Τιμήθηκε η 77η Επέτειος της Μάχης των Οχυρών

Την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 οι Κομοτηναίοι τίμησαν την 77η Επέτειο της μάχης των οχυρών απέναντι στη γερμανική εισβολή στο οχυρό της Νυμφαίας. Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμονα, ενώ στη συνέχεια εξιστορήθηκαν τα γεγονότα της 6ης Απριλίου 1941 από τον Διοικητή της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού «Πόγραδετς».

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να αποδώσει φόρο τιμής στους 7 πεσόντες του οχυρού Νυμφαίας, το οποίο βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα. Οι υπερασπιστές του οχυρού επέδειξαν γενναιότητα και απώθησαν τα εχθρικά τάγματα όσο καλύτερα μπορούσαν. Μετά από εξαντλητική μάχη και ηρωική υπεράσπιση, ο διοικητής του οχυρού αποφάσισε την παράδοση του, για να αποφευχθεί ο μάταιος θάνατος των στρατιωτών του και αντιμετωπίζεται ακόμη και από τον εχθρό ως ήρωας. Η παράδοση του οχυρού σήμανε το τέλος της οργανωμένης αντίστασης των ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή της Κομοτηνής.

Στην φετινή εκδήλωση μνήμης παρευρέθηκαν οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι Βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής, κ. Μουρτίδης Γιάννης, ο Μουφτής Κομοτηνής, κ. Μέτσο Τζεμαλή, η Αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, κα. Φελίνα Καζάκου, η Πολιτευτής ΝΔ Ροδόπης, κα. Βούλα Ελευθεριάδου,εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, εκπρόσωποι συνδέσμων εφέδρων αξιωματικών, αποστράτων και θυμάτων πολέμου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ, κ. Αντώνης Γραβάνης, και άλλοι.

Στεφάνι κατέθεσαν και οι υιοί του Δεκανέα Εμμανουήλ Ορφανού, ο οποίος, αν και δεν ήταν μεταξύ των θυμάτων της μάχης του οχυρού, τυφλώθηκε σε αυτήν. Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκόμενων στο οχυρό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας