Τι θα γίνει με όσες γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν το AstraZeneca

Σχετικά με όσες γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών σκοπεύουν να μείνουν έγκυες ή είναι ήδη σε ενδιαφέρουσα και άρα η σύσταση είναι να μην κάνουν το εμβόλιο της  AstraZeneca ή της Johnson and Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως θα πρέπει να περιμένουν την σειρά τους ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα στην ηλικιακή ομάδα που βρίσκονται και για τα υπόλοιπα εμβόλια.

Χθές μάλιστα η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες 30 – 39 ετών στην οποία βρίσκονται γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής.

Είπε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», αναφέροντας τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει.

Αυτήν την άποψη συμμερίζεται και ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέροντας:

«Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι οι έγκυες γυναίκες, γιατί δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα, να κάνουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA», περιμένοντας δηλαδή τη σειρά τους για να ανοίξουν κανονικά οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια.

Τόνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της J&J) είναι κατά 99.9% ασφαλή στην κύηση και πως μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση.

«Όλες οι τελευταίες μελέτες έχουν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία και για τις έγκυες. Υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη να εμβολιάζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή», λέει από τη μεριά του ο Βασίλης Κελλάρης, μαιευτήρας γυναικολόγος και συμπληρώνει:

«Η οδηγία αυτή έχει βγει και αφορά τα εμβόλια με mRNA δηλαδή της Moderna και της Pfizer».

Εγγραφείτε στο Newsletter μας