Τοπικό ταραχοποιό χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης

Τοπικό ταραχοποιό χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση.

Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου σημαίνει την ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις. Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει κατάλογο ενεργών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο περιφερειακού ταραχοποιού ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά της διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Τις εξελίξεις εξακολουθεί να φορτίζει η επιθετική στάση της Άγκυρας. Οι ενέργειές της κινούνται εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Προκαλεί όλες τις γειτονικές χώρες. Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, οι ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται κατά της Ευρώπης, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μικρόψυχη πρωτοβουλία της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά-Σοφιά σε τζαμί και υπογράμμισε πως με τον τρόπο αυτό «η Τουρκία επιλέγει να κόψει τους δεσμούς της με το δυτικό κόσμο».

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα -είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός- μελετά τις αντιδράσεις της σε όλα τα επίπεδα.

Νωρίτερα κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κοροναϊό εποχή» και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Αναστασιάδης, κατά την έναρξη της συνάντησης, αφού υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την πανδημία, μίλησε για άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα. Τόνισε ότι οι συνθήκες που υπαγορεύουν την επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ακόμη πιο άριστη συνεργασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας