Τιμήθηκε για την προσφορά της η Αγγελική Γιαννακίδου από το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας

Τιμητική εκδήλωση-επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης προς τιμήν της κα. Αγγελικής Γιαννακίδου, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του «Εθνολογικού Μουσείου Θράκης», με αφορμή την παραχώρηση της επιστημονικής διαχείρισης του Μουσείου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και στο “Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας”. 

Η ημερίδα, που ως θέμα της είχε “Ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης και η διαχείριση του” απαρτίστηκε από τις ανακοινώσεις του Καθηγητή Μ. Βαρβούνη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Το“Εθνολογικό Μουσείο Θράκης -Αγγελική Γιαννακίδου”, ο θρακικός λαϊκός πολιτισμός και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης», της διδάσκουσας Α. Μαχά- Μπιζούμη με θέμα«Η αξιακή προσέγγιση του θρακικού λαϊκού πολιτισμού μέσα από τη διαχείριση των συλλογών του “Εθνολογικού Μουσείου Θράκης – Αγγελική Γιαννακίδου”»,του μέλους Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Θ. Κούγκουλου με θέμα «Η Αγγελική Γιαννακίδου και η πολιτισμική ταυτότητα της Θράκης» και, τέλος, της Αρχαιολόγου Ν. Δαλακούρα με θέμα «Το“Εθνολογικό Μουσείο Θράκης -Αγγελική Γιαννακίδου”: ένα μουσείο που διατηρεί της ιστορική μνήμη ζωντανή».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ.Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών, κα. Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας και πρώην Κοσμήτωρ, κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος,η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κα. Μαρία Τζιάτζη, η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, κα. Μαρία Δημάση, Καθηγητές του Πανεπιστημίου, φοιτητές και άλλοι.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου στο χαιρετισμό του συνεχάρη το Τμήμα και τον Πρόεδρο για αυτή την τόσο τιμητική διάκριση της απόκτησης της επιστημονικής διαχείρισης του Μουσείου από το Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας. Παράλληλα,ο κ. Πολυχρονίδης ευχαρίστησε την κα. Γιαννακίδου για το πολύτιμο έργο που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, με το Εθνολογικό Μουσείου και την τεράστια συλλογή που διαθέτει.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, κ.Εμμανουήλ Βαρβούνης, αναφέρθηκε στην παραχώρηση της επιστημονικής διαχείρισης,την οποία χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς μέσα από αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να δομηθεί περισσότερο η σχέση μας με την τοπική κοινωνία και ιστορία.

Η τιμώμενη κα. Αγγελική Γιαννακίδου υπογράμμισε πως σήμερα αυτό που χρειάζεται ο πολιτισμός είναι οι συνέργειες. Έτσι,με την έννοια όχι μόνο της μεταφοράςτου υλικού αλλά και της δυνατότητας της μεταφοράς εγκαίρως όλου του πνεύματος και της φιλοσοφίας, καθώς ήδη το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης λειτουργεί 17 χρόνια, το Δ.Σ. αλλά και η ίδια η κα. Γιαννακίδου αποφάσισαν να δώσουν την φροντίδα τουυλικού στο ΔΠΘ και, ειδικότερα, στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας, ώστε να επεξεργαστούν ερευνητικά όλο το υλικό,φέρνοντας στο φως και άλλα πολιτισμικά στοιχεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας