτηματολόγιο ή δεν έχουν γίνει όπως η αναβάθμιση και επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης Ορμένιου.

Λοιπόν τι έγινε με το αρδευτικό δίκτυο; Που είναι το φράγμα Ιάσμου; Που είναι μικρότερα φράγματα που λέει; Που είναι τα εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά;

Άντε μπόνους και άλλη μια παράγραφος του αναπτυξιακού σχεδίου.

Τι λεει;  Σπήλαιο Μαρώνειας; Κοινώς σπήλαιο του Κύκλωπα;

Σςςςςς ζουν νυχτερίδες εκεί και δεν πρέπει να τις ενοχλήσουμε.

Αν το ψάχνετε ακόμα το σπήλαιο είναι χιλιοστός τρίτος βάτος αριστερά καθώς πηγαίνετε από την Ξυλαγανη στην Μαρώνεια. Έχει και στα δεξιά του δρόμου ταμπέλα που το λέει…αν έχετε βιονικά μάτια και μπορείτε να την διαβάσετε μέσα από τους βάτους.

Αναβάθμιση του τότε Υπουργείων Μακεδονίας –Θράκης;

Ναι το αναβαθμίσαμε σε υφυπουργείο τα τελευταία χρόνια.

 

Δείτε όλο το πόρισμα εδώ!

 

Όσο για το πόρισμα του 2021; Αναμένουμε με αγωνία να συνταχθεί.

Αν και κόβω το κεφάλι μου…πως δεν θα αναφέρει λέξη για τους Μουφτείες ή για το ρόλο μέσω προξενείων ξένων δυνάμεων εξ ανατολών ή για την οικονομική διείσδυση αυτών των δυνάμεων.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο εκτός απροόπτου πως το φράγμα Ιάσμου δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα μεγάλα έργα υποδομής… ούτε κανένα μεγάλο έργο υποδομής στη Ροδόπη.

Αντιθέτως θα πήξουμε στον πολιτισμό … και σε μερικά έργα βιτρίνας.

Ελπίζω να μην ξεχάσουν το τελωνείο της Νυμφαίας να το μετατρέψουν σε ευρωπαϊκών προδιαγραφών από τριτοκοσμικό που είναι τώρα.

Και τέλος μέγιστη προσοχή στις επενδύσεις…. Στόχος δεν είναι να έρθουν τα λεφτά από ιδιώτες … αλλά ποιοι θα είναι οι ιδιώτες και ποιοι θα είναι οι δικοί τους στόχοι.

Ο νοών νοείτω.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας