Τα Παρχάρια απο το σύλλογο Ποντίων νομού Ροδόπης “Η Τραπεζούντα”

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης “Η Τραπεζούντα”, την Κυριακή 5 Μαΐου σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής(ΔΚΕΠΠΑΚ) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συνδιοργάνωσε για 18η συνεχή χρονιά το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι με τίτλο “Παρχάρια”. Παρά τις αρχικές αποθαρρυντικές προβλέψεις για τον καιρό η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά και η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα.

Τα Παρχάρια μας τίμησε με την παρουσία και την ευλογία του ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος τέλεσε μνημόσυνο για τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην μνήμη των οποίων ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, καθώς και όλες οι φετινές εκδηλώσεις του Συλλόγου, λόγω της μαύρης επετείου της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Γενοκτονία. Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε όλους να αγαπούν και να υπηρετούν με αλληλεγγύη την παράδοση και να μην ξεχνούν την ιστορία τους.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πολιτειάδης και η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, καθώς και η κ. Βούλα Ελευθερίαδου και ο κ. Δημήτρης Χαρίτου. Κοντά μας για άλλη μια φορά ήταν, εκ μέρους της ΠΟΕ, η αντιπρόεδρος κ. Χρύσα Μαυρίδου, οι Ταξίαρχοι της 21ης και 29ης Ταξιαρχίας του Ελληνικού Στρατού, κ. Ιωάννης Μπόγδος και ο κ. Λεωνίδας Γιοβάνης, η Αντιδήμαρχος κα Κατερίνα Ιωαννίδου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα. Αφροδίτη Καρελιάδου και κ. Νότης Χαραλαμπίδης.

Στα φετινά Παρχάρια ο σύλλογός μας βράβευσε για την προσφορά τους δύο πολύτιμα και άξια στελέχη του, τον Δημόκριτο Φωτιάδη και τον Διομήδη Τζιβανίδη, και παρόλο που ο Διομήδης δεν ήταν στο Παρχάρι μαζί μας, διότι ανάρρωνε, η παρουσία του ήταν εμφανής σε όλο τον χώρο που με τόση αγάπη φροντίζει όλο τον χρόνο. Ο πρόεδρός μας κ. Αβραάμ Φωτιάδης βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του τμήματος Ελευθέρας Πάλης του Αθλητικού Συλλόγου “Δημοκρίτειο” κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, για την συνολική του προσφορά στον Σύλλογο και την παράδοση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κάθοδο στον χώρο των Παρχαρίων δεκάδων χορευτών, με την συνοδεία των μουσικών και κοινό χορό όλων των πολιτιστικών συλλόγων, που ζωντάνεψαν με την παρουσία τους το Παρχάρι. Στη συνέχεια ακολούθησε το φεστιβάλ χορού με χορευτικές παραστάσεις των συλλόγων μεταξύ των οποίων ήταν: ο Σύλλογος Εβριτών Κομοτηνής, ο Σύλλογος Αιγείρου, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ποντίων Θάσου και Πολιτιστικός Σύλλογος από την Βουλγαρία. Το παρόν έδωσαν και οι σύλλογοι: Αθλητικός Σύλλογος “Δημοκρίτειο”, Αθλητικός Σύλλογος από την Βουλγαρία και Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων από την Θεσσαλονίκη, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή τους.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε γλέντι για όλους τους καλεσμένους και επισκέπτες του Παρχαριού, με παραδοσιακή μουσική από ταλαντούχους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν αφιλοκερδώς για να στηρίξουν την εκδήλωση. Στο τραγούδι απολαύσαμε τους: Ιωακειμίδης Μπάμπης, Γιώργος Παπαγιαννίδης, Γεωργιάδης Θεόδωρος και Αναστασιάδης Σίμος. Στη λύρα: Κοργιαννίδης Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Κώστας και Σιδηρόπουλος Παναγιώτης. Στο αγγείον: Γιώργος Μοσκοφίδης. Στον Ζουρνά: Ζαφείρης Ευθυμιάδης. Στο νταούλι: Νίκος Παπαδόπουλος και στο αρμόνιο: Κώστας Σαββίδης. Μεγάλη έκπληξη ήταν για εμάς και η παρουσία του λυράρη από την Τραπεζούντα Ονούρ Ατματζά, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα αποκλειστικά για τα Παρχάρια.

Καθ’ολη την διάρκεια της εκδήλωσης οι γυναίκες του Συλλόγου παρασκεύαζαν και μοίραζαν παραδοσιακά εδέσματα στους επισκέπτες, ενώ τα δραστήρια και ακούραστα μέλη του Συλλόγου έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να καλωσορίσουν και να εξυπηρετήσουν τους καλεσμένους.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνδιοργανωτές μας Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφεριάρχη κ. Τσαλικίδη Νίκο, τον Δήμο Κομοτηνής και ιδιαίτερα την ΔΚΕΠΠΑΚ (κ. Νατάσα Λιβεριάδου) για την πολύτιμη βοήθεια και την στήριξη της εκδήλωσης, τον Ελληνικό Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ροδόπης και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, χωρίς την αρωγή των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχία. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλουμε στον κόσμο που για 18 χρόνια δίνει το δυναμικό του παρών και τιμά με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια του Συλλόγου μας να υπηρετήσει την παράδοση.

Και αφού ο Ύψιστος μας επέτρεψε να κάνουμε κανονικά την εκδήλωση, μετά την λήξη της, πότισε το Παρχάρι με μια δυνατή βροχή για να παραμένει καταπράσινο και πανέμορφο και να σας υποδεχτεί όλους και του χρόνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Εγγραφείτε στο Newsletter μας