Τι θα γίνει στο β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Ροδόπη;

Για λίγο πάνω από 2.οοο  χιλιάδες ψήφους έχασε την επανεκλογή του ο Χρήστος Μέτιος από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Έφτασε πάνω από την πηγή , γέμισε το ποτήρι του με νερό…αλλά λίγο πριν το βάλει στα χείλια του το έριξε.

Θα μπορούσε να επανεκλεγεί…με μόνο μια του κίνηση…που όχι μόνο δεν την έκανε…αλλά έπραξε το ακριβώς αντίθετο.

Να κρατήσει δηλαδή τις ισορροπίες στο δήμο Κομοτηνής ή έστω ποσοστό στήριξης  60% Γκαράνη και 40% Γραβάνη… ή ακόμα και ένα 70% με 30% πάλι θα μπορούσε να γίνει σχετικά αποδεκτό.

Έγιναν λάθη προεκλογικά και στο δήμο Ιάσμου…που και εκεί του στέρησαν ψήφους.

Πολύ καλός αλλά και στυγνός  ο υπολογισμός για την Ροδόπη….ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας…η προβολή του Τσαλικίδη στον αγώνα να βγεί πρώτος περιφερειακός σύμβουλος ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μειονοτικού αντιπεριφερειάρχη, οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ του δήμου Κομοτηνής καθώς και οι ψήφοι των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ αρκούσαν να τον βγάλουν νικητή σε όλη την περιφέρεια. ..αλλά στην πράξη δεν έφτασε στο παρά τσακ.

Στο δεύτερο γύρο όμως το κοντέρ μηδενίζεται αφού οι ψήφοι δεν μεταφέρονται και στην επόμενη Κυριακή.

Οι δυό αντίπαλοι Μέτιος και Τοψίδης ξεκινάνε από το μηδέν με διαφορετικούς όμως στόχους ο καθένας.

Ο Μέτιος ποντάρει στην αποχή αφού αυτή θα του δώσει το πολυπόθητο 50% …αρκεί βέβαια να κρατήσει το σύνολο των ψήφων που είχε πάρει.

Ο Τοψίδης ποντάρει στο ακριβώς αντίθετο…δηλαδή να συσπειρώσει το σύνολο της αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του…καθώς και να πάρει με το μέρος του τους δυσαρεστημένους των  αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών.

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί  στη Ροδόπη είναι τα εξής

Είτε εκλεγεί ο Μέτιος είτε ο Τοψίδης το σίγουρο είναι πως θα είναι χριστιανός ο αντιπεριφερειάρχης  οπότε φεύγει από τη μέση ένα κίνητρο προς το χριστιανικό στοιχείο.

Σε περίπτωση εκλογής Μέτιου θα έχουμε δεξιό  αντιπεριφερειάρχη και ΠΑΣΟΚ εκτελεστικό γραμματέα….ενώ σε περίπτωση εκλογής Τοψίδη θα έχουμε  το ανάποδο δηλαδή αντιπεριφερειάρχη ΠΑΣΟΚ και δεξιό μάλλον εκτελεστικό γραμματέα. Οπότε και στις 2 περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ θα έχει αρκετή δύναμη.

Γρίφος η στάση της μειονότητας…αφού στην εκλογή Τοψίδη θα χάσει μια θέση επειδή εκλέγονται 2 χριστιανοί…. και στην εκλογή  Μέτιου θα κερδίσει μια θέση επειδή κερδίζει μια επιπλέον έδρα. Θα ποντάρει άραγε μόνο στον αριθμό των εκλεγμένων ή θα ποντάρει στα πρόσωπα των υποψηφίων φροντίζοντας να δώσει ψήφους και στους 2 συνδυασμούς;

Ουδείς ξέρει ούτε μπορεί να υπολογίσει τι μπορεί να γίνει…άλλωστε στη Ροδόπη πάντα ο γρίφος των εκλογών ήταν κατά πολύ ανώτερος από τον γρίφο του Αϊνστάιν.

Φυσικά ο Μέτιος παραμένει το  φαβορί και τυχόν ανατροπές θα εξαρτηθούν από το ποιος θα επικρατήσει στη  ενδοπαραταξιακή “μάχη” Πετρίδη-Δαμιανίδη… στη μειονοτική ψήφο…και την ψήφο μεγάλης μερίδας νεοδημοκρατών.

 

 

 

 

 

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας