Τα μπέρδεψε ο Χ.Μέτιος-Στον α γύρο έβγαλε τον Γκαράνη και στον β τον Τοψίδη

Θα αρχίσω με ένα ανέκδοτο…γιατί έτσι εξελίχθηκαν φέτος οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση φέτος στην Α.Μ-Θ και στους δήμους της.

Το ανέκδοτο λοιπόν

Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος που ο Χρήστος Μέτιος  έχασε τις εκλογές;  Το πρωί της Κυριακής θυμήθηκε ότι δεν είχε δικό του προεκλογικό κέντρο για να πανηγυρίσουν οι ψηφοφόροι του τη νίκη και τους είπε πως η γιορτή θα γίνει σε μέρος που υπήρχε ήδη στημένο εκλογικό κέντρο. Το βράδυ κατάλαβε πως το μοναδικό προεκλογικό κέντρο που υπήρχε ήταν του Τοψίδη…ο οποίος και πανηγύρισε αντί του Μέτιου.

Τέλος στα αστεία και ας επικεντρωθούμε στα σοβαρά μια που η ήττα Μέτιου , από το νέο χρόνο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο δήμο Κομοτηνής αφού έχασε τον δίαυλο στον οποίο στηριζόταν για να έχει πρόσβαση στην κεντρική εξουσία. Δήμος με κλειστές πόρτες προς την κυβέρνηση δεν έχει και πολλές ευοίωνες προοπτικές για άφθονη χρηματοδότηση και ανοιχτές πόρτες υπουργείων . Θα δούμε πως θα χειρισθεί τα νέα δεδομένα ο Γιάννης Γκαράνης έχοντας δύο λύσεις  ή να προσπαθήσει εντελώς μόνος του να ανοίξει νέους διαύλους ή να ζητήσει έμμεσα την βοήθεια της παράταξης του Αντώνη Γραβάνη με πρόταγμα το καλό του δήμου.

Τώρα όσο αφορά τα αίτια της ήττας Μέτιου μπορώ να γράφω μέρες ατελείωτες γι αυτά και να προκύπτουν συνεχώς και καινούργια. Αφού στην ουσία ξεκίνησε τον αγώνα χωρίς φαινομενικά αντίπαλο…και έχασε

Με δύό λόγια ο νυν περιφερειάρχης πόνταρε τα ρέστα του στην εκλογή από τον πρώτο γύρο …χωρίς όμως να έχει κανένα σχέδιο για το τι θα κάνει αν διεξαχθεί και δεύτερος γύρος.

Προέκυψε για 2.200 ψήφους η δεύτερη Κυριακή …και εκεί διαπίστωσε πως  όχι μόνο δεν έχει καμία εφεδρεία για άντληση ψήφων…αλλά αντιθέτως απέκτησε και πολλούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους λόγω της απροκάλυπτης παρέμβασης του στις εκλογές των δήμων στην πρώτη Κυριακή.

Το “μαγικό” σχέδιο που εφάρμοζε και ο παλιός περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης να στηρίζει τη νίκη στις μεγάλες εκλογικές διαφορές σε Ξάνθη και Ροδόπη (και χάρη της μειονότητας) και να χάνει αλλά με μικρή διαφορά τους άλλους τρεις νομούς…δεν πέτυχε.

Και τότε διαπιστώθηκε πως όλα έγιναν λάθος!

Ο δήμος Κομοτηνής είχε κριθεί από την πρώτη Κυριακή…οπότε οι ψηφοφόροι της Κοινωνίας Πολιτών δεν θα είχαν και κανένα μεγάλο κίνητρο να πάνε να ψηφίσουν την δεύτερη Κυριακή για την περιφέρεια…άσχετα αν όφειλαν   ένα μεγάλο ευχαριστώ στον περιφερειάρχη.

Αντιθέτως οι ψηφοφόροι των άλλων συνδυασμών της αντιπολίτευσης στο δήμο…είχαν κάθε λόγο να πάνε να ψηφίσουν…εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους στην τακτική τόσο των κοινών εκλογικών αντιπροσώπων των συνδυασμών Μέτιου Γκαράνη…όσο και στο κοινό μοίρασμα ψηφοδελτίων.

Δεύτερο λάθος η σύνθεση του ψηφοδελτίου…άφησε έξω υποψηφίους που θα μπορούσαν να του χαρίσουν τη νίκη από τον πρώτο γύρο…επέλεξε περισσότερο με κριτήριο την φιλία και όχι την συλλεκτικότητα  όλων των τάσεων(πλην ενός δυο υποψηφίων) ενώ έδωσε και λευκή επιταγή στο ΠΑΣΟΚ να δρα κατά βούληση τόσο εντός του ψηφοδελτίου όσο και στις δημοτικές εκλογές.

Τρίτο λάθος…στα χρόνια της θητείας του ως περιφερειάρχης κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να απομακρύνει από δίπλα του σχεδόν όλα τα στελέχη που τον είχαν στηρίξει να εκλεγεί στην πρώτη θητεία του.

Τέταρτο λάθος…τραγική η διαχείριση του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ…όσος έχει απομείνει δηλαδή.

Πέμπτο λάθος . Προεκλογικά δεν έδειξε κανένα χαρακτηριστικό ηγέτη αφήνοντας τους αντιπεριφερειάρχες του κυρίως …αλλά και τα άλλα μεγαλοστελέχη του …να κάνουν την δικιά τους προεκλογική μάχη με στόχο την δικιά τους επιβίωση και όχι το συμφέρον του συνδυασμού.

Έκτο λάθος …όταν βασίζεσαι αποκλειστικά στο β γύρο στους πιστούς της κομματικής  γραμμής της Ν.Δ.  στους ψήφους του ΠΑΣΟΚ ή των κομμάτων δεξιών της ΝΔ  και στους ψήφους της μειονότητας….δεν φέρνεις τον Μητσοτάκη να σε υποστηρίξει την τελευταία ημέρα…και ψήφους χάνεις και τον Πρωθυπουργό εκθέτεις σε περίπτωση ήττας…και εσωκομματικό πρόβλημα δημιουργείς.

Δεν ξέρω ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον του Χρήστου Μέτιου και κατά πόσο η προσωπική του φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα το επηρεάσει…πάντως προεκλογικά μεταξύ σοβαρού και αστείου όταν συζητιόταν τι θα γίνει σε περίπτωση ήττας(πράγμα αδιανόητο για τότε)…αυτά που λεγόταν ήταν πως ο Χ.Μέτιος  μετά απο 4 χρόνια θα δοκιμάσει την τύχη του στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο…ενώ ο Ν. Τσαλικίδης θα διεκδικήσει τον δήμο. Με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή την στιγμή(δεν ξέρουμε φυσικά τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια) κανένα από τα δύο δεν είναι πιθανά.

Όσο για το νέο περιφερειάρχη Χριστόδουλο  Τοψίδη αυτός θα κριθεί εν καιρώ τόσο από το έργο του όσο και από τις πράξεις του…προς το παρόν ισχύει το ο Βασιλιάς απέθανε…ζήτω ο Βασιλιάς.

Ν.Δ. και αυτός…ήδη έγινε αποδεκτός με χαρά από την κυβέρνηση…ένας φίλος έφυγε…ένας φίλος ήρθε.

Ευχή όλων μας…να έχει τα μάτια του 14 στην Ροδόπη μας…την πιο υποβαθμισμένη μακρά περιοχή της ΑΜΘ.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Author

Εγγραφείτε στο Newsletter μας