Το αναλυτικό πρόγραμμα του WE GROW KIDS FESTIVAL

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2023

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΡΩΙ 10:00 – 14:00

1.ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ με την εκπαιδευτικό Έλσα Γιαμακίδου

Είναι οι μεγάλες ιδέες ζήτημα μόνο των ενηλίκων; H φιλοσοφία με τα παιδιά αποτελεί μία έξοχη ευκαιρία, ώστε οι μικροί μας φίλοι να συνεργαστούν μέσα σε μια κοινότητα διερεύνησης με βασικό τους εργαλείο το διάλογο και τον αναστοχασμό.  Δημιουργώντας ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον τα παιδιά θα κληθούν να διερευνήσουν τα όρια αινιγματικών εννοιών, εκφράζοντας τις ιδέες, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους.

2.ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ από το ωδείο Συκάκη

Διαδρομή στην ιστορία της μουσικής. Μια γνωριμία των παιδιών με τα μουσικά όργανα και τους διασημότερους συνθέτες με βιωματικό τρόπο. Μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια τα παιδιά θα μάθουν να  αναγνωρίζουν τα μουσικά όργανα και τα διάφορα είδη μουσικής. Θα γνωρίσουν τη ζωή των μεγάλων συνθετών μέσα από αφήγηση ιστοριών και αυτοσχεδιαστικά μουσικά παιχνίδια.

3.ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΔΑΠ από το ΚΔΑΠ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πώς κυλάει ο χρόνος στο ΚΔΑΠ του Δήμου μας. Μια κυκλική παρουσίαση των δημιουργικών δραστηριοτήτων που κάνουν τα παιδιά στη δομή.  Μουσικά παιχνίδια και μουσικοκινητικά τραγούδια, ομαδικά παιχνίδια, διαδραστικά παραμύθια, χειροτεχνίες.

4.ΣΩΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Τα παιδιά θα γνωρίσουν όλο τον εξοπλισμό και τα οχήματα της ομάδας, θα έρθουν σε επαφή με την κυνοφιλική ομάδα και θα εκπαιδευτούν στις βασικές πρώτες βοήθειες.

 1. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΑΣΚΕΤ με τον ΓΑΣ Κομοτηνής

Εκμάθηση της καλαθοσφαίρισης από τους πεπειραμένους προπονητές του ΓΑΣ Κομοτηνής

 1. ΜΙΚΡΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ με τους Σπορίτες Ροδόπης

Τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν την τροφή τους. Με τους Σπορίτες φυτεύουμε μαρούλια και ρεπάνια και σπέρνουμε ρόκα.

 1. ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΕΝΙΣ με τον Σ.Α.Κ. Κομοτηνής

Γνωριμία με το άθλημα της αντισφαίρισης και επίδειξη σε 2 γήπεδα μίνι τένις.

 

 1. SMART CHALLENGES από το βιβλιοχαρτοπωλείο Σελίδα 111

Η Σελίδα 111 θα παρουσιάσει στα παιδιά τα περίφημα Smart Games και θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μαζί τους με σκοπό να λύσουν τον εκάστοτε γρίφο. Επίσης, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα MagnaTiles για ατελείωτες κατασκευές!

 1. ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ με τις σχολές χορού Let’s Dance και Let’s Move and Play

Το move and play είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης παιδιών, το οποίο δημιούργησαν οι δύο αυτές σχολές με βάση τις ανάγκες παιδιών ηλικίας 1,5-3 ετών. Βασικός στόχος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό φέρνοντας τα σε επαφή με αθλητικές δραστηριότητες μέσα από το παιχνίδι, τη χαρά και τη διασκέδαση. Θα τρέξουμε, θα πηδήξουμε, θα σκαρφαλώσουμε, θα συνεργαστούμε και θα γελάσουμε.

Ηλικίες 1,5 – 3

 1. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ BADMINTON από το τμήμα Badminton του “Α.Σ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ” Κομοτηνής

Μαθήματα γνωριμίας με το άθλημα του badminton και παιχνίδι στο γρασίδι.

Ηλικίες : 5+

 1. ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ – ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ από την Ανώτερη Επαγγελματική και Ερασιτεχνική Σχολή Χορού PLIE

– Ένα μάθημα προπαιδείας μπαλέτου και δημιουργικού χορού για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.

– Ένα μάθημα σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού για παιδιά 7-10 ετών.

-Μπαλέτο ενηλίκων – εφήβων: Ασκήσεις στη μπάρα

 

 

 

 

 1. ΑΦΗ. Η ΠΡΩΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ από το Κέντρο Προγεννητικής Φροντίδας MARSIPΟ

Στη δράση αυτή θα παρουσιαστεί  εν συντομία ο τρόπος που αναπτύσσεται η αφή κατά τη γέννηση. Περνώντας από τη βρεφική ηλικία και μιλώντας για τον αντίκτυπο της αφής στην ανάπτυξη των συστημάτων του οργανισμού, καθώς και της ψυχοκινητικής υγείας ενός βρέφους, οι παρευρισκόμενοι γονείς μέσα από βιωματικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους έως 12 μηνών θα ανακαλύψουν τη σημαντικότητα της αφής από την ενδομήτρια ζωή ως τη γονεϊκότητα. Θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις αντίστοιχες κινήσεις και μαλάξεις στα παιδιά τους δημιουργώντας έναν κύκλο. Η καθοδήγηση των κινήσεων και των μαλάξεων θα γίνεται από τη μαία Σαταμέτου Φωτεινή.  Ολοκληρώνοντας ο απώτερος σκοπός  είναι να αποτρέψουμε στο μέλλον τα παιδιά μας να αποδέχονται οποιοδήποτε άγγιγμα από κάποιον που δεν τους ρώτησε ποτέ για να το κάνει αφού θα έχουν αποκτήσει αυτή τη συνήθεια. Ένας τρόπος επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και ασφάλειας.

Κράτηση θέσης στην παρακάτω φόρμα

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fforms%2Fd%2Fe%2F1FAIpQLSdWIFMCQjgPc1C3lDZ4-_g5eDZ2w9uY-09J9OpSlZOacFGuaw%2Fviewform%3Fusp%3Dpp_url%26fbclid%3DIwAR1li4BPbE2nhQkJQqDjq7QWhk5am_kYVwaUnbeMe2WFJG6saJ6E2tdEJ4A&h=AT2-5lAcEjonwYXKSKEMXnWWsDdMtNv1_Gl1E6ixagKhWx6gmjHv0eS_crIYC4BqNStJzWJjeTlmENsfS6o9Psb1K_rSPaxyIcu1dzf1oTNCzFuJ54ZAVWzDO6TqncU087I6rSBsg-wU6Q6zp1e9Yw

Ηλικίες 0-12 μηνών

 1. ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ από το εργαστήρι θεατρικής τέχνης και αγωγής “Επί σκηνής” της Μυρσίνης Λαντζουράκη

Ελάτε να φτιάξουμε το δικό μας προσωπείο και με αυτό να ζωντανέψουμε συναισθήματα μέσα από θεατρικές δράσεις. Στο εργαστήριο μας τα παιδιά δημιουργούν και απολαμβάνουν τη διαδικασία της μεταμφίεσης. Κατασκευάζουν και διακοσμούν μάσκες (προσωπεία) με απλά υλικά και απολαμβάνουν τις δημιουργίες τους χτίζοντας αυτοσχέδιες στιγμές δράσης με θέμα τον κόσμο των συναισθημάτων.

Ηλικίες 6-12

 1. ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ από το Σύλλογο Εβριτών Ν Ροδόπης με εμψυχωτές τη Χρύσα Ιωαννίδου και τον Σεραφείμ Γιολδάση

Ελάτε να παίξουμε, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε, να γίνουμε όλοι μια ομάδα! Ο μαγικός κόσμος του θεάτρου έχει ανοίξει τις πόρτες του και σας περιμένει!

 1. FLYING KIDS από την FlyingWheels

Όταν όλα συμβαίνουν στο “parapente”. Ο Τσομπανάκης Πέτρος, εκπαιδευτής πτήσεων με αλεξίπτωτο πλαγιάς θα μας παρουσιάσει αυτή την τεχνική της ατομικής ανεμοπορίας και πως γίνεται με ασφάλεια.

Ηλικίες : 6+

 1. Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΥΦΑΝΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΓΑΛΕΙΟ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής

Βιωματικό εργαστήρι που έχει ως σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την τέχνη της παραδοσιακής υφαντικής. Στο χώρο του φεστιβάλ θα στηθεί ένα εργαστήρι πλαισιωμένο από αυθεντικό ξύλινο  αργαλειό, καθώς και από πολλούς χάρτινους αργαλειούς, νήματα  και  κλωστές. Τα παιδιά θα  καλλιεργήσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τη λεπτή κινητικότητα και τον οπτικοκινητικό συντονισμό. Παράλληλα θα  αναπτύξουν τη σκέψη τους δημιουργώντας χρωματικά μοτίβα και θα ανακαλύψουν τον κόσμο της χειροτεχνίας των γιαγιάδων μας φτιάχνοντας το δικό τους μοναδικό έργο τέχνης με τη βοήθεια των εθελοντών του συλλόγου μας.

 

 1. ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ με τις μουσικούς Περσεφόνη Κυρατζόγλου και Λαμπρινή Μάνου

Μουσικοκινητικό  πρόγραμμα βρεφών και νηπίων με συνοδεία γονέα. Στη βρεφική και τη νηπιακή ηλικία τα παιδιά είναι ταυτόχρονα μαθητές και ακροατές της μουσικής. Με την ενεργητική, αλλά μη παρεμβατική συμμετοχή ενός γονέα συνοδού, δίνεται στο παιδί η δυνατότητα στη μουσική εξερεύνηση μέσα από ένα πλαίσιο οργανωμένων και καθοδηγούμενων δραστηριοτήτων με άξονα τη μουσική και την κίνηση. Οι δραστηριότητες αυτές προάγουν όχι μόνο την καλύτερη επικοινωνία γονέα παιδιού και την ενδυνάμωση της σχέσης τους, αλλά και τη σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μέσα από το ασφαλές περιβάλλον του ελεύθερου μουσικού παιχνιδιού, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η υγιής ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς.

 

Ηλικίες από 8 μηνών έως 3 ετών

Η δράση θα γίνει σε γκρουπ των 7 ζευγαριών (παιδί με έναν γονέα)

1ο γκρουπ: 10:15 – 11:00 (προσέλευση 15′ λεπτά νωρίτερα) για ηλικίες 8 έως 23 μηνών.

2ο γκρουπ : 11:15 – 12:00 (προσέλευση 15′ λεπτά νωρίτερα) για ηλικίες 2-3 ετών.

Χρειάζεται προκρατήση θέσης στη φόρμα συμμετοχής  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fforms.gle%2FzBTVsPySZncaWmhx7%3Ffbclid%3DIwAR2xvKZyzcmTFxXGdEUGbpBT4EhAC8m2BbaPWC3xUdoNex_dF_s7cGWdcg4&h=AT2-5lAcEjonwYXKSKEMXnWWsDdMtNv1_Gl1E6ixagKhWx6gmjHv0eS_crIYC4BqNStJzWJjeTlmENsfS6o9Psb1K_rSPaxyIcu1dzf1oTNCzFuJ54ZAVWzDO6TqncU087I6rSBsg-wU6Q6zp1e9Yw

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Περσεφόνη 6972906062

Λαμπρινή 6973485902

 1. ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΤΙ με το ΚΔΑΠ Χαρά και Δημιουργία

Τα παιδιά διαλέγουν το υλικό που θέλουν από τον πάγκο και ζωγραφίζουν εναλλακτικά πάνω σε καμβά δημιουργώντας το δικό τους έργο τέχνης!

Ηλικίες από 0 και άνω

 1. ΓΕΛΑΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ με τον πρότυπο παιδικό σταθμό ΓΕΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ της Χριστίνας Χατζή Μπέη

Τα παιδιά σε μικρές ομάδες δημιουργούν εικαστικές οικολογικές κατασκευές εμπνευσμένες από το δροσερό υπέροχο καλοκαίρι που πέρασαν!

Ηλικίες 3-10

 1. ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ με την μελισσοκομική επιχείρηση apomeli και τη μελισσοκόμο Αγγελική Σπυρογιαννάκη

Η δράση αναφέρεται στη μέλισσα, τη ζωή της, τα βότανα που παράγει, καθώς και τη σημαντικότητα της στον πλανήτη. Θα φτιάξουμε κηραλοιφή με 2 μόνο συστατικά, γι’ αυτό φέρτε μαζί σας ένα βαζάκι. Θα δοκιμάσουμε και μέλι, γι’αυτό φέρτε και λίγη όρεξη!

Ηλικίες 5 και άνω

 

 1. ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ από τη Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής ΦΟΚ

Στη Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά είναι καλλιτέχνες. Ίσως να θέλουν μόνο λίγη  βοήθεια για να σκεφτούν δημιουργικά, να καλλιεργήσουν την παρατηρητικότητά τους και το βασικότερο να τους δοθεί η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον συναισθηματικό κόσμο τον δικό τους και των άλλων, αναπτύσσοντας έτσι την συναισθηματική τους νοημοσύνη. Περιμένουμε παιδιατ όλων των ηλικιών να έρθουν να δούμε μαζί πορτρέτα διάσημων φωτογράφων και μετά… να τους ξεπεράσουμε και να σκηνοθετήσουμε μαζί φωτογραφικά πορτρέτα που να δείχνουν συναισθήματα…χαρούμενα, έντονα, δυσάρεστα, ό,τι θέλουμε. Στο συναίσθημα δεν υπάρχει σωστό και λάθος, όπως και στην Τέχνη άλλωστε!

Αν θέλετε μπορείτε να φέρετε και αγαπημένα σας αντικείμενα, αξεσουάρ, μάσκες και όποιο άλλο prop (σκηνικό αντικείμενο) θέλετε! Εσείς και η φαντασία σας είστε οι σκηνοθέτες!

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας κινητό με κάμερα ή φωτογραφική μηχανή. Τα μοντέλα για τη φωτογράφιση θα τα φέρουμε εμείς, μη νοιάζεστε!

Ηλικίες 6+

 

 1. ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΣΜΑΤΑ στον ουρανό με το αερόστατο της Skyline Balloons !

Μικρές πτήσεις για μικρές ομάδες παιδιών σε ευθεία πορεία.

Ηλικίες: Παιδιά Δημοτικού

Χώρος : αλάνα δίπλα στο Μπάσκετ

 1. ΦΥΛΑΧΤΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ένα εργαστήρι της ομάδας Κοκού Μουκλό, για παιδιά του δημοτικού, από την Βάσω Γιαρένη, Αγγελική Γουναρίδη, Μπάμπη Κωστιδάκη

Σε μία μακρινή χώρα του Βορρά, τα παιδιά στο τέλος του καλοκαιριού φτιάχνουν με κλαδάκια, νήματα και ζυμάρι ξωτικά. Μόλις φτάσει ο βαρύς χειμώνας τα κρεμούν στα δέντρα και στα παράθυρα για να προστατευτούν από το βαρύ χιόνι. Μόλις ο χειμώνας φύγει και το χιόνι λιώσει ψάχνουν τα ξωτικά και τα φυλούν στο ράφι πάνω στο τζάκι, και έτσι μετρούν τις βαρυχειμωνιές και ο καιρός περνά.

 1. STORY DRAMATIZATION WORKSHOP Workshop δραματοποιημένης αφήγησης στα αγγλικά από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Εnglish Lab.

Oι συμμετέχοντες εκτίθενται σε νέο λεξιλόγιο σχετικό με την ιστορία και τα αντικείμενα που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν για να δώσουν ζωή στην ιστορία μας. Έπειτα, ξεκινά η αφήγηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά πρέπει να κάνουν αναπαράσταση των όσων ακούν χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα props. Τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν διάλογο, παντομίμα, ήχους ή οτιδήποτε άλλο φανταστούν για να προσδώσουν παραστατικότητα στο θεατρικό τους. Στη συνέχεια οι ρόλοι αντιστρέφονται και τα παιδιά γίνονται αφηγητές προσπαθώντας να φέρουν στη μνήμη τους τα κύρια γεγονότα της αφήγησης.

Ηλικίες: άνω των 10 ετών

4 παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε κάθε session, 2 με τον κάθε αφηγητή

 1. ΧΗΜΕΙΑ ΜΑΓΕΙΑ

Πειράματα χημείας από τις χημικούς Δροσίδου Τίνα, Εμμανουηλίδου Μαρία και το δάσκαλο Μακρυγιάννη Στέφανο. Αποκαλύπτουμε τις μαγικές συνταγές για τις φούσκες καπνού και την περίφημη οδοντόκρεμα του ελέφαντα. Φτιάχνουμε αυθεντικό μαγικό slime και καταγράφουμε την εμπειρία και τα μαγικά χημικά μυστικά με αόρατη μελάνη!

 1. ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Dialogue

Αισθητηριακά ονομάζονται όλα τα παιχνίδια που έχουν σχέση με τα αισθητηριακά συστήματα του ανθρώπου όπως το οπτικό, ακουστικό, γευστικό, οσφρητικό, απτικό, ιδιοδεκτικό και αιθουσαίο σύστημα. Μέσα από τα αισθητηριακά παιχνίδια τα παιδιά αποκτούν πολλά ερεθίσματα, εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους με έναν εμπειρικό τρόπο και γνωρίζουν καλύτερα τις λειτουργίες του σώματός τους. Θα παίξουμε 3 διαφορετικά παιχνίδια. Το πρώτο θα είναι ένα ακουστικό παιχνίδι με διάφορα αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Το δεύτερο θα είναι με μπίλιες νερού μέσα στις οποίες θα υπάρχουν κρυμμένα παιχνίδια  και το τρίτο θα είναι ένα μονοπάτι εξερεύνησης υφών όπως: βαμβάκι, χώμα, αφρός ξυρίσματος, νερό κ.α.

Για όλες τις ηλικίες

 1. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ… από τον Δημήτρη Μακρίδη.

Ελάτε να παίξουμε τυφλόμυγα, αγαλματάκια, σπασμένο τηλέφωνο και άλλα κλασικά ομαδικά παιχνίδια.”

Ηλικίες 4-8 ετών

 

 1. ΡΙΞΕ ΠΑΙΞΕ ΜΑΘΕ…από το Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ νοητικής υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι»

ένα παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις που αποσκοπούν στην αποδοχή και την ενσυναίσθηση αναφορικά με την νοητική αναπηρία

 

 1. «Τα παιΔΙΚΑ μας Δικαιώματα» από το EXAGONO του Δήμου Κομοτηνής

H αλλιώς, ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των δικαιωμάτων του παιδιούΤο Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono του Δήμου Κομοτηνής στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Unicef Greece και του Δήμου Κομοτηνής, ως υποψήφιας «Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά και τους Νέους» διοργανώνουν βιωματικά εργαστήρια με τίτλο «Τα παιΔΙΚΑ μας Δικαιώματα», με σκοπό να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά με τρόπο ευφάνταστο, διαδραστικό και δημιουργικό για τα δικαιώματα τους, όπως αυτά ορίζονται στην σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το πρώτο βιωματικό εργαστήριο με τίτλο: «Survivor στη χώρα των παιΔΙΚΩΝ μας δικαιωμάτων», θα δώσει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους μέσα από 7 δοκιμασίες και πολλές περιπέτειες να ανακαλύψουν, άλλα και να μάθουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους! Στο δεύτερο βιωματικό με τίτλο: “Μια φορά και ένα καιρό… ήταν όλα αλλιώς”, τα παιδιά θα μετατραπούν σε ηθοποιούς και θα αυτοσχεδιάσουν , αντιστρέφοντας τους ρόλους σε δύο κλασικά παραμύθια , ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα δικαιώματά τους σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και σκέψεων, της εξάλειψης των διακρίσεων και της ανάπτυξης του πολιτισμού, του παιχνιδιού και της τέχνης

31.Παραολυμπιακά Αθλήματα από το σύλλογο ΄΄ΠΕΡΠΑΤΩ΄΄

Ο Σύλλογος ατόμων με αναπηρίες ΄΄ Περπατώ΄΄και το αθλητικό του σωματείο ΄΄ Ηρόδικος΄΄ θα πραγματοποιήσουν διαδραστικό εργαστήριο εκμάθησης των παραολυμπιακών αθλημάτων.

 1. ΜΙΝΙ ΠΑΡΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ από τους Προσκόπους

Οι πρόσκοποι Κομοτηνής θα έχουν ένα μίνι πάρκο παιχνιδιών όπου τα παιδιά θα μπορούν είτε σε ομάδες είτε μόνα τους να διασκεδάσουν αναπτύσσοντας τις δεξιότητες τους…

 1. ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ RAINBOW από το κέντρο ξένων γλωσσών Rainbow

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Rainbow με πολύ χαρα θα συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση του Παιδικού Φεστιβάλ “We Grow” στην Κομοτηνή. Γνωρίζοντας πόσο πολύ απολαμβάνουν τα παιδιά τις διαδραστικές δραστηριότητες και κυρίως όσες γίνονται μέσω του παιχνιδιού, το περίπτερο Rainbow θα συνοδεύεται από Crafts Corner, Writer’s Corner, Reader’s Corner και Fun Corner. Θα υπάρχουν δημιουργικές χειροτεχνίες, θα διαβάσουμε ιστορίες , ζωγραφική προσώπου και επιπλέον θα υπάρχει μια γωνιά «συγγραφέα» για όσους αγαπούν να γράφουν και να χρωματίζουν. Φυσικά θα υπάρχουν πολλά παιχνίδια και μουσική, και πάνω από όλα, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές φωτογραφίες και βίντεο έκπληξη για να μας γνωρίσετε καλύτερα .

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 17:00 – 21:30

   Κουκλοθέατρο « Οικολογήματα» από την κουκλοθεατρική ομάδα Κοκού Μουκλό

Οι «Ιστορίες του κύριου Κότσυφα» είναι μία παράσταση οπού ηθοποιοί συνυπάρχουν με θεατρικές κούκλες, παίζοντας μια σειρά μικρών ιστοριών που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Κάθε ιστορία είναι εμπνευσμένη από τις λογοτεχνικές ιστορίες του Βαγγέλη Ηλιόπουλου είναι και Η παράσταση είναι σχεδιασμένη ώστε να προκαλεί την διά δράση των θεατών. Οι μικρές ιστορίες της παράστασης αλληλοσυμπληρώνονται, καλύπτοντας σφαιρικά κάθε θέμα, μιλώντας κατευθείαν στο νου αλλά και στην ψυχή των μικρών και μεγάλων.

– Άραγε. Τι ψιθυρίζει ένας μικρός Κότσυφας στο λυπημένο λουλούδι…

– Τι συμβαίνει στο δάσος;

– Ποιος κάνει λάθος ο μικρός ή ο μεγάλος.

– Τί μήνυμα θέλει να μας πει ο Πειρατής Μπαμ Μπούμ; Και ποιος είναι ο Φαφλατάς;

Κούκλες Σκηνικά: ομάδα Κοκού-Μουκλό

Εμχύχωση: Βάσω Γιαρένη – Δημήτρης Παπαδάτος

Μουσική: Κωστής Θωμαίδης, Δέσποινα Σαλκιτζόγλου

Κοστούμια: ΚΙ-ΚΙ

   Παράσταση Τσίρκου  « Variete Parisien» από την ομάδα Kirko

Βρισκόμαστε στους δρόμους του παρισιού, παλιά , πολύ παλιά , κάπου στον προηγούμενο αιώνα 100 χρόνια στο 1920. Τότε που οι άνθρωποι έκαναν βόλτες στους δρόμους χωρίς να βιάζονται. Τότε που καλλιτέχνες τσίρκο από όλο τον κόσμο έφταναν στο Παρίσι με μια τσάντα και με πολλά όνειρα! Κάποιοι από αυτούς έρχονται να σας παρουσιάσουν τα ταλέντα τους σε ένα μοναδικό Variete!

Μια παράσταση θεάτρου Δρόμου, με τεχνικές τσίρκο όπως ζογκλερικά, ισσοροπιστικά και εναέρια ακροβατικά σε ύψος 7,5 μέτρων με αξέχαστες μουσικές από το γαλλικό γραμμόφωνο του τότε!

    Dj party set  με την Spery

“Η DJ Spery, Σπυριδούλα Σταύρου, είναι ευρωπαϊκής φήμης μουσική παραγωγός και πρωτοπόρος της βαλκανικής σκηνής του dance-floor στην Ελλάδα. Συνειδητοποίησε το πάθος της για τη βαλκανική μουσική πριν από πολλά χρόνια και ξεκίνησε την αποστολή της να «βαλκανοποιήσει» τα ελληνικά κλαμπ, τα οποία δεν είχαν ακόμη υποκύψει στη μανία για τον ήχο των τσιγγάνικων brass και των ηλεκτρονικών ρυθμών που σάρωνε ακαταμάχητα την υπόλοιπη Ευρώπη. Έκτοτε μοιράζεται τα decks σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ με μερικούς από τους κορυφαίους της σκηνής όπως ο Robert Soko του BalkanBeats Berlin, ο DJ Click από τη Γαλλία και ο αρχηγός του Deladap, ο Stani Vana από τη Βιέννη. Στις αρχές του 2012 ίδρυσε το μηνιαίο πάρτι, Balkan Extravaganza, και τον Ιούλιο ήταν η εναρκτήρια DJ στη συναυλία του Goran Bregovic στην Αθήνα και κυκλοφόρησε το πρώτο της επίσημο remix στο κομμάτι του Deladap “”Kamerav”” με τον Jony Iliev.

Στο WeGrow θα μας απογειώσει σε ένα ξέφρενο πάρτυ!”

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ 20:00 – 21:30 στην αυλή του ΕΚΑΒ

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας  Θράκης θα βρίσκεται στον χώρο του φεστιβάλ για μία αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο! Κατά την διάρκεια της, θα παρατηρηθούν η Σελήνη, ο Δίας , ο Κρόνος  και κάποια άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα, όσο είναι δυνατόν από τα φώτα της πόλης.

Ελάτε να παρατηρήσουμε τους 2 αυτούς  πλανήτες, και τον μοναδικό δορυφόρο μας!

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 17:00 – 21:30

    Κουκλοθέατρο  « Η Πιπίλα»  από τον κουκλοθίασο ΝΙΣΤΑ

Πρόκειται για τη ζωή ενός μικρού παιδιού. Ενός αγοριού που ζει με τον πατέρα του και τη μητέρα του. Προσπαθεί να βοηθήσει τον βοσκό πατέρα του και θέλει να δείξει πως κι αυτός τα καταφέρνει όπως οι μεγάλοι. Παραμένει όμως παιδί που εύκολα ξεχνιέται και κάνει αταξίες που εκνευρίζουν τους μεγάλους. Ένα παιδί που δεν αποχωρίζεται την πιπίλα του και που δυσκολεύεται να απεξαρτηθεί από τη μαμά του. Έρχεται όμως η ώρα που το μικρό παιδί τα βάζει με το μεγάλο γκρίζο λύκο και με ένα απροσδόκητο και αστείο τρόπο τον νικάει. Ο λύκος γίνεται αρνάκι (θα μπορούσε να είναι ο τρίτος τίτλος της παράστασης) και ο μικρός ήρωας κερδίζει την εμπιστοσύνη του πατέρα του και όχι μόνο. Η αναγνώριση του μικρού είναι αναγνώριση και για κάθε μικρό θεατή της παράστασης μέσα από τη ψυχολογική διαδικασία της ταύτισης με τον ήρωα και της τελικής νίκης-κάθαρσης.

Η παράσταση από τεχνική άποψη δεν έχει έναρθρο λόγο εκτός από μερικές χαρακτηριστικές λέξεις. Βασίζεται σε ήχους, φωνές και μουσικά όργανα.

 

Συναυλία με το ΦΟΙΒΟ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ και τη ΝΕΦΕΛΗ ΦΑΣΟΥΛΗ

Ο Φοίβος και  η Νεφέλη, τα τραγούδια τους τα παιδικά και οι παράξενες ιστορίες τους,  ξεκινούν ένα ταξίδι γνωριμίας με τους μικρούς και μεγάλους  φίλους τους.  Η παράσταση αυτή υπόσχεται κέφι, συμμετοχή των φίλων του και κυρίως πολύ τραγούδι και πολλά χαμόγελα. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι…. αφού στις παραστάσεις αυτές έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή του και το Ελεφαντάκι, και η τρελοπαρέα του Φοίβου και όλη η αγάπη και το μεράκι που υπάρχει στα τραγούδια του μοναδικού παραμυθά – τραγουδοποιού…

 

   Θεατρική παράσταση ΄΄ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ΄΄ από την θεατρική ομάδα Συντεχνία του Γέλιου

 

Αφού γύρω μας  οι άνθρωποι έχουνε τόση ποικιλία γιατί ο κόσμος φτιάχνεται μόνο για μια κατηγορία;

Ένα έργο που βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός ανάπηρου παιδιού. Η παράσταση που επιλέχθηκε από το ιστορικό θέατρο Grips του Βερολίνου για να γιορτάσει τα 50 του χρόνια  και μετά τις sold out παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο έρχεται στην Κομοτηνή.

Πρόκειται για μια τρυφερή κωμωδία, που έχει στο επίκεντρο τον μικρό ανάπηρο Άρη και τις περιπέτειες του. Είναι ταυτόχρονα ένα έργο δυνατών συναισθημάτων, περιέχει μεγάλη πυκνότητα πληροφόρησης και διαφωτίζει αβίαστα και με νηφαλιότητα την καθημερινότητα και τα ζητήματα που προκύπτουν στη ζωή του νεαρού ήρωα με αναπηρία.

Η κωμωδία του Άγγλου Roy Kift για παιδιά και νέους είχε δημιουργήσει την δεκαετία ‘80 και ‘90, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γερμανία (θέατρο GRIPS), βαθιά τομή στις αντιλήψεις πάνω στο θέμα της αναπηρίας προτείνοντάς την ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και συνέβαλε στην αποδόμηση παγιωμένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων και φόβων.

Μία παραγωγή σε σύμπραξη με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα άτομα, διατίθεται διαγραμμισμένος χώρος μπροστά από την πρώτη σειρά θέσεων για χρήστες/στριες αναπηρικών αμαξιδίων και χώρος υγιεινής αναπήρων, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χρήστες/στριές τους.

Ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους στα Ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες καθώς και Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Στην οργάνωση και υλοποίηση αυτής της παράστασης  συνέβαλε ο σύλλογος Περπατώ –  Perpato  με τις ενέργειες του Αλέξανδρου Ταξιλδάρη και της Στέλλας Αργυροπούλου.

 

ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής»  θα βρίσκεται στο χώρο την ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 όλο το απόγευμα για να ενημερώσει τους επισκέπτες για  τη δράση του.

 

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας