Την Ιστορία της Θράκης μέσα από τις λέξεις παρουσίασε η Ζωή Γαβριηλίδου στην εναρκτήρια ομιλία των Ελευθερίων 2018

Τα Ελευθέρια 2018 ξεκίνησαν την Τετάρτη 2 Μαΐου με την εναρκτήρια ομιλία της Κοσμητόρισσας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου.

Το θέμα που ανέπτυξε η κα. Γαβριηλίδου αφορούσε την “Ιστορία της Θράκης μέσα από τις λέξεις”. Επεξηγηματικά, η Γλωσσολόγος εξέτασε πως κάθε ιστορικό γεγονός που πέρασε από τη Θράκη, άφησε αποτύπωμα στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα στη γλώσσα μας. Αφού η κα. Γαβριηλίδου ανέτρεξε την ιστορική διαδρομή, στο τέλος κατέληξε στο θρακιώτικο ιδίωμα και τα χαρακτηριστικά του. Η Κοσμήτορας ακόμη παρέθεσε και παραδείγματα λέξεων που πέρασαν από το θρωκιώτικο ιδίωμα και το επηρέασαν, από τα αρχαία χρόνια και τη Βυζαντινή εποχή, και εξέτασε τη σημασιολογική αλλαγή πολλών λέξεων από την αρχική τους σημασία μέχρι τη σημερινή. Επίσης, παρουσίασε και τις διαφορές του θρωκιώτικου ιδιώματος σε αντίθεση με τη νεοελληνική διάλεκτο που μιλούμε σήμερα, όπως είναι η αποβολή άτονων φωνηέντων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. Νατάσσα Λιβεριάδου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την προσέλευση καθώς και την κα. Γαβριηλίδου για τη φετινή ομιλία και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τα Ελευθέρια η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται, ώστε να δίνουν ώθηση στους οργανωτές να προσπαθούν χρόνο με το  χρόνο για το καλύτερο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, οι Διοικητές της 21ης & 29ης Ταξιαρχίας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, Νίκος Σωτηρακόπουλος και Γιάννης Μουρτίδης, ο Αναπληρωτής Πρύτανη, κ. Παντελής Μπότσαρης, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, κα. Σοφία Μενεσελίδου,  η Αρχηγός της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου, κα. Φελίνα Καζάκου, η Αρχηγός της ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου, κα. Ελένη Λαφτσή, εκπρόσωπος του Βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, η Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, κα. Μαρία Δημάση, ο Τάκης Χαρίτου, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κα. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, φοιτητές και Καθηγητές του Δημοκριτείου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας