Το βιβλίο του Σπύρου Κιοσσέ παρουσιάσθηκε στην Κομοτηνή

Το νέο βιβλίο του Σπύρου Κιοσσέ “Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου” παρουσιάσθηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή. Ο κ. Σπύρος Κιοσσές είναι Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.

Το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται προς τους φιλολόγους, τους δασκάλους, τους συγγραφείς, τους φοιτητές, αλλά (θα προσέθετα) και σε όσους ενδιαφέρονται για αυτήν τη ματιά της δημιουργικής ανάγνωσης που προτείνει ο κ. Κιοσσές, με στόχο την απόλαυση.

Το βιβλίο παρουσίασαν η Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ., κα. Ζωή Γαβριηλίδου, και η Φιλόλογος, κα. Κατερίνα Σχοινά.

Η κα. Γαβριηλίδου, που έγραψε και τον πρόλογο του βιβλίου του κ. Κιοσσέ, αναφέρει εκεί: “Το βιβλίο του Σπύρου Κιοσσέ μας καλεί να αναστοχαστούμε στις συγγραφικές πρακτικές μας και να παρατηρήσουμε πώς η γραφή κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ποιο ρόλο παίζει στη δημιουργία γνώσεων και πώς το λογικό και το φανταστικό συγκρούονται στα κείμενα που άλλοτε ανακαλύπτουν και άλλοτε περιγράφουν, άλλοτε μας αφηγούνται το παρελθόν και άλλοτε φαντάζονται το μέλλον”.

Στο τέλος της παρουσίασης υπήρξε μια συζήτηση ανάμεσα στον κ. Κιοσσέ και στο συγγραφέα Κώστα Καβανόζη (αλλά και το κοινό στη συνέχεια), ο οποίος επιχείρησε να “ξεκλειδώσει” κάποιους από τους μηχανισμούς του κ. Κιοσσέ που ο ίδιος χρησιμοποιεί στο βιβλίο του, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα σε ποιους απευθύνεται αλλά, κυρίως, τι προτείνει το βιβλίο.

Αυτό που υπογράμμισε ο κ. Κιοσσές είναι ότι, γράφοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, ένας από τους στόχους του ήταν και είναι να διαβαστεί και από εκπαιδευτικούς της βασικής εκπαίδευσης, ώστε οι ίδιοι να αναδομήσουν την προσέγγιση τους στην (δημιουργική) ανάγνωση και γραφή που προτείνουν στους μαθητές τους.

Ο κ. Κιοσσές παρατηρεί πως σήμερα η “ανεπαρκής” η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν δραστηριότητες δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής στο σχολείο. Χρειάζεται, επομένως, περισσότερη προσωπική δουλειά, κατ΄αρχάς, των ίδιων των εκπαιδευτικών στο κομμάτι αυτό.

Εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας