Τα ψηφοδέλτια της Ροδόπης έκλεισαν…ποιοι έχουν το προβάδισμα

Ολοκληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια των κόμματων για το νομό Ροδόπης και ως συνήθως τα σχόλια δίνουν και παίρνουν  για το πόσοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι βουλευτές θα εκλεγούν.

Βλέπετε από το 2010 και μετά είχαμε μια πλήρη αναστροφή των αποτελεσμάτων…και από εκεί που εκλεγόταν μάξιμουμ ένας μουσουλμάνος …φτάσαμε στο να εκλέγονται τρεις στους τρεις όπως έγινε στις εκλογές του 2015.

Ο φόβος επανάληψης του αποτελέσματος των τελευταίων εκλογών πλανάται πάνω από τη Ροδόπη.

Οι παράμετροι πολλές

Πρώτα πρώτα ποια η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο…Θα ανέβει αρκετά πιο πάνω από τις 10 μονάδες διαφορά; Θα επαληθευτούν οι δημοσκόποι που προβλέπουν 14 και πάνω μονάδες;  Σε μια τέτοια περίπτωση το μπόνους των 50 εδρών που πηγαίνει στο πρώτο κόμμα θα συμπεριελάβει εκτός από τις τετραεδρικούς νομούς …και τους τριεδρικούς οπότε η ΝΔ στην Ροδόπη θα λάβει δύο έδρες.

Ποιο κόμμα θα πάρει την τρίτη έδρα; ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΙΝΑΛ ; Μάλλον το δεύτερο αν ο Ιλχαν συσπειρώσει στο πρόσωπο του άνω των 10 με 12 χιλ ψήφων.

Κανένα άλλο μικρότερο κόμμα δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα εκλογής βουλευτού…σε τριεδρικο νόμο …όπως αυτός της Ροδόπης.

Ας δούμε τώρα τους υποψήφιους βουλευτές ανά κόμμα ξεχωριστά.

ΣΥΡΙΖΑ : Την μάχη  για την πρωτιά θα την δώσουν Καραγιουσουφ και Χαρίτου…αλλά ο αριθμός των ψήφων που αναμένεται να  πάρουν θα είναι πενιχρός όπως φάνηκε και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι μουσουλμάνοι  δεν εμπιστευονται τον Καραγιουσούφ …ενώ οι χριστιανοί που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγοστοί.

ΚΙΝΑΛ

Εδώ υπάρχει μόνο ένα όνομα Ιλχάν…ενώ ο Γιώργος Μανανάς θα δώσει τον αγώνα του μόνο για την τιμή των όπλων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εδώ γίνεται χαμός…με την κατάσταση  να έχει έρθει από πάνω κάτω σε σχέση με τις εκλογές του 2015.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη …ευνοεί τους Προεδρικούς Βούλα Ελευθεριάδου και Μουσταφά Κατραντζή οι οποίοι σήκωσαν και όλο το βάρος -σε βουλευτικό επίπεδο- για την επικράτηση του Χρήστου Μέτιου στη Ροδόπη με διαφορά 20% …έναντι του Χριστόδουλου Τοψίδη…και θα έχουν όλη τη στήριξη τόσο του τοπικού κομματικού μηχανισμού(πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)…όσο και του κεντρικού. Πάρα πολύ δύσκολος ο αγώνας του Κώστα Ιατρίδη…ο οποίος λείποντας 30 χρόνια από την Ροδόπη θα δυσκολευτεί να βρει προσβάσεις του νομού πλην του ευρύτερης περιοχής της Ξυλαγανής απ όπου και θα αντλήσει το κύριο μέρος της εκλογικής δύναμης του. Αναπάντεχες αναποδιές για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου έχει να αντιμετωπίσει ,αντίπαλο από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ξυλαγανή, δεν διαθέτει προσωπικό εκλογικό μηχανισμό …αφού η μακροχρόνια απουσία του από την Ροδόπη του στέρησε πολλούς ανθρώπους που στράφηκαν αλλού… δεν έχει την κεντρική στήριξη που διέθετε  όλα τα προηγούμενα χρόνια…..φέρει ήδη τον τίτλο του ηττημένου…αφού τόσο η επιλογή του να στηρίξει Τοψίδη δεν του βγήκε…ενώ και στο δήμο Κομοτηνής…ο αποκλειστικά δικής του σύνθεσης συνδυασμός του Αντώνη Γραβάνη δεν τα κατάφερε… όπως δεν τα κατάφερε και στο  δήμο Μαρωνείας Σαπων …που για πρώτη φορά  ο δήμαρχος που εκλέχθηκε δεν είναι της δικιάς του επιρροής. Ιδιαίτερη η κατάσταση και στο δήμο Ιάσμου…όπου ναι μεν κατάφερε να εκλέξει δικούς του ανθρώπους στο δήμο…αλλά με τον συνδυασμό του Μουμίν Οντερ και όχι του Κυριάκου Αμούτζα…κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμα τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στις βουλευτικές εκλογές…στο ευρύτερο χριστιανικό στοιχείο της περιοχής.

Και τέλος

Τιμητική η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. της μουσουλμάνας υποψήφιας που παίρνει το βάφτισμα του πυρός…χωρίς να αναμένεται να συγκεντρώσει ιδιαίτερη δυναμική.

 

Δ.Κ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας